Skocz do zawartości

[napęd] Dobór napędu 10-rzędowego

Teusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! 

Kończy mi się napęd. Chciałbym zainwestować w napęd 10 rzędów tak, żeby nie inwestować dodatkowo w bębenek/piastę, bo mam w tej chwili starego Dartmoora x-force. Korba to SLX m660 z wyrzuconymi tarczami i wstawioną zębatką narrow-wide z firmy hell'o mtb. Na napędzie 1x9 jeździło mi się dobrze, ale na podjazdach brakowało trochę większej zębatki w kasiecie. Potrzebuję zestawu przerzutka, kaseta, łańcuch, manetka, takiego żeby zniósł moje 100kg wagi i nie rozciągnął się za szybko :) Nie mam ustalonego budżetu, zależy mi na dobrym stosunku jakości do ceny i braku bezużytecznych wodotrysków. Im mniej do zepsucia tym lepiej :)

Pozdrawiam,

Teusz

Napisano

Przy Deore M6000 potrzebowałbyś RD-M6000-GS, kaset CS-GH500 11-42 albo sunrace MX3 11-46. Łańcuch KMC X10.93 albo jakiś shimano (shimano będzie cichszy). Manetka M6000 albo starsze XT żeby mieć instant release.

SLX będzie przy tym o tyle lepszy, że będziesz miał trochę gęstsze biegi i łatwiejszy dostęp do manetek XT.

• Mod Team
Napisano

Przyjmie bez problemów. 12s możesz nawet założyć na klasyczny bębenek Shimano. Grunt to odpowiednia kaseta, czyli odrzucasz wszystkie Sram XD oraz Shimano Microspline :)

Napisano

Robiłem kilka rowerów z napędem 1x10 i 1x11 na RD-M6000 GS, kasety sunrace MX3/MS3/MX8/MS8 o zakresach 11-42 - 11-46, manetka M780 lub M8000 (w zależności czy 10 czy 11s), łańcuch KMC X10/X11 - wszystko działało bez najmniejszego problemu. IMHO jeśli budżet ograniczony to lepiej zaoszczędzić na kasecie i przerzutce (względem M7000) i dołożyć do manetki XT.

Napisano

Okej, więc manetka m8000, przerzutka m6000/8000, a zestaw kaseta+łańcuch jaki polecacie? Stawiam na wytrzymałość, nie na masę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...