Savitar Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Witam, Szukam roweru, pierwszego od nastu lat. Nie mam zielonego pojęcia na co zwracać uwagę więc przeglądam różne rowery i poszukuje opinii w internecie. Trafiłem na dwa rowery które mi się podobają, mianowicie Trek Marlin 6 2020 lub Specialized Pitch Sport. Jeśli chodzi o przeznaczenie to głównie jazda rekreacyjna. Mieszkam za miastem w lesie więc to będzie główne środowisko do jazdy. Nie wykluczam również dojazdów do pracy (rower > pociąg > rower) ~6km jazdy rowerem Proszę o przedstawienie konstruktywnych opinii o wymienionych modelach. Dużo w internecie widziałem że TREK jest mocno hejtowany za ceny. Aczkolwiek jestem amatorem więc raczej dużej różnicy czuć nie będę (szczególnie że rowerem nie jeździłem kilkanaście lat). Głównie chodzi jakość wykonania, wytrzymałość, wygodną pozycję podczas jazdy Dodatkowo dodam ze oglądałem Krossa Level 2 i 3, ale niestety nie podobają mi się ich malowania, chciałbym coś neutralnego, bez bajerów Jeśli macie jakieś lepsze propozycje do 2500pln to chętnie poczytam Dzięki!
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Trek Marlin - fajna i ładna rama, słaby osprzęt. Specialized - to samo. I nie ma się co dziwić że są hejtowane - to drogie marki, a to czuć szczególnie w przypadku tanich rowerów. Tak naprawdę najsłabszym elementem Marlina są koła - bo o ile tańszy osprzęt może Ci wystarczyć to jednak słabe koła będą wymagały częstszego centrowania. Ile ważysz? W zakładanym budżecie dobrze wypada Unibike Fusion - pytanie czy Ci się podoba, bo jednak ram nie mają tak ładnie wykończonych jak np. Trek.
Sobek82 Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Podlinkuję Breezer'ahttps://allegro.pl/oferta/rower-mtb-breezer-storm-29er-3-x-10-xt-19-5-50-cm-8378899466
Savitar Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 Poczytam więcej o Unibikeu. Co do breezera to jeszcze tej marki nie widzialem, zapoznam się Co do moich wymiarów to 104kg i 184cm wzrostu
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 To przy takiej wadze, jeśli zdecydowałbyś się na Marlina, koła najlepiej wymienić na starcie - i sprzedać te z roweru, zawsze można coś kasy odzyskać. Unibike z kolei ma solidne, więc tutaj problem z tej strony odpada.
Savitar Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 15 minut temu, Sobek82 napisał: Podlinkuję Breezer'ahttps://allegro.pl/oferta/rower-mtb-breezer-storm-29er-3-x-10-xt-19-5-50-cm-8378899466 Nie widziałem w sklepach tego modelu bo nowy znacząco przekraczał mój budżet To Twój rower, czy przypadkiem znaleziony?
Sobek82 Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Mam stalowego Breezer'a w formie przełajzy, więc z sentymentu sprawdziłem co może być na aukcjach tej marki, jest kilka MTB, przełajów i trekkingów. Sobie wybierzesz co tam Ci podpasuje.
Savitar Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 Jedna rzecz mnie tylko niepokoi jeśli chodzi o tą aukcje z Breezerem, sklep ma mało opinii, w necie praktycznie nie istnieje, a numer podany w banerze aukcji jest nieprawidłowy
MikeSkywalker Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Poza tym to rower używany - a jak o nich mówimy to w budżecie 2500zł jest masa propozycji, różniących się poziomem osprzętu i poziomem zużycia, który też trzeba umieć ocenić kupując rower żeby nie wepchać się w dodatkowe koszta. W przypadku "zielonego pojęcia" w zakresie wyboru nowego roweru nie sądzę żebyś posiadał odpowiednią wiedzę na ten temat. Pozostaje zaufać sprzedawcy - a z tym może być różnie. Opis roweru lakoniczny, rower wypucowany do zdjęć - mnie to osobiście nie przekonuje. Zakup nowego, pewnego roweru, nawet na słabszym osprzęcie jest dużo lepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza że budżet pozwala kupić nowy rower który będzie wystarczająco dobry żeby posłużyć dobrych parę lat.
Savitar Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 Dzięki za Wasze odpowiedzi. Zamawiam Unibike'a Temat do zamknięcia
Savitar Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Napisano 8 Kwietnia 2020 Mając otwartą stronę z Unibikiem Fusion, poszperałem jeszcze trochę i znalazłem dodatkowo https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-6-7-m19-czarny-grafit-r19#topVariants oraz https://allegro.pl/oferta/rower-kellys-gate-30-2019-29-l-wyprzedaz-8923657181 Co sądzicie o tych rowerach? Jeśli Kellys jest wart swojej ceny mogę przekroczyć zakładany budżet
KurczakNorris Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Z tych dwóch ZDECYDOWANIE Kellys Gate30. Warto. Ma sztywne osie, standard boost, powietrzny amortyzator. Warto. Pod warunkiem, że rozmiar ramy jest odpowiedni dla Ciebie. Przy 184 cm L powinien być w porządku.
MikeSkywalker Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 Zdecydowanie warto dołożyć do Kellysa.
Savitar Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Napisano 8 Kwietnia 2020 39 minut temu, KurczakNorris napisał: Z tych dwóch ZDECYDOWANIE Kellys Gate30. Warto. Ma sztywne osie, standard boost, powietrzny amortyzator. Warto. Pod warunkiem, że rozmiar ramy jest odpowiedni dla Ciebie. Przy 184 cm L powinien być w porządku. Co do ramy to myślę że powinienem wybrać M, tutaj ze strony producenta jest opis: https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c714/gate-30-white-29-p64102
MikeSkywalker Napisano 8 Kwietnia 2020 Napisano 8 Kwietnia 2020 No tak, ale L-ka Kellysa jest nieco mniejsza niż 21" Unibike (widzę że też określane jako L). Więc powinna być w sam raz. Dla mnie 21" Unibike jest trochę za duże, przy 180cm wzrostu, więc prze 184 20,5" będzie okej. Ale tradycyjnie - najlepiej przymierzyć, bo tego żadne tabelki nie zastąpią.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.