pdz Napisano 25 Lipca 2019 Napisano 25 Lipca 2019 Hej Mam Sott Spark z korbą GX Dub , łożysko press fit i coś pyka jak naciskam mocniej na prawą korbę. Pedały zdjąłem , zeszły lekko , skręciłem dając smar. Jest problem, bo nie mogę odkręcić korby , ósemka sześciokątna , od strony lewej korby poluzowałem to kółko , które likwiduje luz , od strony zębatki próbuję odkręcić i nawet nie drgnie. Co poradzicie ? korba , łożysko ? luzów nie ma. Jak odkręcić tę śrubę w korbie ?
Gość Napisano 25 Lipca 2019 Napisano 25 Lipca 2019 Teraz, pdz napisał: łożysko press fit i coś pyka jak naciskam mocniej na prawą korbę. Osobiście nie miałem Press Fit, ale z tego co czytałem, to jest to klasyka jeżeli chodzi o to rozwiązanie. Trzeszczenie, cykanie i klikanie dostajesz w zestawie z Press Fit. Tu masz filmik z montażu. Demontaż to odwrócona kolejność. Korby SRAM nie miałem, ale wydaje mi się że jest tam rozwiązanie polegające na tym, że śruba którą wykręcasz, automatycznie działa jako ściągacz. Ale niech wypowie się ktoś kto ma z tym doświadczenie.
TheJW Napisano 25 Lipca 2019 Napisano 25 Lipca 2019 U mnie to samo. Jakby ktoś żabę gwałcił. Tyle, że u mnie to występuje nawet, gdy rower wisi na stojaku i kręcę korbą. Jak to mawialiśmy na serwisie:PressFit musi skrzypieć! Przynajmniej wiesz, że jedziesz... Niestety taka już natura PressFitów. Może frezowanie mufy w jakimś stopniu rozwiązuje problem, ale osobiście nigdy tego nie robiłem. W temacie frezowanie zapewne @Punkxtr może się wypowiedzieć bardziej szczegółowo, ale on jest na urlopie, więc dajmy mu w spokoju pojeździć (pozdro!). A co do odkręcenia korby - sprawdź, czy kręcisz w dobrą stronę i...UŻYJ WIĘKSZEGO MŁOTA! To znaczy...założ na klucz jakąś rurkę, żeby była większa dźwignia. Dobrym wyjściem jest też ustawienie klucza na godz. 9., korby na 3. i działanie siłą na obydwie strony (w dół oczywiście). Edit: Teraz, skom25 napisał: wydaje mi się że jest tam rozwiązanie polegające na tym, że śruba którą wykręcasz, automatycznie działa jako ściągacz Tak właśnie jest w tym przypadku. Pewnie się zastało i trzeba się uwiesić na kluczu, żeby ruszyć. Generalnie - jeśl nie słychać Cię na drugim końcu osiedla, to bym nie ruszał. Może być tylko gorzej, tak jak u mnie po demontażu korby w celu zmiany zębatki. Smar nie pomaga. Żadna ilość. W takiej sytuacji zrobiłbym to dopiero przy okazji serwisu całego roweru.
schwinn0 Napisano 25 Lipca 2019 Napisano 25 Lipca 2019 Mam suport press fit Wheels MFG pod gxp. Nie ma żadnych dziwnych trzasków, skrzypień i nieporządanych dzwięków
pdz Napisano 25 Lipca 2019 Autor Napisano 25 Lipca 2019 Też czytałem o tym dobrodziejstwie press fit a wkurza mnie to dlatego, że mam starego składaka 26" 3x10, łożyska wkręcane i chodzi cichutko. Co do odkręcania to poluzowałem tę nakrętkę od strony lewej, korba ma luzy i próbowałem jak piszecie, czyli dobry klucz , godzina 3 i 9 , dociskanie obu w kierunku podłoża , jednak nie szło. Nie będę już tego ruszał, skoro ten typ tak ma a rower jest na gwarancji, poproszę przy kolejnym przeglądzie aby sprawdzili co jest nie tak , bo coś mi mówi , że wcześniej pykało i kto wie czy serwisantowi nie przyszło do głowy dokręcić mocniej ... tam powinny być 54 Nm.
Gość Napisano 25 Lipca 2019 Napisano 25 Lipca 2019 No i właśnie dlatego można narzekać na Shimano, ale rozwiązanie jeżeli chodzi o montaż korby, mają najlepsze na rynku. Natomiast żeby nie było zbyt pięknie, to w najnowszym XTR wprowadzili jakiś nowy ( a właściwie to stary), głupi system.
TheJW Napisano 25 Lipca 2019 Napisano 25 Lipca 2019 Teraz, pdz napisał: i kto wie czy serwisantowi nie przyszło do głowy dokręcić mocniej ... tam powinny być 54 Nm. Musiałby być kompletnym idiotą i kopać klucz (lub walić młotem). I szczerze...nie zdziwiłbym się, bo naprawdę ogarniętych mechaników, to ze świecą szukać. Te korby są tak fajnie zrobione, jak kasety na bębenek XD - w pewnym momencie jest taki opór, że klucz staje i rozsądny człowiek wie, że jest w domu. Oczywiście młotem jeszcze z ćwierć obrotu się dobije...tylko potem będzie historia, jak u Ciebie. @pdz - jak Ci się chce, możesz do mnie podjechać, wrzucimy rower na stojak i coś pomyślimy z tą korbą.
pdz Napisano 25 Lipca 2019 Autor Napisano 25 Lipca 2019 W takim razie nie wiem czemu tak dokręcone, rower niemalże nowy, maratonu, wody i błota nie widział, jazda rekreacyjna ... w sobotę będzie maraton , dostanie w korbę to może mu przejdzie ;-)
Gość Napisano 25 Lipca 2019 Napisano 25 Lipca 2019 Teraz, pdz napisał: W takim razie nie wiem czemu tak dokręcone Bo znając życie, to w fabryce pożałowali smaru, a korbę dokręcali 2 metrową przedłużką. Ja w swoim rowerze suport HT2 odkręcałem waląc młotkiem w klucz.
dorota57 Napisano 26 Lipca 2019 Napisano 26 Lipca 2019 Mój Press fit ma przejechane 21K i nic nie pyka cz zgrzyta, już trzy razy łożyska wymyte i nasmarowane.
pdz Napisano 26 Lipca 2019 Autor Napisano 26 Lipca 2019 To jest irytujące, mam na myśli nie tylko press fit ale ogólnie wymyślanie koła na nowo. Są rozwiązania sprawdzone, trwałe a producenci na siłę coś zmieniają. Mam rower składany własnoręcznie, rama Author Egoist, osprzęt cały XT, Reba i wszystko ma pewnie ok. 30.000 km przebiegu , wymieniam materiały eksploatacyjne , smaruję i jadę a tutaj , rower za 15.000 i po 30-50 km coś pyka a jedyne wytłumaczenie to "ten typ tak ma". Żeby nie było różowo np. w motoryzacji to samo, w nowym modelu muszą coś zmienić a później są problemy, jeszcze dobrze jak zrobią akcję serwisową.
Eazy Napisano 26 Lipca 2019 Napisano 26 Lipca 2019 Mam press fit i Ninja Token i zero problemów. Obecnie mam pod zwykła korbę GX, ale Token już wypuścił miski z łożyskami pod DUB i za chwilę ma jeszcze wejść wariacja z Ninją (skręcana tuleja wciągająca miski w ramę, żeby nie trzeba było montować praską). Same łożyska Token pod DUB kosztują około 180zł za parę. Nie wiem ile będzie kosztować wersja z Ninją. Ja pod GXa za Tokena z Ninją płaciłem ponad 200zł, ale mam święty spokój.
schwinn0 Napisano 26 Lipca 2019 Napisano 26 Lipca 2019 21 minut temu, pdz napisał: rower za 15.000 i po 30-50 km coś pyka a jedyne wytłumaczenie to "ten typ tak ma". Tam nie może nic cykać, pykać czy strzelać. Świadczy to ewidentnie o jakimś problemie. Za łeb sprzedawcę i po kłopocie.
pdz Napisano 26 Lipca 2019 Autor Napisano 26 Lipca 2019 Zawiozę po maratonie do serwisu, jednak mam pytanie o sprzęt do wyciskania i wciskania łożysk, co polecicie ?
1415chris Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 Pres fit nie musi skrzypiec. Wystarczy rozgladnac sie za odpowiednim rozwiazaniem. Dziwie sie, ze jeszcze ktokolwiek stosuje plastikowe wklady. I pewnie taki masz w Sparku. Jak sie nie myle mufa to BB92. Sa pod ten system aluminiowe, skrecane wklady. Jak chcesz podejsc do tematu "zrobic raz a dobrze", to mozesz zakupic takowy i wymienic lozyska pod 29mm. Nie widzialem wkladow pod bb92 z lozyskami pod 29mm. Same lozyska tak ale z racji na ich nietypowy rozmiar, nie ma duzego wyboru, a to co widzialem jest 2x drozsze niz caly aluminiowy skrecany wklad. Niemniej takie wklady rozwiazuja problemy plastikowych rozwiazan. Musisz wziasc jeszcze pod uwage, ze lozyska Dub sa sporo mniejsze od standardowych 24mm siedzacych w tym samym wkladzie. 5mm na wew srednicy, lepsze to niz 6mm zakladajac 30mm korbe ale to caly czas spora roznica. Zapewne znaczaco wplywajaca na zywotnosc takich lozysk. Odnosnie de i montażu lozysk, uzywam czegos takiego. Precyzyjne, wysokiej klasy wykonanie. Na widok tego urzadzenia lozyska same wyskakuja
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.