Skocz do zawartości

[konserwacja] Jaki smar do prostego amortyzatora sprężynowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu przedni amor w moim ok 10 letnim trekingu prawie się nie rusza. Rozkręciłem go i w środku jest straszny syf. Wyszyszczę go i nasmaruję, tylko zastanawiam się jaki smar dać, bo w tej chwili dysponuję tylko litowym i miedziowym, czy któryś z nich się nada? W jakimś poradniku na youtube słyszałem że litowy się nie nadaje.

Napisano

Ważne żeby wodę wypierał dobrze. Ja chodz miałem swego czasu XCM i tak stosowałem przeznaczony do tego smar całe 250 gram kupiłem teraz mi swietnie słuzy do samrowania oski w korbie HTII i nie tylko :)

Napisano
51 minut temu, Blueforce napisał:

to takiego szkoda pieniędzy imo, wazelina techniczna da radę

Wazeliny nie mam, to miedziowy czy litowy da radę?

Napisano

z dwojga złego to litowy, smar "miedziany" to był oryginalnie między klocek hamulcowy a tłok, by nie było dźwięków, można go w gwint dać, gdzie nie ma obaw o korozję przez różnicę w potencjałach metali, na tani amorek to imo masakra bo chyba zje plastikowe ślizgi.

Napisano

100 gram smaru w cenie 29 zł + kw to chyba nie jest wygórowana kwota? Ja za same środki do konserwacji Rock Shoxa zapłaciłem około 70-80 zł 40 gram smaru+olej dwa razy po 0,75 ml. Bo to amortyzator olejowo-spręzynowy. Cena w sklepie jak usłyszałem za serwis to jest 80 zł podstawowy. Taniej mnie wyszło kupić samemu i serwisować.

Co do czegoś tańszego do smarowania, owszem na upartego i to co wymieniłeś możesz zastosować ale w niedługim czasie drożej wyjdzie zakup kolejnego jak go zarżnie smar nieprzystosowany do serwisowania amortyzatora niż wydanie kliku zł na dedykowany smar. Takie jest moje zdanie.

Napisano

A ile tego smaru idzie na jedno smarowanie? Na allegro są jakieś smary 20ml za ok 20zł. Można jakiegoś linka do tego 100gr za 29zł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...