Skocz do zawartości

[Piasta tylna] Zmiana bębenka XD na stare Shimano

Safar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wywalam GX'a i wracam do starego Shimano 1x11. W związku z tym muszę wymienić bębenek, na Shimano. Czy jest opcja to zrobić nie wymieniając całej piasty?  

piasta 2.JPG

Piasta.JPG

Napisano

Dzięki za pomoc. Nie wiem jaka to Piasta, jakiś OEM fabrycznie założony. Rower to Merida 29 6000 2018, nie ma informacji o producencie.

Napisano

Loga nie znalazłem, więc można założyć że jest to co w specyfikacji. A to jest typ piasty czy producent? Nie za wiele można znaleźć w necie.

• Mod Team
Napisano

Przypuszczam, że to jakaś marka Meridy. W necie za wiele nie da się znaleźć na temat tych piast.

Spróbowałbym zapytać u dystrybutora Meridy czy jest możliwość zamówienia bębenka HG zamiast XD do tej piasty.

Napisano

Pewnie łatwiej całe koło znaleźć. Są jakieś modele Merida z bębenkiem Shimano na tych piastach. Może jakiś serwis producenta pomoże.

Napisano

Najłatwiej to dalej używać kasety srama z gratami shimano... chyba że bardzo ale to bardzo stopniowanie 10-12- nie odpowiada i koniecznie musi być 11-13-

Napisano

Też biorę to pod uwagę, ....ale dalej jest to brnięcie w Srama. Kasetę GX muszę wymienić, pomimo jeżdzenia na kliku łańcuchach wytrzymała 4000km. Wliczając w to 4 łańcuchy GX, kalkuluje się to słabiutko. Za cenę kasety do Srama, kupię piastę XT i kasetę np. SLX i wracam do normalności. W następnej kolejności przerzutka i manetka. Czuję, że 46T spokojnie wystarczy mi na Mazowieckie tereny, w góry najwyżej będę zmieniał przód z 32 na 30.

Napisano

Bieżnia zapadek wygląda tak jak na zdjęciu, wymiar wewnętrzne ok. 39 mm. Nic nie znalazłem, więc chyba czeka mnie wymiana piasty.

bieżnia.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...