Skocz do zawartości

[kaseta] pomoc w wyborze

pitdoggy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam do wymiany kasetę. Obecni używam tego modelu- SHIMANO DEORE CS-HG50 11-32 MOD.11 , używałem do niej łańcucha 9 rzędowego shimano.

Nie znam się za bardzo na częściach i parametrach, jeżdżę rekreacyjnie, chciałem po prostu kupić dokładnie taką samą- ale jest już niedostępna, są modele z innymi parametrami. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś odpowiednik, którego mógłbym po prostu użyć zamiast obecnej kasety?

Napisano

Jaki przebieg roczny ? Jesli mały/średni to hg300 lub hg400 wystarczy w zupełności. 

I łańcuch shimano hg93 lub kmc x9.73 lub x9.93.

Napisano
8 minut temu, pitdoggy napisał:

mam do wymiany kasetę.

Skąd taki wniosek?

Napisano

W ubiegłym roku przejechałem około 1200, w tym jak na razie dużo mniej.

Ostatni raz kasetę wymieniałem 3 lata temu, razem z łańcuchem. Teraz łańcuch zaczyna często przeskakiwać, chcę go wymienić a zwykle robię to razem z kasetą. Łańcucha używam tego: CN-HG53

Napisano

Trochę dziwne przy takim przebiegu, no ale jak przeskakuje to wypada wymienić.

Rzeczywiście rynek kaset 9s mocno się zmniejszył. Ja bym w takim razie brał Alivio, bo i tak nie ma nic innego. Miałem łańcuch CN-HG93 i dawał radę.

Napisano

To jest guma od majtek.

Przy Twoich przebiegach, wymiana raz na sezon to nieporozumienie. W zeszłym sezonie miałem kasetę + łańcuch Deore XT 9s. Po 3300 km dość agresywnej jazdy, nadal dawał radę. Nie wiem ile by przejechał, bo przeszedłem na 10s ( także XT) które aktualnie ma ~3k km i nadal pracuje idealnie cicho i gładko.

Za to w szosie mam łańcuch 8s tej klasy co Ty lub oczko niżej. Przymiar do łańcucha wpadał swobodnie po około 800 km. Aktualnie ma przejechane 1500- 2000 km i jest tak koszmarnie głośny, że ma się wrażenie jakby był non stop suchy.

Napisano

SoloTM
Artykuły z linków które podałeś do rzetelnych testów mają się tak jak ....
Naprawdę myślisz że Shimano nie zauważyło by słabej jakości produktu i  pozwoliłoby sobie na globalna sprzedaż badziewia. 
Szlifowanie kasety, super chciałbym zobaczyć autora na tej szlifowanej kasecie jak finiszuje i 1000 Watów mocy przechodzi przez ten napęd.  

Napisano

Teraz, pitdoggy napisał:

Jeżeli nie hg53 to jakie propozycje?

shimano hg93 lub kmc x9.73 lub x9.93.

3 godziny temu, radko10 napisał:

SoloTM
Artykuły z linków które podałeś do rzetelnych testów mają się tak jak ....
Naprawdę myślisz że Shimano nie zauważyło by słabej jakości produktu i  pozwoliłoby sobie na globalna sprzedaż badziewia. 
Szlifowanie kasety, super chciałbym zobaczyć autora na tej szlifowanej kasecie jak finiszuje i 1000 Watów mocy przechodzi przez ten napęd.  

Artykuły są dobre, pokazują jak zużywa się łańcuch oraz jak można przedłużyć życie napędu ( jeśli ktoś bardzo chce ). 1000 Watów ? To nie jest metoda dla sprinterów. Nikt nie zmusza Cię do szlifowania kasety. To takie trochę druciarstwo dla tanich napędów i ludzi, którzy nie mają kasy na nowy napęd, a chcą jeszcze pojeździć. Ale skuteczne. Wadą jest to, że taki rozciągnięty mocno łańcuch bardzo szybko zużywa koronki korby, jeśli więc korba ma koronki w db stanie ( i nie jest najtańsza )  to nie ma sensu szlifować kasety i jeździć na wyciągniętym łańcuchu bo za chwilę poza kasetą i łańcuchem będzie do wymiany równiez korba/koronka.

Co do łańcuchów to owszem ( myślę, że to specjalny zabieg ) i robi się najtańsze łańcuchy bardzo miękkie przez co napędy żyją krótko. Shimano hg40 ( 8 speed ) Shimano HG53 ( 9 speed ) to przykłady takich gumowatych łańcuchów i ciekawostka - oba są robione przez KMC dla Shimano. ( Shimano robi też lepsze łańcuchy, KMC również )

Napisano

1000 watów to oczywiście ci najlepsi przez 60s. 
Zużyty napęd to przede wszystkim niebezpieczeństwo obrażeń kolan i twarzy. Czy warto ryzykować?

Nie wszyscy pokonują rocznie tyle samo kilometrów tańszy i mniej trwały łańcuch dla niektórych rowerów ma sens. Cena odzwierciedla jakość i czy jest tu jakaś intencja? Wątpię, prawdopodobnie materiał jest tańszy i to tyle.

Pozdrawiam

Napisano
7 minut temu, Lawstorant napisał:

@SoloTM a jak się ma do tego CN-HG54. To jest to samo tylko węższe?

Tu jest trochę lepiej niz z hg53. Możesz brać i cena ok. Możesz też kupić kmc x10.93, ten ma już spinkę ( cenowo de facto prawie na to samo wyjdzie, a ma opinię ciut lepszego )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...