Wojtass Napisano 23 Kwietnia 2020 Napisano 23 Kwietnia 2020 Witam. Naszło mnie na serwis napedu rowerowego w trekkingu. Rozkrecilem korbę XT FC-T781 wyczyscilem i nastepnie skrecilem ponownie i cos mi tu nie gra. Najmniejsza zebatka jest bardzo blisko sredniej , na tyle blisko ze widac ze lancuch nie ma szans a niej pracowac. Nie mam zdjec sprzed ale jestem pewny ze tak to nie wygladalo , na zdjeciach tego modelu znalezionego w internecie golym okiem widac ze odleglość powinna być wieksza. Pytanie gdzie popelnilem blad przy skrecaniu, bo szczerze to dostalem zaciemnienia i nic mi nie przychodzi do glowy. Korba skrecona mocno. Zalaczam zdjecia mojej korby i pogladow e z internetu pokazujace jak to powinno wygladac. Bede wdzieczny za sugestie co poszlo nie tak
cervandes Napisano 24 Kwietnia 2020 Napisano 24 Kwietnia 2020 Szkoda, że nie wrzuciłeś zdjęcia swojej korby prostopadle, tak, żeby rzeczywiście było widać, że mała koronka jest zbyt blisko. Jedyne co mógłbyś pomylić, to odwrotnie przykręcić małą zębatkę, ale ze zdjęcia wynika, że jest założona ok. Stawiam, że jest wszystko ok. A jeśli nie jest, to zacznij od wrzucenia zdjęcia prostopadle - małej i średniej koronki.
SoloTM Napisano 24 Kwietnia 2020 Napisano 24 Kwietnia 2020 Mi też nic nie przychodzi do głowy. Wygląda na poprawnie zamontowane wsio.
Wojtass Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Napisano 24 Kwietnia 2020 Tak to wyglada. Część zębów jakby wchodzi pod zębatkę średnia i nie widzę możliwości jak łańcuch miałby pracować na najmniejszej.
Lawstorant Napisano 24 Kwietnia 2020 Napisano 24 Kwietnia 2020 Dalej nie zrobiłeś zdjęcia prostopadłego. ŁO JEZU PANIE. Właśnie zauważyłem ciekawą rzecz. Rześ pan zamontował źle największa zębatkę. Ona musi być NA ZEWNĄTRZ, a teraz masz środkową i największą obok siebie. Wrzuć zdjęcie od strony "pedałowej"
uzurpator Napisano 24 Kwietnia 2020 Napisano 24 Kwietnia 2020 7 minut temu, Lawstorant napisał: ŁO JEZU PANIE. Właśnie zauważyłem ciekawą rzecz. Rześ pan zamontował źle największa zębatkę. Ona musi być NA ZEWNĄTRZ, a teraz masz środkową i największą obok siebie. Wrzuć zdjęcie od strony "pedałowej" Dokładnie dlatego chcę zdjęcie z przodu
SoloTM Napisano 24 Kwietnia 2020 Napisano 24 Kwietnia 2020 AA.. faktycznie. Zamontował chyba obie ( średnia i duża ) od wewnątrz przez co są przesunięte do środka jak i zbyt blisko siebie.
Wojtass Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Napisano 24 Kwietnia 2020 Panowie macie rację, dzięki za oświecenie mnie,trochę siara ... Wrzucam zdjęcia przed i po dla potomnych,chociaż nie sądzę żeby ktoś kiedyś coś takiego powtórzył
Kreki123 Napisano 17 Listopada 2020 Napisano 17 Listopada 2020 Witam. Czyżby dobrze rozpoznaję Radona tlx? Podejmuję kontakt bo będę wymieniał zębatki w tej samej korbie , a widziałem , że jednak można się kiwnąć a jestem laikiem. Mogibyście podpowiedzieć jak sprawnie je zamontować, na co zwracać uwagę. Są jakieś znaki wg których je montować chodzi mi o stronę itp
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.