pitdoggy Napisano 26 Lipca 2019 Napisano 26 Lipca 2019 Witam, mam do wymiany kasetę. Obecni używam tego modelu- SHIMANO DEORE CS-HG50 11-32 MOD.11 , używałem do niej łańcucha 9 rzędowego shimano. Nie znam się za bardzo na częściach i parametrach, jeżdżę rekreacyjnie, chciałem po prostu kupić dokładnie taką samą- ale jest już niedostępna, są modele z innymi parametrami. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś odpowiednik, którego mógłbym po prostu użyć zamiast obecnej kasety?
SoloTM Napisano 26 Lipca 2019 Napisano 26 Lipca 2019 Jaki przebieg roczny ? Jesli mały/średni to hg300 lub hg400 wystarczy w zupełności. I łańcuch shimano hg93 lub kmc x9.73 lub x9.93.
Gość Napisano 26 Lipca 2019 Napisano 26 Lipca 2019 8 minut temu, pitdoggy napisał: mam do wymiany kasetę. Skąd taki wniosek?
pitdoggy Napisano 26 Lipca 2019 Autor Napisano 26 Lipca 2019 W ubiegłym roku przejechałem około 1200, w tym jak na razie dużo mniej. Ostatni raz kasetę wymieniałem 3 lata temu, razem z łańcuchem. Teraz łańcuch zaczyna często przeskakiwać, chcę go wymienić a zwykle robię to razem z kasetą. Łańcucha używam tego: CN-HG53
Gość Napisano 26 Lipca 2019 Napisano 26 Lipca 2019 Trochę dziwne przy takim przebiegu, no ale jak przeskakuje to wypada wymienić. Rzeczywiście rynek kaset 9s mocno się zmniejszył. Ja bym w takim razie brał Alivio, bo i tak nie ma nic innego. Miałem łańcuch CN-HG93 i dawał radę.
MMMAAACCC7 Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 Zmien lancuch i nie kupuj nigdy wiecej hg53, to jest przyczyna tego, czemu Twoj naped tak szybko umarl..
radko10 Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 A co złego jest w hg53? Używam do MTB wymiana raz na sezon.
SoloTM Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 Szybko się wyciąga i niszczy kasetę i koronki korby. ( to rozciągający się łańcuch zużywa - niszczy napęd ). http://www.sebekfireman.host247.pl/rower/articles.php?article_id=11 http://rowery.zbooy.pl/szlif.html
Gość Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 To jest guma od majtek. Przy Twoich przebiegach, wymiana raz na sezon to nieporozumienie. W zeszłym sezonie miałem kasetę + łańcuch Deore XT 9s. Po 3300 km dość agresywnej jazdy, nadal dawał radę. Nie wiem ile by przejechał, bo przeszedłem na 10s ( także XT) które aktualnie ma ~3k km i nadal pracuje idealnie cicho i gładko. Za to w szosie mam łańcuch 8s tej klasy co Ty lub oczko niżej. Przymiar do łańcucha wpadał swobodnie po około 800 km. Aktualnie ma przejechane 1500- 2000 km i jest tak koszmarnie głośny, że ma się wrażenie jakby był non stop suchy.
radko10 Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 SoloTM Artykuły z linków które podałeś do rzetelnych testów mają się tak jak .... Naprawdę myślisz że Shimano nie zauważyło by słabej jakości produktu i pozwoliłoby sobie na globalna sprzedaż badziewia. Szlifowanie kasety, super chciałbym zobaczyć autora na tej szlifowanej kasecie jak finiszuje i 1000 Watów mocy przechodzi przez ten napęd.
SoloTM Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 Teraz, pitdoggy napisał: Jeżeli nie hg53 to jakie propozycje? shimano hg93 lub kmc x9.73 lub x9.93. 3 godziny temu, radko10 napisał: SoloTM Artykuły z linków które podałeś do rzetelnych testów mają się tak jak .... Naprawdę myślisz że Shimano nie zauważyło by słabej jakości produktu i pozwoliłoby sobie na globalna sprzedaż badziewia. Szlifowanie kasety, super chciałbym zobaczyć autora na tej szlifowanej kasecie jak finiszuje i 1000 Watów mocy przechodzi przez ten napęd. Artykuły są dobre, pokazują jak zużywa się łańcuch oraz jak można przedłużyć życie napędu ( jeśli ktoś bardzo chce ). 1000 Watów ? To nie jest metoda dla sprinterów. Nikt nie zmusza Cię do szlifowania kasety. To takie trochę druciarstwo dla tanich napędów i ludzi, którzy nie mają kasy na nowy napęd, a chcą jeszcze pojeździć. Ale skuteczne. Wadą jest to, że taki rozciągnięty mocno łańcuch bardzo szybko zużywa koronki korby, jeśli więc korba ma koronki w db stanie ( i nie jest najtańsza ) to nie ma sensu szlifować kasety i jeździć na wyciągniętym łańcuchu bo za chwilę poza kasetą i łańcuchem będzie do wymiany równiez korba/koronka. Co do łańcuchów to owszem ( myślę, że to specjalny zabieg ) i robi się najtańsze łańcuchy bardzo miękkie przez co napędy żyją krótko. Shimano hg40 ( 8 speed ) Shimano HG53 ( 9 speed ) to przykłady takich gumowatych łańcuchów i ciekawostka - oba są robione przez KMC dla Shimano. ( Shimano robi też lepsze łańcuchy, KMC również )
radko10 Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 1000 watów to oczywiście ci najlepsi przez 60s. Zużyty napęd to przede wszystkim niebezpieczeństwo obrażeń kolan i twarzy. Czy warto ryzykować? Nie wszyscy pokonują rocznie tyle samo kilometrów tańszy i mniej trwały łańcuch dla niektórych rowerów ma sens. Cena odzwierciedla jakość i czy jest tu jakaś intencja? Wątpię, prawdopodobnie materiał jest tańszy i to tyle. Pozdrawiam
Lawstorant Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 @SoloTM a jak się ma do tego CN-HG54. To jest to samo tylko węższe?
uzurpator Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 16 godzin temu, SoloTM napisał: http://www.sebekfireman.host247.pl/rower/articles.php?article_id=11 Świetny artykuł.
SoloTM Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 7 minut temu, Lawstorant napisał: @SoloTM a jak się ma do tego CN-HG54. To jest to samo tylko węższe? Tu jest trochę lepiej niz z hg53. Możesz brać i cena ok. Możesz też kupić kmc x10.93, ten ma już spinkę ( cenowo de facto prawie na to samo wyjdzie, a ma opinię ciut lepszego )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.