Virusnet Napisano 13 Czerwca 2019 Napisano 13 Czerwca 2019 Mam nietypowy problem, posiadam Meridę ninety-six 9600 (dokładnie taką: https://www.rowerymerida.pl/produkt1210/ninety-six-9600-rower-merida.html). Zgodnie ze specyfikacją mam mechanizm korbowy Shimano M627 36-22. Jednak jak się okazało, dla tego rodzaju ramy szerokość mufy powinna być prawie ok 100mm. Nie wiem dlaczego do firmowego modelu wrzucono ten model, przez co lewe ramie korby nie dochodzi do końca gwintu i szybko się ściera. Prośba do Was, jaki model korby powinienem zastosować w moim przypadku by wszystko grało?
Gość Napisano 13 Czerwca 2019 Napisano 13 Czerwca 2019 Lepiej wrzuć zdjęcia, bo Twój opis jest tak pokręcony, że nie bardzo wiadomo od czego zacząć.
Virusnet Napisano 13 Czerwca 2019 Autor Napisano 13 Czerwca 2019 na zdjęciu 'gwint' widać, że dla lewego ramienia ośka kończy się wcześniej
abdesign Napisano 13 Czerwca 2019 Napisano 13 Czerwca 2019 Godzinę temu, Virusnet napisał: Jednak jak się okazało, dla tego rodzaju ramy szerokość mufy powinna być prawie ok 100mm. A skąd ten pomysł? Gdzie niby się ta rzecz okazała? Ta rama ma mufę 73mm i taką powinna mieć.
Virusnet Napisano 13 Czerwca 2019 Autor Napisano 13 Czerwca 2019 Teraz, abdesign napisał: A skąd ten pomysł? Gdzie niby się ta rzecz okazała? Ta rama ma mufę 73mm i taką powinna mieć. Pomysł wyszedł z tego, że gwint na lewym ramieniu nie jest w całości na ośce, ale nie znam się za dobrze, więc wolę zapytać mądrzejszych ode mnie
Gość Napisano 13 Czerwca 2019 Napisano 13 Czerwca 2019 Pressfit, robi się ciekawie. Ja bym pisał do producenta, korba siedzi zdecydowanie za płytko.
Dokumosa Napisano 13 Czerwca 2019 Napisano 13 Czerwca 2019 To mufa PressFit 92. A czy korba siedzi za płytko? Jeśli zaczep (ta blaszka co jest w nacięciu lewego ramienia) trafia w otwór w osi to wszystko jest jak być powinno.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.