Radoslaw85 Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 jak wiecie serwisuje sobie mojego Potwora i zauważłem ze kierownica skręca w prawo z zwiększonym oporem , a w lewo opór zanika. Zdjołem widelec i po przeczyszczeniu znalazłem to: https://photos.app.goo.gl/pMrfaX77vRtxM1vKA logika mi podpowiada że w tej sytuacji mam stery do wymiany... mam rację?
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Logika podpowiada że coś jest ze sterami nie tak, skoro masz rysy na sterówce. Poza tym nie pokazałeś nic poza sterówką i dolną bieżnią sterów. I tak w ogóle to jest to chyba rura 1/18 z "adapterem" tapered, ciekawe
Radoslaw85 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 moge zrobic zdjęcia łożysk i całej reszty, w Potworku robie bardzo dokładny serwis po 2 latach jazdy zimowej i takie perełki znajduje. Wczesniej znalazłem bicie w łozysku z suportu, bicia nie czułem jeżdżąc, ale w rękach w jednej części jest.
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Jeśli podczas jazdy nie czuć, nic nie stuka a korba obraca się luźno to można jeździć, naturalne jest że luz pojawia się wraz ze zużyciem. Co do sterów - jasnowidzami nie jesteśmy, bez zdjęć ciężko cokolwiek ocenić.
Radoslaw85 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 proszę zatem: https://photos.app.goo.gl/qgnsUsiAQagkFWoA8
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Wszystko wygląda okej, możliwe że te rysy na sterówce powstały podczas nabijania bieżni. Pozostaje wyczyścić wianki, przesmarować i poskładać.
Radoslaw85 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 to dlaczego czuje opór skręcając w prawo? łozysko nie jest zintegrowane, leczw przedstawionych częściach. rysy sa dość głębokie i czy nie będą miały wpływu na jakość jazdy? w dotyku dolny wianek jest chropowaty, - tego nie wdać ale czuć. zastanawiam sie czy to brud, zaschły smar czy rdza.
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Nie wiem, może po prostu było tam sucho czy lekko przyrdzewiały. Dla pewności można wymienić wianki. Teraz, Radoslaw85 napisał: zastanawiam sie czy to brud, zaschły smar czy rdza. Może warto zamiast się zastanawiać po prostu je wyczyścić? Rysy są na sterówce, w miejscu które nie ma styku z niczym.
Radoslaw85 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 tak warto wyczyścić, moczyło się 30 minut w benzynie extrakcyjnej i dalej nie puściło, dalej jest nierówne.
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Mam wrażenie że wymagasz od użytkowników forum że podadzą Ci na tacy gotowe rozwiązanie, w dodatku nie widząc części na żywo. Samo moczenie nie pomoże, chyba że w myjce ultradźwiękowej. Jak nierówności nie zejdą pod jakaś szczoteczką to znaczy że nie jest to brud/smar tylko rdza albo wżery na kulkach.
Radoslaw85 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 tego sie własnie obawiam. Dziekuję za pomoc.
MaxCava Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Łożyska kosztują chyba 1-2 zł / sztuka. Założenie nowych wiele by wyjaśniło - więcej wydasz na benzynę ekstr. Stawiam, że skręcanie w jedną stronę z większym oporem sprawia przewód od przerzutki, albo hamulca, który amortyzuje, odbija, przytrzymuje etc.
Radoslaw85 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 @MaxCava testowałem to z pusta kierownica i pustym mostkiem, po całkowitym demontazu kazdego elementu roweru - został tlytko widelec w ramie, reszta zdjęta hamulce przezutki korby suporty...
Blueforce Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 To spróbuj obracać w prawo kilka obrotów, potem lewo, i wyczujesz, czy haczy w specyficznym miejscu-bieżnie - czy powtarza się po zakreśleniu pewnego kąta- kulki
Radoslaw85 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 ok, jutro z rana przetestuje, poskładam nasmaruje i zobacze.
Radoslaw85 Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Napisano 8 Kwietnia 2020 poskładane, wysmarowane az sie wycisło smaru, nmie dośc że teraz dalej mam opór skręcając w lewo to pomimo nasmarowania przy kręceniu zaczeło coś "szumieć"
MaxCava Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Ręki opadają. Wskazałem Ci, że sprawdzisz temat kupując łożyska za groszowe pieniądze. Najprostsza, najtańsza forma sprawdzenia. To nie, ładujesz w na oko uszkodzone łożyska smar i liczysz na cudowne uzdrowienie. Nie pojmuje tego co robisz ze sterami jak i tego co opisujesz w innych swoich postach. Sam sobie utrudniasz.
Radoslaw85 Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Napisano 12 Kwietnia 2020 jest w tym dużo racji, kupiłem te łozyska złozyłem i dalej to samo, dalej tarcie i hałas. muszę niestety kupić nowe łozyska: mam duzy problem z znaleźieniem odpowiedniego zmiennika na allegro: Syncros OE Press Fit / Tapered 1.5” - 1 1/8” OD 50/61mm / ID 44/55mm Znajduje oczywiście parametry 1,5 - 1 1/8 tapered, nie umiem znaleźć natomiast odpowiednika drugiego parametru: 50/61mm / 44/55mm Chciałbym aby były to stery pół zintegrowane lub zintegrowane. a tu jeszcze link do mojego Potwora: https://www.scott.pl/produkt/438/2533/Rower-Big-Jon/
Lawstorant Napisano 12 Kwietnia 2020 Napisano 12 Kwietnia 2020 To drugie nie ma znaczenia. Nie możesz wybrać sobie pół-zintegrowanych albo zintegrowanych. Musisz brać takie, jakich potrzebuje twoja rama.
Radoslaw85 Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Napisano 12 Kwietnia 2020 własnie już doczytałem o różnicy w "integracji" teraz już wiem... wczesniej rozumiałem to inaczej: zintegrowane: łozysko całkowicie zakryte i wbijamy w rame całą konstrukcje jako całość miska łozyska pokrywa łozyska itd, zaś zwykłe to te gdzie moge sobie rozebrać aż do wianka łozyskowego.... tak czy owak rozumiem że te będą pasować: https://allegro.pl/kategoria/czesci-stery-16449?string=Token TK035A-55&description=1&bmatch=baseline-al-product-eyesa2-dict43-spo-1-5-0318
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.