ZX_agent Napisano 4 Stycznia 2020 Napisano 4 Stycznia 2020 Witam wszystkich! Mam dość nietypowy problem, mianowicie czy kaseta 10 rzędowa o stopniowaniu 11-36 będzie współpracować z przerzutką 9 biegową (SRAM X0). Na logikę domyślam się, że ostatnia zębatka będzie tak jakby niewykorzystywana, ale chciałbym się dowiedzieć czy nie będzie żadnych innych skutków ubocznych. A druga sprawa to wielkość największej zębatki (36), sprawdziłem, że SRAM X0 może mieć maksymalną największą zębatkę - 34. Czy w takiej sytuacji nic nie będzie się dziać podczas przerzucania na tę zębatkę? To tylko 2 ząbki ;-). Jeżeli chodzi o napęd rowerowy to nie jestem w tym specjalistą. Proszę Was o pomoc!
seraph Napisano 4 Stycznia 2020 Napisano 4 Stycznia 2020 Wielkość zębatki rzeczywiście wielkiej różnicy nie zrobi i pewnie zadziała, ale co do ilości rzędów to kompletnie nie tak jak myślisz. W przypadku napędów SRAM to jeśli przerzutkę obsługiwać będzie manetka 10 rzędowa to wszystko będzie działać. Jeśli 9 rzędowa to nic nie będzie działać. Wynika to z tego, ze kasety 9 i 10 rzędowe są identycznej szerokości tylko ciaśniej upakowane.
ZX_agent Napisano 4 Stycznia 2020 Autor Napisano 4 Stycznia 2020 Czyli jak wymienię manetkę to wszystko będzie git?
grzesiowu Napisano 4 Stycznia 2020 Napisano 4 Stycznia 2020 Ja gdzieś czytałem że sram10 nie jest z niczym do końca zgodny ... czyli trzeba się liczyć że manetka 10s i przerzutka 9s może nie do końca śmigać, druga sprawa to w przerz kółeczka masz przewidziane pod łańcuch 9s i one mogą ale nie muszą być troszkę szersze niż te 10s a będziesz używał łańcucha 10s ... ale ja nie jestem specem i mogę sie mylić
woojj Napisano 5 Stycznia 2020 Napisano 5 Stycznia 2020 U srama nie da się łączyć systemów 9/10/11/12. Musi być dedykowana i manetka i przerzutka. Systemy nie są do końca zgodne. Tzn w miarę dobrze pracuje kombinacja manetka 11+przerzutka 12 na kasecie 11 oczywiście, ale kompatybilności między 9/10 nie ma ;-( Jeśli masz X.0 pozostań przy kasecie 9rz. Zwiększ jej zakres- bez problemu poradzi sobie z 11-36.
lichak Napisano 5 Stycznia 2020 Napisano 5 Stycznia 2020 @woojj Z doświadczenia wiem, że X0 z krótkim i średnim wózkiem w systemie 1x9 36-11 nie radzi sobie najlepiej. Problem pojawia się przy zrzucaniu z 36 w dół, zaczepia wózkiem o zęby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.