Skocz do zawartości

[~2500zł] Cross Trek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zależy co rozumiesz pod pojęciem lepszego :) 

Jeśli chodzi o osprzęt - na pewno. Trek to droga marka także można mieć w tej cenie coś nieznacznie lepszego. Nieznacznie bo będzie to jakaś lepsza przerzutka z tyłu, 9 zamiast 8 biegów i może jeszcze coś. Ale rewolucji na miarę np. pełnego Deore 3x10 nie będzie. 

Jeśli chodzi o cały rower - to generalnie większość dużych marek będzie porównywalna.

Sporo osób chwali Dual Sporta za geometrię ramy - i skuszony tymi opiniami sam go kupiłem i potwierdzam - jest bardzo wygodny. Na zablokowanym widelcu po asfalcie jeździ się nie gorzej jak fitnessem, na górkach i w terenie świetnie podjeżdża. Osprzęt jaki w nim zastosowali w zupełności wystarcza, hamulce są proste ale niezawodne, a do tego dostajesz ramę na lata z dożywotnią gwarancją i rower który można ulepszać. 

Napisano

Popatrzyłem na porównywalne  cenowo rowery Unibike , Krosa , Scotta i Gianta .  W Uni i Krosie dostaniesz nieco lepszy napęd ( 3x9 )  . Zawsze tak jest że znane i uznane marki dają nieco mniej za te same pieniądze . Są tacy którzy powiedzą że płaci się za naklejkę na ramie , ja mówię że płacisz za dobrą ramę . Scott i Giant nie odbiegają osprzętowo od tego co oferuje Trek . Moim zdaniem rower jest ok , a opinia przedmówcy zachęca .

Napisano
Teraz, WaGiant napisał:

Są tacy którzy powiedzą że płaci się za naklejkę na ramie , ja mówię że płacisz za dobrą ramę

Otóż to. Za lekką, ładnie wykonaną, wykończoną i przede wszystkim przemyślaną pod kątem geometrii ramę. 

Ale jeśli postawić obok siebie np. Unibike Crossfire i Treka DS to okaże się że to zupełnie inne rowery - choć oba crossowe. Jeśli miałbym je jednym słowem określić to ten pierwszy jest bardziej "rekreacyjny" a drugi "sportowy". Także dobrze byłoby jeden i drugi przymierzyć przed zakupem. Z drugiej strony - sporo osób które kupują Treka to tacy "niedzielni Kowalscy" którzy jeżdżą nim po bulwarze albo jakiś łatwych szlakach. I oni też go chwalą. Ale serwisowaliśmy dwa DS-y których użytkowniczki startowały w maratonach :D

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi :)

KIlka dni temu mierzyłem tego Treka i rzeczywiście geometria ramy trochę się różni od innych modeli (oglądałem jeszcze Gianta i Kellysa) i chyba jak na razie jest moim faworytem po Waszych słowach.

Jutro jeszcze jadę zobaczyć Krossa evado 5.0 2017 i Unibika jeśli będzie.

Więc wybór raczej zamknie się w tych modelach:

Giant Roam 2 Disc - 2019
Kellys PHANATIC 30
Krossa evado 5.0 2017
Unibik Crossfire
Trek DS2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...