numbi23wp Napisano 16 Sierpnia 2019 Napisano 16 Sierpnia 2019 Witam, nie znalazłem wątku z tym konkretnym rowerem więc zakładam nowy temat. Warto zakupić ten rower czy w tej cenie coś lepszego dostanę? https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-hybrydowe/dual-sport/dual-sport-2/p/23067/
MikeSkywalker Napisano 16 Sierpnia 2019 Napisano 16 Sierpnia 2019 Zależy co rozumiesz pod pojęciem lepszego Jeśli chodzi o osprzęt - na pewno. Trek to droga marka także można mieć w tej cenie coś nieznacznie lepszego. Nieznacznie bo będzie to jakaś lepsza przerzutka z tyłu, 9 zamiast 8 biegów i może jeszcze coś. Ale rewolucji na miarę np. pełnego Deore 3x10 nie będzie. Jeśli chodzi o cały rower - to generalnie większość dużych marek będzie porównywalna. Sporo osób chwali Dual Sporta za geometrię ramy - i skuszony tymi opiniami sam go kupiłem i potwierdzam - jest bardzo wygodny. Na zablokowanym widelcu po asfalcie jeździ się nie gorzej jak fitnessem, na górkach i w terenie świetnie podjeżdża. Osprzęt jaki w nim zastosowali w zupełności wystarcza, hamulce są proste ale niezawodne, a do tego dostajesz ramę na lata z dożywotnią gwarancją i rower który można ulepszać.
WaGiant Napisano 16 Sierpnia 2019 Napisano 16 Sierpnia 2019 Popatrzyłem na porównywalne cenowo rowery Unibike , Krosa , Scotta i Gianta . W Uni i Krosie dostaniesz nieco lepszy napęd ( 3x9 ) . Zawsze tak jest że znane i uznane marki dają nieco mniej za te same pieniądze . Są tacy którzy powiedzą że płaci się za naklejkę na ramie , ja mówię że płacisz za dobrą ramę . Scott i Giant nie odbiegają osprzętowo od tego co oferuje Trek . Moim zdaniem rower jest ok , a opinia przedmówcy zachęca .
MikeSkywalker Napisano 16 Sierpnia 2019 Napisano 16 Sierpnia 2019 Teraz, WaGiant napisał: Są tacy którzy powiedzą że płaci się za naklejkę na ramie , ja mówię że płacisz za dobrą ramę Otóż to. Za lekką, ładnie wykonaną, wykończoną i przede wszystkim przemyślaną pod kątem geometrii ramę. Ale jeśli postawić obok siebie np. Unibike Crossfire i Treka DS to okaże się że to zupełnie inne rowery - choć oba crossowe. Jeśli miałbym je jednym słowem określić to ten pierwszy jest bardziej "rekreacyjny" a drugi "sportowy". Także dobrze byłoby jeden i drugi przymierzyć przed zakupem. Z drugiej strony - sporo osób które kupują Treka to tacy "niedzielni Kowalscy" którzy jeżdżą nim po bulwarze albo jakiś łatwych szlakach. I oni też go chwalą. Ale serwisowaliśmy dwa DS-y których użytkowniczki startowały w maratonach
numbi23wp Napisano 16 Sierpnia 2019 Autor Napisano 16 Sierpnia 2019 Dziękuję za odpowiedzi :) KIlka dni temu mierzyłem tego Treka i rzeczywiście geometria ramy trochę się różni od innych modeli (oglądałem jeszcze Gianta i Kellysa) i chyba jak na razie jest moim faworytem po Waszych słowach. Jutro jeszcze jadę zobaczyć Krossa evado 5.0 2017 i Unibika jeśli będzie. Więc wybór raczej zamknie się w tych modelach: Giant Roam 2 Disc - 2019 Kellys PHANATIC 30 Krossa evado 5.0 2017 Unibik Crossfire Trek DS2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.