Skocz do zawartości

[4000] Duży MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym prosić o poradę odnośnie wyboru roweru w wyżej wymienionej cenie, choć mogę go trochę nadszarpnąć bo chcę kupić rower na raty. Rower ma służyć do przejażdżek po lesie, ale również asfalcie. Mój wzrost to 191cm, a waga 100kg. Chciałbym żeby rower posiadał sztywne osie.

Wytypowałem 3 modele:

-Rockrider xc100 2019 4100zł

-Kellys gate 50 2019 3600zł

-Kross level 10 2019 4300zł

Patrzyłem się jeszcze za rockrider xc500 2019 ale chyba nie ma go już nigdzie w Polsce w rozmiarze XL 

Czy jest coś jeszcze wartego uwagi w tej cenie? 

• Mod Team
Napisano

Kellys ma przednią przerzutkę, Rockrider XC100 napęd 1x. Musisz zdecydować co wolisz.

Recon w Kellysie powinien być za to trochę sztywniejszy niż Markhor z XC100 (golenie 32 mm vs 30 mm).

Lepszych propozycji raczej nie znajdziesz.

XC500 można dostać w sklepach stacjonarnych. Trzeba sprawdzać pojedynczo, gdzie dany rozmiar jest dostępny. Ewentualnie XC500 z 2020 roku za 5300.

Napisano

Z Kellysa dodałbym jeszcze Gate 70 rocznik 2019 (sztywne osie, 2x11, RS Sektor) - spokojnie do wyciągnięcia ok 4.000 pln - za tyle kupiłem go zimą.

Napisano

No właśnie ramy nie są najlżejszą stroną rowerów Kellysa (ale za to tylko wygięła się, gdy przywalił we mnie motocyklista xD), ale w tej cenie nie można mieć wszystkiego, podobnie koła nie są najlżejsze, opony drutowane..

Napisano

Jeżdżę na Kellysie i to z pewnością dobry rower z mocna ramą ale teraz bym poszedł w stronę RR - własnie ze względu na wagę ramy. Koła w RR też nie są najlżejsze : ) Kellys ma nieco lepszy kąt podsiodłówki. 

Inna sprawa to, że przy 100kg wagi to pół kg ramy ma jakby mniejsze znaczenie ...

Napisano

Pełna zgoda - u mnie skończyło się na Kellysie głównie ze względu na bliskość sklepu/serwisu + napęd 2/11 - jeszcze nie do końca jestem przekonany do 1 blatu z przodu zwłaszcza w kontekście stromych podjazdów gdzie bez młynka i pochylenia się do przodu ni dy rydy. Także pytanie w co chce wejść nowy nabywca - shimano czy sram (tu mały plus dla tego pierwszego - "tańsze części zamienne - pokroju kasety itp")

• Mod Team
Napisano

RR ma jeszcze jedną zaletę jeśli chodzi o koła - szerokość wewnętrzna 26 mm - opony bardzo ładnie się na nich układają. Dodatkowo w razie potrzeby można wrzucić opony 29x2.6, bo w ramie i widelcu jest tyle miejsca, że spokojnie wejdą, dzięki temu robi się z roweru lekki ścieżkowiec. :)

Napisano
9 godzin temu, wkg napisał:

No to Kross odpada - bez sztywnej osi z tyłu.

Zapatrzony w karbon to przeoczyłem XD Dzięki

6 godzin temu, bogus92 napisał:

Kellys ma przednią przerzutkę, Rockrider XC100 napęd 1x. Musisz zdecydować co wolisz.

Aktualnie posiadam trzy blaty z przodu i raczej skłaniam się ku dwurzędowej bo parę podjazdów po 9% mam wkoło komina. Choć przejechałem się chwile na 1x i mi się spodobało to rozwiązanie XD Dodatkowo xc 100 bardziej mi się podoba przynajmniej na zdjęciach.

xc 500 chyba nigdzie już nie ma, przejechałem całą mapkę na ich stronie i nie ma żadnego w rozmiarze xl, sprzedawca z deca też sprawdzał i powiedział że nie ma.  

4 godziny temu, FreakWL napisał:

Z Kellysa dodałbym jeszcze Gate 70 rocznik 2019 (sztywne osie, 2x11, RS Sektor) - spokojnie do wyciągnięcia ok 4.000 pln - za tyle kupiłem go zimą.

Aktualnie chyba najtańsza opcja w necie to 4250. Czy warto dopłacać 600zł? Bo z różnic które widzę to amor, korba i piasta. W następnym tygodniu będę we wrocku więc spróbuje znaleźć oba i się przejechać

• Mod Team
Napisano

Nie patrz na ilość przełożeń, tylko jakie one są. W Kellysie najlżejsze masz 0,62 w RR 0,68, więc bez dramatu. To tyle samo co w starych napędach 3x9 (młynek 22T i kaseta 11-32).

Napisano
2 godziny temu, krysstian31 napisał:

bo parę podjazdów po 9% mam wkoło komina.

To zależy jeszcze jakie to podjazdy. Jak krótkie to podjedziesz na wszystkim. Bardzo miękkie przełożenia przydają się na długich podjazdach. 

No i oba rowery są dostępne w sklepach więc można sobie na nich usiąść. Pierwsze wrażenie się bardzo liczy ; )

Napisano

Obejrzałem wszystkie (oprocz xc500 bo nie jest dostepny). Zdecydowany jestem na kellysa, przejechalem sie na gate 50 pozycja na L mi odpowiada . Jeszcze raz zadam pytanie  bo nie uzyskalem odpowiedzi: czy dopłata 600zł do gate 70 ma sens? Poza tym, że gate 70 jest czerwony to wiadomo że szybszy XD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...