HarDon247 Napisano 27 Marca 2020 Napisano 27 Marca 2020 Witam. Może ktoś z szanownych forumowiczów miał styczność z takim przypadkiem. Po osadzeniu tylnego koła i przykręceniu ośki ewidentnie widać że koło nie jest ustawione w środku ramy. Foto powinno przybliżyć temat. Dodam, że ośka prosta, haki nowe.
TheJW Napisano 27 Marca 2020 Napisano 27 Marca 2020 Najpewniej przeciągnięte na jedną stronę. Dla pewności możesz je założyć odwrotnie (pewnie trzeba będzie zdjąć kasetę i/lub tarczę) i sprawdzić, czy wtedy będzie bliżej prawej strony. Jeśli tak - wina koła. Jeśli nadal będzie tak samo, jak na powyższym zdjęciu - przyczyny trzeba szukać w ramie.
MikeSkywalker Napisano 27 Marca 2020 Napisano 27 Marca 2020 Tylko że koło przeciągnięte na jedną stronę byłoby przesunięte, ale w odniesieniu do osi ramy. A tu mamy koło pod kątem. Typowy widok koła nierówno dopiętego w hakach. Ale jak oś prosta, koło poprawnie dopięte to albo koło scentrowane albo coś z ramą nie bangla.
phoe Napisano 27 Marca 2020 Napisano 27 Marca 2020 Jak z kołem nic nie robiłeś, to jest oś pęknięta lub spory luz na konusach.
TheJW Napisano 27 Marca 2020 Napisano 27 Marca 2020 Mi się wydaje, że ono całe jest bliżej lewej strony, a nie idzie po skosie, ale nie będę się kłócił. Najlepsze byłoby zdjęcie z góry.
phoe Napisano 27 Marca 2020 Napisano 27 Marca 2020 Ogólnie koła Giant'a to syf nad syfem(piasty), szybciej z kołem jest coś nie tak, niż z ramą.
HarDon247 Napisano 27 Marca 2020 Autor Napisano 27 Marca 2020 Dzięki za podpowiedzi. Koła nie są oryginalne. Obręcze to WTB i29 a piasty DTSWISS 350. Cykne jeszcze foto z góry. Pozdrawiam.
phoe Napisano 28 Marca 2020 Napisano 28 Marca 2020 Sztywna oś 12mm? Bo jak masz sztywną oś z tyłu, to albo koło jest jakoś dziwie masakryczni scentrowane, albo faktycznie rama krzywa.
HarDon247 Napisano 28 Marca 2020 Autor Napisano 28 Marca 2020 23 godziny temu, TheJW napisał: Najpewniej przeciągnięte na jedną stronę. Dla pewności możesz je założyć odwrotnie (pewnie trzeba będzie zdjąć kasetę i/lub tarczę) i sprawdzić, czy wtedy będzie bliżej prawej strony. Jeśli tak - wina koła. Jeśli nadal będzie tak samo, jak na powyższym zdjęciu - przyczyny trzeba szukać w ramie. Zrobiłem tak i co dziwne. Na zdjęciu widać że koło jest bliżej lewej górnej strony tylnego trójkąta, a przy mufie jest równo. Kiedy zapiąłem koło obrócone to w górnej części tylnego trójkąta było prościutko, ale za to przy mufie koło jest bliżej prawej strony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.