Skocz do zawartości

[manetki] Zmiana manetki- klamko manetki

PlsStyle

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, posiadam rower Btwin 540 FB (flat bar), użytkuje go od 3 lat i nadszedł czas na zmiany. Chciałbym zmienić kierownicę prostą na baranka. Geometria roweru w wersji FB (kierownica prosta) jest dokładnie taka sama jak roweru z barankiem. Napęd- tiagra 4600.

Mam parę kluczowych pytań:

1.Jakich kosztów mogę się spodziewać (kierownica, klamko manetki, linki, pancerze, owijka- czegoś jeszcze potrzebuje?)

2.Czy hamulce Dual-Pivot będą kompatybilne z nowymi klamko manetkami i jak to ewentualnie stwierdzić przed ich zakupem.

3.Czy mogę zamówić klamko manetki z aliexpress/ innego chińskiego odpowiednika?

4.Jakie inne klamko manetki będą kompatybilne z napędem tiagra 4600 2x10?

Napisano
2 godziny temu, PlsStyle napisał:

1.Jakich kosztów mogę się spodziewać (kierownica, klamko manetki, linki, pancerze, owijka- czegoś jeszcze potrzebuje?)

Dokładnie to co napisałeś. Ewentualnie jeszcze mostek ale to już zależy od kierownicy jaką kupisz

Koszty zależą od tego czy chcesz nowe, dobre graty czy robisz budżetowo na używanych

2.Czy hamulce Dual-Pivot będą kompatybilne z nowymi klamko manetkami i jak to ewentualnie stwierdzić przed ich zakupem.

Będą działać

3.Czy mogę zamówić klamko manetki z aliexpress/ innego chińskiego odpowiednika?

Ciężko powiedzieć. Napędy szosowe shimano 10s występują w dwóch wersjach ciągu linki, nie wiadomo co chińczyk zrobił a przede wszystkim jakiej jest to jakości.

4.Jakie inne klamko manetki będą kompatybilne z napędem tiagra 4600 2x10?

Bez "wąsów" 105 5700 i ultegra 6700. Z "wąsami" ultegra 6600 i 105 5600. Są też kompatybilne dura ace ale ciężko dostać i są drogie

Koszty kwestia względna. Można kupić owijkę za 30 złotych jak i 150. Używaną kierownicę albo nową za 250.

Generalnie cena takich, używanych klamek to +/- 400 złotych, kierownicę znajdziesz spokojnie za 50, kolejne 50 na linki/pancerze i załóżmy 50 na owijkę. Czyli w 600 można się wyrobić.

Napisano

Super, dzięki za wyczerpującą odpowiedź, jak mi się uda wszystko kupić, złożyć dam znać jak wyszło. Dzięki wielkie, wesołych świąt.

Napisano
16 minut temu, PlsStyle napisał:

Super, dzięki za wyczerpującą odpowiedź, jak mi się uda wszystko kupić, złożyć dam znać jak wyszło. Dzięki wielkie, wesołych świąt.

Na olx wisi właśnie "gotowiec" ale dopytaj czy prawa klamka jest pod 2x. Chociaż teoretycznie jakby była pod 3x to też powinna dobrze działać

https://www.olx.pl/oferta/klamkomanetki-shimano105-z-kierownica-CID767-IDE9CiH.html#99906667c8

Napisano

Dla pewności proszę o wypowiedź jeszcze kogoś  klamko manetki 105 ST-5700 będą kompatybilne z napędem Tiagra 4600 + hamulce Dual-Pivot? I jak ma się sprawa w przypadku napędu Tiagra 4700?

Napisano

Super, wielkie dzięki Panowie za pomoc. Teraz czeka mnie proces zmiany. Może znacie jakiś kanał na yt niekoniecznie po polsku na którym jest to pokazane lub jakiś poradnik? Udało mi się znaleźć kilka poradników ale wszystkie dotyczą kierownicy prostej. 

Edit. Nie było pytania, dokopałem się do chyba całkiem przydatnego poradnika w j. angielskim. Po wszystkim zdam relację jak wyszło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...