Skocz do zawartości

[10000 - 150000zł] FULL MTB/XC - 196cm wzrostu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej. 

Szukam FULLA. 

Przedział cenowy + - 10 000 - 15 000zł 

Problem stanowi wzrost - 196cm. Przekrok 96cm.

Napisano

https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/neuron-cf-9.0/2472.html?dwvar_2472_pv_rahmenfarbe=GY%2FGN#!accordions=0_1 XL

To taki rower między XC a ścieżkowcem w kierunku ścieżkowca. Bardzo dobre zawieszenie, prawie nie czuć pompowania na podjazdach. Dobrze uszczelnione łożyska, suport na gwint. Ja nim jestem zauroczony. 

Ale to nie rower do ścigania się na maratonach.

Napisano
Teraz, BOL napisał:

Problem stanowi wzrost - 196cm. Przekrok 96cm.

To nie problem, wręcz przeciwnie. Bez większych dylematów bierzesz rozmiar XL. Praktycznie każdy sensowny producent ma coś w tym rozmiarze. 

Jeśli to ma być faktycznie full XC, to zacznij od Canyon Lux, Scott Spark RC. Ale nie napisałeś gdzie i jak będziesz na tym rowerze jeździł, więc w sumie nie wiadomo, czy w ogóle potrzebujesz XC. 

Napisano
4 godziny temu, some1 napisał:

To nie problem, wręcz przeciwnie. Bez większych dylematów bierzesz rozmiar XL. Praktycznie każdy sensowny producent ma coś w tym rozmiarze. 

Jeśli to ma być faktycznie full XC, to zacznij od Canyon Lux, Scott Spark RC. Ale nie napisałeś gdzie i jak będziesz na tym rowerze jeździł, więc w sumie nie wiadomo, czy w ogóle potrzebujesz XC. 

Ścigać się nie będę. 

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie. 

Obawiam się, że rama XL jest za mała. Siadałem na Sparku. Całe stopu przy lekko ugiętych kolanach miałem podparte o ziemię. 

Ponadto rower wydawał się jakiś krótki. ( obecnie jeździe na Scott Scale xxl)

4 godziny temu, siejak1 napisał:

Z tego co zaobserwowałem dużo wysokich osób ok. 200cm jeździ na specialized epic.

Wg tabeli rozmiar HL 185-193 cm. Może być mało ...

Napisano
6 minut temu, BOL napisał:

Obawiam się, że rama XL jest za mała. Siadałem na Sparku. Całe stopu przy lekko ugiętych kolanach miałem podparte o ziemię. 

Ciężko mi sobie to wyobrazić jeśli miałeś prawidłowo ustawione siodełko. Mam Sparka XL i przy 190 cm wzrostu nie ma o czymś takim mowy, a sztyca ma dużo zapasu. Według informacji na stronie Scotta, przy takim wzroście spokojnie mieścisz się w widełkach.

Fakt, rower jest mniejszy niż Scale XXL, ale tu z kolei jesteś blisko minimalnego wzrostu na tak dużą ramę. Więc aktualnie jesteś też zwyczajnie przyzwyczajony do dużego roweru. 

W razie czego Canyon Lux XL sugeruje wzrost minimum 192 cm, czyli bliżej mu do Scotta XXL. 

Napisano
4 godziny temu, some1 napisał:

Ciężko mi sobie to wyobrazić jeśli miałeś prawidłowo ustawione siodełko. Mam Sparka XL i przy 190 cm wzrostu nie ma o czymś takim mowy, a sztyca ma dużo zapasu. Według informacji na stronie Scotta, przy takim wzroście spokojnie mieścisz się w widełkach.

Fakt, rower jest mniejszy niż Scale XXL, ale tu z kolei jesteś blisko minimalnego wzrostu na tak dużą ramę. Więc aktualnie jesteś też zwyczajnie przyzwyczajony do dużego roweru. 

W razie czego Canyon Lux XL sugeruje wzrost minimum 192 cm, czyli bliżej mu do Scotta XXL. 

Siodełko było na maksymalnej wysokości. Dalej już nie dało wyciągnąć. 

Rozumiem, że jestem przyzwyczajony do większego roweru ale sytuacja gdzie stopy kładę na ziemi to kiepsko ....

Nie wiem może źle czytam tabele ale Spark jest do 195cm a Scale grubo powyżej ...

Aż jutro ponownie wsiądę na Sparka gdyż zgłupiałem. 

Niestety rowery w tych cenach i rozmiarach są mało dostępne w Szczecinie. 

Dziękuje za pomoc. 

Napisano
Godzinę temu, BOL napisał:

Siodełko było na maksymalnej wysokości. Dalej już nie dało wyciągnąć. 

Rozumiem, że jestem przyzwyczajony do większego roweru ale sytuacja gdzie stopy kładę na ziemi to kiepsko ....

Niemożliwe. Aż zmierzyłem swój rower i siodełko mam na wysokości 110 cm. Jeszcze jakieś 10 cm dałoby się podnieść. Więc nawet z mocno wsuniętym siodełkiem nie powinieneś dotykać piętami podłogi. Może przymierzałeś rower ze sztycą teleskopową?

Tabelki nie są dokładne, bo też to tylko zgrubne oszacowanie, ale na oko Spark XL jest do 197, 198 cm. Czyli jeszcze się mieścisz, choć rower na pewno będzie mniejszy niż Scale XXL. Tak jak pisałem jeśli chcesz coś większego, Canyon XL to prawie jak Scott XXL:

https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/cross-country-bikes/lux/lux-cf-sl-7.0/2434.html

Trek też ma duże ramy, ale za te pieniądze kupisz rower o klasę gorszy niż Canyon, Scott, Orbea itd... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...