Skocz do zawartości

[Amortyzator] Co może uszkodzić ramę?

Kamel_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Niedawno spotkałem się ze zdaniem, że tak naprawdę to nie skok amortyzatora a jego wysokość (długość od osi do bieżni) może doprowadzić do pęknięcia główki ramy.

Co o tym sądzicie?

Przy okazji w temacie to czy amortyzatory dwupółkowe rzeczywiście pozwalają odciążyć ramę?

pozdrawiam.

Napisano

Czy skok zawsze jest powiązany z wysokością :confused: Nie powiedziałbym - np. mamy widelce na 26" o skoku 130mm  oraz taki sam model tylko na 29" ze skokiem 100mm. Różnica 3" / 2 = ok 3cm. Wychodzi na to, że 130mm jak i 100mm może obciążać ramę tak samo...

Właśnie stąd wziął się ten temat - Jeśli ktoś ma bardziej obszerną wiedzę na ten temat proszę o kontynuacje wątku.

Napisano

Chyba nie zakładasz widelca 26" do ramy pod 29" i odwrotnie, że tak mierzysz jak piszesz.

Jaką kontynuacje chcesz i po co ? Podejdź do sklepu i weź dwa 29" jeden o skoku 100 drugi 130 czy innym i zobaczysz na jakiej wysokości jest główka ramy.

Mam wrażenie, że konto Kacperka słynnego wróciło.

• Mod Team
Napisano

Misiu, ja tylko czekam na ten dzień kiedy ci się już znudzi klepanie tych swoich bzdurnych wypocin na temat tej a nie innej teorii?!? Kacperek, nie widzisz że wszyscy mamy tu z ciebie polewkę? Pośmiewisko z siebie zrobiłeś...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...