Skocz do zawartości

[Korba z uszkodzonym gwintem] jak zdjąć?

radman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Korba ma uszkodzony gwint, więć nie mogę użyć ściągacza do korb (suport na kwadrat). Ktoś ma jakiś pomysł jak można jeszcze inaczej zdjąć korbę?

Napisano

Poluzuj śrubę i przejedź się wokół domu mocno deptając. Korba sama spadnie. Tylko nie wykręcaj śruby całkowicie i raczej nie pedałuj na stojąco, bo można zęby stracić.

Napisano

To weź młotek jakiś pręt metalowy i pukaj w mocowanie zębatek/ śruby zębatek, NIE W ZĘBATKI.

Tylko pukaj na krzyż raz na dole raz na górze, raz w jeden bok, raz w drugi i zejdzie.

Napisano

Tak, bez problemu utniesz. O ile tarcza szlifierki zmieści się miedzy mufę a korbę. Wycinałem też korbę z osi robiąc korbie totalną masakrę itp.  ( ale ratując suport ) Trochę zabawy i się uda.

Napisano

Ja tam zbijam tak młotkiem za każdym razem bo mam rozwalony gwint na ściągacz w prawej korbie i nic się nie dzieje.

Jak suport nie jest mocno dokręcony do ramy to możesz spróbować szczypcami odkręcić miskę suportu.

Możesz też zagrzać korbę  uderzyć gumowym  młotkiem i zejdzie.

Napisano

Psiknij WD - 40 a potem zacznij od najmniej inwazyjnej metody z proponowanych wyżej. Przez czas do namysłu WD - 40 zacznie już działać.

Ja bym zaczął od jazdy, potem pukanie w tarcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...