Skocz do zawartości

[3000] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Rozglądam się za rowerem, podobno teraz jest dobry moment bo jest trochę taniej. Chciałbym się zmieścić w 3000. Rowerem będę jeździł w różnych miejscach, również po górkach stąd mój wybór - MTB. Nie wnikając w to czy to dobry wybór co polecacie w takim budżecie? Oglądałem krossy Level 3.0 i 4.0 z zeszłego roku, ale naczytałem się różnych for i zgłupiałem. Może zaproponujecie w takim budżecie coś lepszego?

Z góry dzięki za pomoc 

Napisano

Ten z decathlona przekonał mnie napędem SRAM :D A tak poważnie podjadję sprawdzić czy mi odpowiada i będę się czaił na promocję jeśli będzie ok i poszukam tego kellys czy gdzieś znajdę żeby sprawdzić na żywo.

P.S. Krossa można w promo wyrwać za 2,2k

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-191852-Kross-Level-4-0-2019-Rower-gorski-29.html

Napisano

29cali jesli mówiłeś że chcesz go też w góry? średnio to widze... gorsze prowadzenie :p

Co do hamulców trektro ... tak średnio bym powiedział  ale ok

Napisano

Eno, z tym prowadzeniem gorszym 29 to trochę strach na wyrost. Jeśli ma się te 175-180 cm wzrostu to 29 jest ok. Hamulce tektro fakt, nie najmocniejsze ale na początek wystarczą i są naprawdę trwałe. Rozważ jeszcze Indiana x-pulser 6.9. Niezły rower dobra cena.

Napisano
Teraz, KurczakNorris napisał:

Eno, z tym prowadzeniem gorszym 29 to trochę strach na wyrost.

nie chcę negować twoich umiejętności czy doświadczenia ale ZJEŻDŻAJĄC na 26 czy 27,5("złoty środek") jest znacząca różnica szczególnie przy szybszych odcinkach i mówi to chłop 182cm/78kg wagi

Napisano
11 godzin temu, szewka napisał:

ZJEŻDŻAJĄC na 26 czy 27,5("złoty środek") jest znacząca różnica szczególnie przy szybszych odcinkach i mówi to chłop 182cm/78kg wagi

Przy szybkim zjeździe na singlu / między drzewami/ gdzie jest wąsko i kręto to tak. Przy jeździe z normalną prędkością / rekreacyjnie to różnice można pominąć. Na 27,5 nie miałem okazji jeździć w górach, tylko po płaskim. Przez całe życie miałem HT 26 i mam nadal, ale jak dokupiłem HT 29 i pojechałem standardową trasą swoją to był efekt "ojacieee, ale to zjeżdża, ale super stabilnie się na tym siedzi". Jak potem pojechałem na 26, wydawało mi się, że zaraz z niego spadnę.

@karpiq zaciśnij trochę zęby i dołóż do XC50. Dobry rower, nie tylko na początek ale na długo a może i na zawsze.

Napisano

Stojąc przed podobnym wyborem ostatnio zdecydowałem się Haibike'a z powietrznym amorem (Suntour), dokładnie z tego sklepu:

https://www.deporvillage.net/mtb-haibike-seet-hardnine-5-0-2019-bike-blue-orange?country=PL&gclid=CjwKCAiA_f3uBRAmEiwAzPuaM6BWxzr-BZj029WlP7XPZQlPwggAFmR2XNaYmZu2HWP6pT1QOXNRKxoCOzsQAvD_BwE

Grupa Deore nie obejmująca piast i spowalniaczy, tylko nie wiem gdzie można przymierzyć się do niego w Twojej okolicy. Są wersje na kołach 29 (HardNine), jaki i 27,5 (HardSeven). Chyba jedyny minus to te trzy blaty z przodu, dwa by w zupełności wystarczyły ;-)

Napisano

https://www.specialized.com/pl/pl/pitch-expert-1x/p/171053?color=263480-171053

Może takie coś by Cię zainteresowało. Napęd 1x10, powietrzny amorek, no i przecież to Specialized - klasa sama w sobie. Jedynie te hamulce trochę tanie jak na taki rower, mój kolega ma mt485 i nie hamują źle, tylko trochę ważą w porównaniu do droższych. Najmocniejszą stroną tego roweru jest napęd - postarali się nawet. Może minimalnie przekracza Twój budżet, ale to jest oficjalna strona, w jakiś Specialized concept store'ach dorwiesz go taniej. 

Fakt, jest to już rower trail, ale myślę, że nie będzie to przeszkadzać tak bardzo

Napisano
Godzinę temu, ZX_agent napisał:

I ma na pewno wytrzymalszą ramę od innych rowerów proponowanych przez kolegów wyżej.

Mam rame kellysa MTB z RRC z 2014 roku - była wręcz tyrana przeze mnie w górach  i 0(słownie ZERO) pęknięć/problemów ze sztywnością. Może trafilem na pancerny model.

@karpiq

W każdym razie podsumowując: 

Kross Level 4.0 - mieści się w cenie

Kellys Spider 90 - mieści się w cenie

MTB Haibike SEET HardNine 5.0 - mieści się w cenie

Pitch Expert 1X - cena katalogowa 3300pln - Jeśli Ci się uda to powinieneś go dorwać za +/-3100 - powiedzmy, że się mieści

RockRider MTB XC 50 - przekracza znacząco pułap cenowy ( ew. promka to myślę 3400pln) - Więc go odrzucę.

Amortyzacja: 

- wszystkie, które mieszczą się w cenie mają Sr suntour XCR.

Koła:

- Porównywane co do sztywności i wytrzymałości 

Napęd:

tutaj haibike i kellys górują dla kross'em(lepsza przednia przerzutka i manetki+ łańcuch) korby porównywalne 

Na plus Kellysa jest bardziej uniwersalny(według mnie napęd 2x10) W haibike i krossnie masz kolejno 3x10 i 3x9 - coraz mniej popularne i cięższe.

Specialized ma 1x10 szczerze to nie wiele osobiście mogę powiedzieć o tym ale czytając opinie innych są raczej pozytywne. 

Hamulce:

Tutaj znów kellys chyba wypada najlepiej bo ma m315 - tak samo jak kross 

Haibike  ma trektro a to nie jest nic specjalnego. 

Spec też gorsze trochę od tych m315'tek

Rozmiar koła:

Kellys i kross 27,5 - jak to mówią złoty środek

Haibike i Spec 29'

Tu możesz poczytać o rozmiarach koła>> O rozmiarach kół

Możesz też się udać do najbliższego salonu rowerowego i przejechać się na 27,5 cala i 29 cali i porównać na którym się lepiej śmiga i lepiej się czujesz.

Jeśli będziesz się lepiej czuł na 29-calowych kołach kup Speca, natomiast jeśli na 27,5 calowych to bierz kellys'a - Właściwie chyba wygrywa z rowerami przedstawionymi tutaj.

Jest to moje zdanie na ten temat. Liczę się z krytyką ale bezsensem jest spieranie się o jakieś szczegóły nie mające znaczącego wpływu na jazdę. POZDRAWIAM!

Jeśli pomogłem liczę na plusika ;)

Napisano
Godzinę temu, ZX_agent napisał:

I ma na pewno wytrzymalszą ramę od innych rowerów proponowanych przez kolegów wyżej.

Ja bym w tej kasie wogóle nawet nie marzył o specu. Nie ta liga. Poza tym grupa docelowa tych sprzętów to początkujący/średnio-zaawansowani kolarze XC którzy raczej nie będą mieli okazji połamać ramy (no chyba że ważą 120kg i więcej).

5 godzin temu, KurczakNorris napisał:

Przez całe życie miałem HT 26 i mam nadal, ale jak dokupiłem HT 29 i pojechałem standardową trasą swoją to był efekt "ojacieee, ale to zjeżdża, ale super stabilnie się na tym siedzi". Jak potem pojechałem na 26, wydawało mi się, że zaraz z niego spadnę.

Prawdopodobnie przez kąt główki i zdecydowanie dłuższą bazę kół :P

Napisano
Teraz, KurczakNorris napisał:

Na dzisiejszych rowerach jeździ się przyjemniej, nie wierzyłem, dopóki sam się nie przekonałem.

Wszystko to magia geometrii :D

Napisano
1 godzinę temu, szewka napisał:

Haibike i Spec 29'

Ten Spec ma 27.5 poczytaj specyfikację

1 godzinę temu, szewka napisał:

Specialized ma 1x10 szczerze to nie wiele osobiście mogę powiedzieć o tym ale czytając opinie innych są raczej pozytywne. 

Powiem szczerze, w rowerze z kasetą 11-42 trzy blaty z przodu są wręcz zbędne. Mniej części do serwisowania, mamy większy wybór jeżeli chodzi o zębatki 1 blatowe do korby niż 3 blatowe.W przyszłości można pomyśleć o ewentualnym napinaczu łańcucha jeżeli rider miałby nieco bardziej wyczynowe ambicje, albo kupić NARROW WIDE'a, którego nie ma na 3 zębatki bo wtedy zmiana biegów chyba byłaby niemożliwa, lub bardzo ciężka. Uważam, że napędy 1x są najlepsze ale to tylko moja opinia.

Napisano
Teraz, BMXdoPieca napisał:

3200zł, naprawdę świetna cena, na twoim miejscu bym sobie zagospodarował jeden dzień na wycieczkę do deca w którym jest dostępny

Tylko nie widzę go nigdzie, przeszukałem całe śląskie, Wrocław, Łódź, Kraków i Warszawę i jest niedostępny :) Nad morze jechał nie będę :)

Napisano

jest niedostępny online

W dniu 14.02.2020 o 14:17, szewka napisał:

Jeśli będziesz się lepiej czuł na 29-calowych kołach kup Speca

Patrzę na tego speca i on ma koła 27,5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...