Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Deore 9rzd. Pomocy!

Kamilos88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z doborem przerzutki tylnej deore 9 rzędowej bo widzę, że są różne i nie wiem dokładnie która mam kupić by pasowała do mojego roweru. Z tyłu mam zamontowaną zębatkę shimano SORA CS-HG50-9 (11-30T) ale jest to rower górski chce zaznaczyć. Jeżeli macie jakieś propozycje co do ewentualnej wymiany zębatki tylnej i przedniej to chętnie to przemyślę. Oczywiście proszę pytać mnie co jeszcze muszę dodać by lepiej pomóc. Czekam na waszą pomoc. 

• Mod Team
Napisano
2 godziny temu, Kamilos88 napisał:

Jeżeli macie jakieś propozycje co do ewentualnej wymiany zębatki tylnej i przedniej to chętnie to przemyślę. Oczywiście proszę pytać mnie co jeszcze muszę dodać by lepiej pomóc. Czekam na waszą pomoc.

Ciężko cokolwiek proponować jeśli się nie zna obecnej kondycji napędu. Wrzuć zdjęcia przodu i tyłu .

Napisano

Jest slabiutki chcialbym generalnie wymienic wszystko ale wstepnie chce poznac pierwsza opinie na temat tego jaka tylna przerzutka  i co z nia w parze najlepiej dobrac

Napisano
Teraz, Lawstorant napisał:

Jeżeli chcesz wymienić wszystko, to zastanów się czy chcesz zostawać w 9 rzędach. Od 10rz masz przerzutki ze sprzęgłami.

A co one zmieniaja? i czy rower musi byc jakos specjalnie dostosowany do wiekszej ilosci?

Napisano

Przerzutka tylna to rd-m591. Napęd wygląda na zużyty. Do wymiany koronki korby, ( na pewno największa, być może średnia, jej nie widzę )  kaseta i łańcuch. Być może pancerze jakies i linki. Części koszt okolo  170-200-250 pln. Pytanie czy koła kręcą się lekko i bez luzow. Jak hamulce, klocki. Jak stery kierownicy. Czy lekko kierownica skręca, czy coś strzela. Jak suport korby. Czy strzela przy depnięciu. No i amortyzator. Czy się ugina, czy zyje...Goleni widzę nie czyścimy, generalnie o rower nie dbamy...

Napęd do wymiany minimum. Przerzutka tylna jeśli prosta to jeszcze pociągnie.

Napisano

Niestety mialem tyle roboty ostatnio ze nie mialem czasu na nic... Wiec jak kasete by mi Pan polecil? i ewentualnie przedni naped a i jakie linki z pancerzem kupic najlepiej? przerzutke tylna juz zamowilem ;) a Amortyzator musi chwile poczekac ale tez bedzie do wymiany wiec poprosilbym jakies ewentualne rekomendacje. Na reszte nie przypominam sobie bym narzekal skrecanie bylo dobre i hamulce jeszcze daja rade byly wymieniane w tamtym roku.

Napisano

Koronki korby to 44/32/22 czy 48/36/26 ? Korba to fc-m371 czy 391 ? ( po wewnętrznej stronie ramienia korby jest napisane ). 

Kaseta Shimano hg400 ( stopniowanie 11-28 lub 11-32 ) 11-30 jesli na takim zależy to musiałbym looknac na allegro co jest dostępne ( pewnie hg50-9 ).

Łańcuch kmc x9 silver/grey ( stara nazwa kmc x9.93 ) lub nieco tanszy kmc x9 grey ( stara nazwa kmc x9.73 )

I nie per Pan. Mowmy na "Ty". ;)

Napisano

Ok to juz jutro sprawdze i dam znac co tam jest. Kamil milo mi ;) i dziekuje za spora pomoc to naprawde zaoszczedzi mi troche kosztow gdzie jakbym mial sam oddac do serwisu i sami by mieli decydowac co tam bedzie. A i jak lubie szybka jazde to ktora mi polecisz zebatke tylna i przednia?

Napisano

Jak szybko to 11-28 kaseta. A przód to wersja 48/36/26. Ale to trzeba mieć kopyto. Prędkość na prostej bez wiatru, asfalt, 30 kmh przez x kilometrów nie może być problemem.

Napisano

Korbę masz fc-m391.

32t : 25pln

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-tarcza-fc-m480-32t-czarna,c68,p1424,pl.html

44t : 36pln ( osłonę korby możesz przełożyć - ta zębatka ma otwory na śruby osłony )

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-tarcza-fc-m430-44t-3x9-alivio-czarna,c68,p1421,pl.html

Kaseta 11-32  hg400   54 pln

https://biostern.abstore.pl/kasety-i-wolnobiegi-cs-hg400-11-32-kaseta-shimano-9rz-oem,c66,p944,pl.html

Łańcuch kmc x9.93 : 42pln ( zapytać czy jest spinka w komplecie - jeśli nie to poprosić o kmc cl566r )

https://biostern.abstore.pl/lancuchy-i-spinki-lancuch-kmc-x9-93-x114-oem-srebrno-szary,c70,p3270,pl.html

157 pln + wysyłka ( 1 paczka ) Jeśli linki/pancerze ok ( gładko chodzą ) to zostawić. Trzeba zrzucić korbę żeby wymienić zębatki ( potrzebne klucze ) do kasety i łańcucha również. ( łańcuch trzeba skrócić o kilka ogniw )

Napisano

A czyli jak odkreca sie oslone to te zebatki sa osobno nakladane? i linki z pancerzami tez bym poprosil bo kiedys mi serwisant zwrocil uwage ze wypadalo by jednak je zmienic bo slabo chodzili przed nasmarowaniem.

• Mod Team
Napisano

Osłonę i każdą zębatkę w przypadku twojej korby można zdemontować oddzielnie. Oczywiście są też korby nierozbieralne w tańszych grupach osprzętu.

Linki kup dowolne, byle były z nierdzewki i szlifowane - stawiają mniejszy opór i całość poprostu lepiej działa.

Pancerze wedle uznania, w miarę dobre w mojej opinii są pancerze Accent, polecane na forum także Shimano, najlepiej kupowane jako zestawy z linkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...