sunmile Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 Cześć, skłaniam się do zakupu roweru gravelowego - przejeździłem na za dużym crossie 2 lata, sprzedałem go i teraz zamówiłem crossa z Canyon - Pathlite 7.0 i jak potestowałem jazdę na nim to brakuje mi jednak możliwości wyłożenia się (jak mogłem przy za dużej ramie), lepszej pozycji do mocnego pedałowania i skłaniam się odesłania go, a rozważam zakup gravel'a, z tym że moja jazda to zazwyczaj typowo treningowy przejazd po Warszawie/ wioski pod warszawą, który trwa ok. 1,5h, a od czasu do czasu zazwyczaj w weekend robię dłuższą wycieczkę gdzie spędzam na rowerze ok. 4-5h. Bardzo rzadko zapuszczam się do lasu w wąskie dróżki, gdzie istotna jest prosta kierownica. Przez te krótsze przejazdy raczej nie skorzystam z mocno pochylonej sylwetki roweru szosowego więc chciałbym wybrać gravel o pozycji relatywnie wysokiej. Czy istnieje jakaś hierarchia producentów w tym zakresie, czy to kwestia konkretnych modeli roweru? Czy jesteście w stanie coś polecić ewentualnie jakiś sklep rowerowy w Warszawie/ okolicach dobrze wyposażowy w rowery gravelowe. Pozdr.
Chociemir Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 Można w tym Pathlite zmienić mostek na dłuższy...
sunmile Napisano 14 Maja 2020 Autor Napisano 14 Maja 2020 W Pathlite nie ma mostka, jest cały "mono" kokpit.
Chociemir Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 Wem i o tym piszę - można to zmienić na zwykłą kierownicę i dać dłuższy mostek.
sunmile Napisano 14 Maja 2020 Autor Napisano 14 Maja 2020 Nie jestem przekonany, że to może pomóc, problemem jest raczej ustawienie siodełka (pomimo maksymalnego przesunięcia siodełka do tyłu i tak moja rzepka nie przecina w połowie pedała (wystaje kilka cm poza oś), a gdy stoję okrakiem nad ramą to mam tylko kilka cm prześwitu więc większy rozmiar raczej nie wchodzi w grę. Po przejechaniu kilku km wczoraj do wieczora bolało mnie jedno kolano co nigdy mi się nie zdarzyło na poprzednim rowerze. Chyba ta geometria nie jest dla mnie.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Maja 2020 Mod Team Napisano 14 Maja 2020 Obejrzyj Meridę Silex - modele z tej serii mają bardzo wysoką główkę ramy.
Chociemir Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 7 godzin temu, sunmile napisał: Nie jestem przekonany, że to może pomóc, problemem jest raczej ustawienie siodełka (pomimo maksymalnego przesunięcia siodełka do tyłu i tak moja rzepka nie przecina w połowie pedała (wystaje kilka cm poza oś), a gdy stoję okrakiem nad ramą to mam tylko kilka cm prześwitu więc większy rozmiar raczej nie wchodzi w grę. Po przejechaniu kilku km wczoraj do wieczora bolało mnie jedno kolano co nigdy mi się nie zdarzyło na poprzednim rowerze. Chyba ta geometria nie jest dla mnie. Pisałeś o braku możliwości "wyłożenia" się - dłuższy mostek właśnie "wydłuży" pozycję. Jeśli chodzi o oś kolano/pedał to wystarczy zmienić sztycę na taką z większym offsetem, bo z tego co widzę na stronie Canyona (jeśli nie mylę modeli) to zamontowana jest sztyca praktycznie bez offsetu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.