wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 A co jest bzdurą ? : ) Sprawdzałeś, czy te chińskie łożyska są z nierdzewki i czy mają smar w środku ?
Druciarz_Akrobata Napisano 30 Maja 2019 Autor Napisano 30 Maja 2019 Teraz, wkg napisał: Sprawdzałeś, czy te chińskie łożyska są z nierdzewki i czy mają smar w środku ? Kupiłem takie łożyska w Polsce, prawdopodobnie pochodzą właśnie od wujka Alibaby. Nie wiem, czy są z nierdzewki, ale smaru tam za bardzo nie stwierdziłem
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Jasne, pytałem Arniego bo on temat suportu Shimano HT II i jego uzdatnienia roztrząsnął szczegółowo już dawno temu. I trochę się zaniepokoiłem, że Cie namówiłem do złego z tym podfrezowaniem misek - na szczęście masz dwa komplety. Jasne, łożyska po dolarze to grosze, jeżeli to na pewno to samo co Shimano i Campa wkładają do swoich suportów to super, ale ja takie łożysko miałem w supporcie Accennta i wystarczyło na dwa tygodnie - stąd pewna obawa I to chyba nawet nie z braku smaru - ono po prostu zardzewiało.
Arni220 Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Kolego, ja na tym jeżdżę już chyba 7 czy 8 lat, Campę znam jak własną kieszeń. Te łożyska występują w kilku wersjach, w cenie 1.1 usd są zwykłe i takie są montowane w korbach UT. Nie ma innych w oficjalnej sprzedaży pod marką Campagnolo. Ale jak chcesz, to za bodaj 6 dolców są nierdzewne, a za kolejnych kilka dolców dostaniesz ceramiki. A co ma smar mieć wspólnego ze środkiem? Łożysko jest z jednej strony otwarte, napchasz sobie tam tego smaru ile tylko będziesz pragnął. A jak zapragniesz dodatkowego dosmarowania, to wystarczy rozkręcić korbę i ponownie dosmarować łożysko, bo dostęp do niego nie jest niczym utrudniony. Ten system tzn. UT nie przewiduje łożysk 2RS, nie ma dla nich tam miejsca z racji 6 a nie 7mm. 2RS wchodzą w PT tylko i wyłącznie. A bzdurą są te wypociny o rzekomo słabszym uszczelnieniu suportów Campy od zewnątrz. Nie, tak nie jest. HT2 ma od zewnątrz tylko jedną uszczelkę, a samo łozysko jest otwarte z tej strony. Model Campagnolo ma dwie uszczelki od zewnątrz, co daje lepszą gwarancję szczelności. W suporcie Accenta nie miałeś żadnego uszczelnienia dodatkowego, które by zabezpieczało samo łożysko przed wodą/brudem/syfem. W tych suportach jest tylko ta plastikowa redukcja średnicy, ale ona nie stanowi żadnej przeszkody dla wody, która dostanie się bez problemu do łożyska. Jak chcesz z HT@ zrobić tak fajnie uszczelniony podwójnie system jak w Campie, to trzeba zrobić to tak jak opisałem w tamtym temacie, czyli podszlifować oryginalny dekielek z zewnątrz, a wtedy znajdzie się miejsce dla łożyska 2RS w suporcie HT2 wraz z tą ich dużą uszczelką.
Druciarz_Akrobata Napisano 30 Maja 2019 Autor Napisano 30 Maja 2019 Teraz, Arni220 napisał: Łożysko jest z jednej strony otwarte, napchasz sobie tam tego smaru ile tylko będziesz pragnął Właśnie to zrobiłem. Na chwilę obecną rower będzie poskładany na oryginalnych(nieprzerobionych miskach) i ww. łożyskach. Temat frezowanych misek na razie odkładam na półkę, trochę mnie nastraszyliście z tymi ukręconymi miskami
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 W dniu 20.05.2019 o 10:26, wkg napisał: https://www.adsromonline.com/index.php?main_page=product_info&products_id=204181 Znalazłem takie łożyska i nawet koledze wrzuciłem linka. 2RS jak w mordę, chcesz powiedzieć, że one nie mają uszczelnień ? Nie wiem co prawda co to z skróty UT i PT ale ja oczywiście jestem zainteresowany HT II. Wiem co radziłeś i tak zrobiłem, zresztą na accencie z EZO zrobiłem już od tamtego czasu kilka tkm i też wszystko jest OK.
Arni220 Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Temat podtaczania misek tez kiedyż rozważałem, ale tam jest max 1,5mm materiału. Jak zbierze się 1mm, to pozostanie bardzo cienka ścianka i może się to skończyć tak jak napisałem. Lepiej nie ryzykować gdy z Ali można sobie kupić łożyska za 4zł. wkg, nic nie chcę ci powiedzieć, jeśli to łożysko ma 7mm grubości, to nie pasuje do korb UT, a do PT (Ultra Torque/Power Torque - pierwsze to system dzielonej osi, drugi ma oś podobną do osi korb Shimano, ale sposób osadzania łożysk jest inny niż w Shimano). 7mm powinno być już 2RS, ale 6mm UT jest łożyskiem 1RS. Oznaczenie N na końcu nazwy łożyska oznacza, że jest to rozmiar rowerowy czyli w praktyce są to specjalne łożyska. Nie spotkałem się z żadną firmą poza jakąś chińska fabryką, która by produkowała łożyska 6mm.
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Czyli to by oznaczało, że oni oszukują i to nie jest 2RS tylko 1RS. Wierzyc mi się nie chce ... Może właśnie spotkaliśmy takie łożysko i problem się rozwiązał : )
Arni220 Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Nie wiem co piszą na tej stronie, nie podają wymiaru tego łożyska. Na pierwszy rzut oka jest to te łożysko: https://pl.aliexpress.com/item/2019-sprzeda-darmowa-wysy-ka-6805n-6805rd-Si3n4-Hybrid-ceramiczne-o-yska-25x37x6mm-6805-25376-rower/32858840317.html?spm=a2g17.search0604.3.50.716d73384Vhe61&transAbTest=ae803_3&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10065_10068_10890_319_10546_317_10548_10696_10084_453_454_10083_10618_10304_10307_10820_537_536_10882_10843_10059_10884_10887_321_322_10103%2Csearchweb201603_53%2CppcSwitch_0&algo_pvid=7899497f-4920-44e8-8d95-3fd5f3593594&algo_expid=7899497f-4920-44e8-8d95-3fd5f3593594-7 I jest to 6mm, a więc nie ma tam miejsca na drugą uszczelkę no chyba, ze kulki w środku mają 1mm średnicy. Ale pytanie, po co ceramika skoro 95% oporów łożyska generować będą te dwie uszczelki? Jak będziesz je pchał do wkładu Shimanowskiego, to osadź je uszczelką na zewnątrz, a tubę dobrze osadź na taśmę silikonową do uszczelniania połączeń rurowych. W ten sposób od zewnątrz będzie podwójne uszczelnienie, a od środka 100% szczelna tuba powinna stanowić wystarczająca przeszkodę przed ewentualnym syfem z wnętrza ramy.
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 No myślę, że jednak nie, tu jest to samo z opisem i wymiarami ale drożej więc wrzuciłem ta francuska stronę i teraz zobaczyłem, że jest bez opisu: https://www.edgesportsuk.com/store/components/botton-bracket-bearings/campagnolo-ultra-torque-record-bottom-bracket-bearing-6805n-2rsv-bo.html Stal chromowana. Sprzedają też z kulkami ceramicznymi troszkę drożej. Jednak co obustronne uszczelnieni to obustronne uszczelnienie ...
Arni220 Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Nie wiem, nie miałem tych łożysk w ręku, ale sądząc po cenie (6 dolców na Ali i 7 funi tu) nie spodziewał bym się, ze mamy do czynienia z innym produktem. Zachodni sprzedawca musi na czymś zarobić. To samo jest z tymi podstawowymi łożyskami stalowymi, to jest dokładnie to, co mamy w oryginale, nawet napisy się zgadzają. Na którymś wydłubanym z suportu Shimano miałem nawet nazwę firmy, jakoś na S to było. Pogrzebałem w komentarzach na Ali i ktoś zamieścił łożysko z tą sama nazwą. Dwa, wersja z czarną uszczelką ma plastikowy koszyk kulek - Shimano tez mają plastik, model montowany w Campie z czerwoną uszczelką ma koszyk metalowy, i te chińskie czerwone tez mają koszyk metalowy. Zbyt dużo zbieżności, by sądzić, że to jednak nie to samo. Czy 2RS w ceramice lepsze? Hmmm, można polemizować. Ideałem dla mnie byłoby stalowe nierdzewne, 2RS, ale na zewnątrz musi być dodatkowa uszczelka jak jest w UT czy we wkładach/systemach Enduro. Tyle wystarczy, uszczelki i tak generują opory więc przepłacać za coś co i tak nie będzie idealnie działać? Na tych niebieskich widnieje napis Finesun - chińska firma: http://www.finesungroup.com/Bike-Bearings-c29.html Zauważ też, że na uszczelce nie ma napisu 2RS, a tylko RS.
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 No nic, napisałem do nich, ten napis na uszczelce tez mnie zdziwił. Zobaczymy, co odpiszą. Ale stal chromowa to chyba dobrze ? Choć ona zdaje się nie jest nierdzewna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.