Mizuro Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Witam Posiadam rower z tego linku http://kands.pl/portfolio_page/29-kands-comp-er-altus-hydr/ i następującej specyfikacji napędu: Przerzutka tył - SHIMANO ALTUS RDM-310 Przerzutka przód - SHIMANO FDTY-510 Korba - SHIMANO FC-TY301 ALU 3-rz, 48x38x28, L=170mm Kaseta - SHIMANO 8-RZ, CS-HG31 Łańcuch - SHIMANO HG-71 Suport - Maszynowy na kwadrat NECO BSA 124,5 mm B910 Noszę się z zamiarem zmiany tego napędu na 1x8 pozostawiając chociażby kasetę, tylną przerzutkę oraz łańcuch bez zmian. Nie jestem zbytnio zorientowany w temacie co musiałbym do przeprowadzenia takiej operacji zakupić, aby wszystko obyło się bez niespodzianek. Na chwilę obecną porzuciłem pomysł zwyczajnego demontażu przedniej przerzutki dowiedziawszy się, że spowoduje to jedynie problemy ze spadającym łańcuchem. Zwracam się w takim razie o pomoc w dobraniu odpowiednich komponentów do tego roweru. Jeżdżę bardziej rekreacyjnie w terenie i na obecna chwilę rzadko korzystam z innych przełożeń niż 2-3/6 także myślę, że zębatka 38 na moje potrzeby w konfiguracji 1x8 będzie wystarczająca. Komponenty mogą być nawet budżetowe ponieważ nie chcę wydawać pieniążków na wyrost o ile będzie to działać i nie rozpadnie się po 500km Pozdrawiam
Gość Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Teraz, Mizuro napisał: że spowoduje to jedynie problemy ze spadającym łańcuchem. Aż problemy ze spadającym łańcuchem. Teraz, Mizuro napisał: Komponenty mogą być nawet budżetowe ponieważ nie chcę wydawać pieniążków na wyrost o ile będzie to działać i nie rozpadnie się po 500km To po co chcesz to zmieniać? Bo taka moda? Waga raczej nie ma w przypadku tego roweru znaczenia. Nie wspomnę o pomyśle zostawiania zębatki 38T przy napędzie 8s.
Mizuro Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 Teraz, skom25 napisał: To po co chcesz to zmieniać? Bo taka moda? Waga raczej nie ma w przypadku tego roweru znaczenia. Nie wspomnę o pomyśle zostawiania zębatki 38T przy napędzie 8s. Głównym powodem dlaczego o tym myślę jest możliwość w razie potrzeby korzystania z szerszego zakresu przełożeń bez konieczności słuchania łańcucha trącego o wózek przedniej przerzutki. Pomijam już fakt, że korzystam tylko z zębatki 38 (środkowa), bo jeździ mi się na niej wygodnie przy przełożeniu 2-4/5/6, ale co prawda czasem fajnie byłoby przeskoczyć na 2-7/8 czy 2-1/2 w ciszy
Gość Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Coś czuję że kupiłeś zły typ roweru, skoro jeździsz na takim przełożeniu. Żeby przejść na napęd 1x musisz kupić: - Korbę z wymiennymi blatami - Prawdopodobnie suport, bo ciężko będzie znaleźć jakąś korbę na kwadrat z zdejmowanymi blatami - Zębatkę Narrow Wide Koszt? Myślę że w granicach 300- 400 zł
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Będziesz potrzebował nową korbę i do niej zębatkę NW. Przy czym zastanowiłbym się czy nie lepiej od razu przejść na 9s albo chociaż używać łańcucha 9s.
Mizuro Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 Jak wyglądałoby to w przypadku takiego zakupu https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-zee-fc-m640-pd10169/?v_Id=38455 Ewentualnie https://allegro.pl/oferta/korba-dartmoor-rock-hollowtech-dh-fr-32-nw-suport-7905910973 i późniejsze kombinacje z wielkością kasety lub blatu jeśli 32t okaże się niewystarczające Czy coś byłoby do tego jeszcze potrzebne, aby bez problemu współpracowało i dało się zamontować w mojej ramie, czy może też jest to złym wyborem?
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Wygładaloby to śmiesznie. Korbę 3x najtańszą rozbieralną z bcd 104mm weź chyba, że chcessz mieć estetykę przede wszystkim to na Ali można kupić prowheel mpx11 - do niej pasują zębatki srama z offsetem 6mm (np. stalowe z serii nx). Za 230-240 z suportem się zmieścisz.
Mizuro Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 9 minut temu, Dokumosa napisał: Wygładaloby to śmiesznie. Coś z nimi nie tak? Wolałbym jednak kupić coś rzeczowego i wydać już okolice tych 400zł niż bawić się w druciarstwo na najtańszych elementach czy kilkutygodniowe oczekiwanie na przesyłkę z hongkongu
uzurpator Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Honor kolegi - to jest nie w porządku Ale poza tym to dobrze pisze. Jeżeli zależy Ci na pieniądzu i wyglądzie - to korba IXF z ali + byle suport + zębatka Deckas. Ok 200-250zł za to będzie. Jak chcesz na miejscu - to byle jaka korba do której kupisz zębatkę N/W, takowa zębatka i ewentualnie suport. Jak chcesz porządnie - to ramiona SLX 7000 + zębatka + suport - ok 400-450zł. Od siebie dodam, że jeżeli nie planujesz przerzutki ze sprzęgłem, to warto jeszcze zmienić przerzutkę na taką z krótkim wózkiem. Chociażby sorę czy jakiegoś sunrace'a.
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Pisałem, że śmiesznie będzie wyglądał rower z korbą podwajającą jego wartość.
Gość Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Najpierw autor pisze że nie chce wydawać kasy, a teraz wrzuca korbę Zee. Gdzie tu jakikolwiek sens? Mogę się mylić, ale ta korba chyba nie ma zębatki NW.
Gość Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Godzinę temu, Mizuro napisał: późniejsze kombinacje z wielkością kasety lub blatu jeśli 32t okaże się niewystarczające Jeździsz na 38T, praktycznie w końcówce kasety. Więc jaki jest sens 32T? Tak jak pisałem, według mnie kupiłeś zły rower. Gdzie nim jeździsz? Bo nie wierzę że w terenie.
Mizuro Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 Godzinę temu, uzurpator napisał: Honor kolegi - to jest nie w porządku Ale poza tym to dobrze pisze. Jeżeli zależy Ci na pieniądzu i wyglądzie - to korba IXF z ali + byle suport + zębatka Deckas. Ok 200-250zł za to będzie. Jak chcesz na miejscu - to byle jaka korba do której kupisz zębatkę N/W, takowa zębatka i ewentualnie suport. Jak chcesz porządnie - to ramiona SLX 7000 + zębatka + suport - ok 400-450zł. Od siebie dodam, że jeżeli nie planujesz przerzutki ze sprzęgłem, to warto jeszcze zmienić przerzutkę na taką z krótkim wózkiem. Chociażby sorę czy jakiegoś sunrace'a. Dziękuję bardzo, krótko i na temat Porządnie zawsze lepiej niż byle jak, więc pomyślałem sobie nad SLX'em. Dlatego, że na miejscu znalazłem tarcze Deckasa bcd 104mm kupiłem Zee M640. Z tego co widziałem SLX ma rozstaw 96/64, a tamta akurat pasowała i jest razem z suportem który musiałbym dokupić do SLX po czym wyszłoby cenowo na to samo. Dzięki tez za sugestie odnośnie sprzęgła. Pośmigam trochę w takiej konfiguracji sprawdzając jak się to zachowuje podczas jazdy czy większych skoków i później będę decydował w tym temacie. 1 godzinę temu, skom25 napisał: Najpierw autor pisze że nie chce wydawać kasy, a teraz wrzuca korbę Zee. Gdzie tu jakikolwiek sens? Mogę się mylić, ale ta korba chyba nie ma zębatki NW. Napisałem, że zakup może być budżetowy o ile będzie to działać, nie będzie wydatkiem na wyrost i nie rozpadnie się w najbliższej przyszłości. To, że może nie jest równoznaczne z tym, że musi. Co do reszty powstrzymam się o odpowiedzi ponieważ nic kompletnie to nie wnosi do niczego. Dziękuje, że kolega poświecił czas, ale więcej faktycznej pomocy, a mniej bezcelowej dyskusji i zbędnych pytań byłoby super następnym razem Można zamknąć
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Właśnie zrobiłeś wydatek na wyrost (korba z grawitacyjnej grupy zee w rowerze turystycznym do którego pasuje jak kwiatek do kożucha) - brak wartości dodanej w stosunku do chińskiej korby za 100zł. Trzeba było nieco głębiej podrążyć temat SLXa - trzycyfrowe SLXy mają BCD jak Zee i puste/sztywniejsze ramiona. Nie zapomnij o wymianie łańcucha na jakiś solidniejszy (HG40 to gumka od majetek która szybko niszczy kasetę i blat korby) i chyba lepszym wyborem będzie 9s bo jego wewnętrzna szerokość jest dopasowana do korb NW - np. KMC X9.
Mizuro Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 Teraz, Dokumosa napisał: Właśnie zrobiłeś wydatek na wyrost (korba z grawitacyjnej grupy zee w rowerze turystycznym do którego pasuje jak kwiatek do kożucha) - brak wartości dodanej w stosunku do chińskiej korby za 100zł. Trzeba było nieco głębiej podrążyć temat SLXa - trzycyfrowe SLXy mają BCD jak Zee i puste/sztywniejsze ramiona. Nie zapomnij o wymianie łańcucha na jakiś solidniejszy (HG40 to gumka od majetek która szybko niszczy kasetę i blat korby) i chyba lepszym wyborem będzie 9s bo jego wewnętrzna szerokość jest dopasowana do korb NW - np. KMC X9. Dzięki! Właśnie zapomniałem dopytać o ten łańcuch o którym była wzmianka. Troszkę ten temat powierce i się mocniej zorientuje. Nie wykluczam, że następna do wymiany pójdzie kaseta, więc na łańcuch prędzej czy później również przyszedłby czas. Na tym rowerze jest hg71, nie fabryczne hg40
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 Jak będziesz zmieniał kasetę to nie warto pójść od razu w 9s? Przerzutka może zostać, trzeba zmienić manetkę. Odnośnie łańcucha jak wspomniałem tanio i solidnie to KMC X9.73 lub .93.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.