Skocz do zawartości

[suport-korba] HTII-Ultra Torque

Druciarz_Akrobata

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Sprawdzałeś, czy te chińskie łożyska są z nierdzewki i czy mają smar w środku ?

Kupiłem takie łożyska w Polsce, prawdopodobnie pochodzą właśnie od wujka Alibaby. Nie wiem, czy są z nierdzewki, ale smaru tam za bardzo nie stwierdziłem

Napisano

Jasne, pytałem Arniego bo on temat suportu Shimano HT II i jego uzdatnienia roztrząsnął szczegółowo już dawno temu. 

I trochę się zaniepokoiłem, że Cie namówiłem do złego z tym podfrezowaniem misek - na szczęście masz dwa komplety.

Jasne, łożyska po dolarze to grosze, jeżeli to na pewno to samo co Shimano i Campa wkładają do swoich suportów to super, ale ja takie łożysko miałem w supporcie Accennta i wystarczyło na dwa tygodnie - stąd pewna obawa :D I to chyba nawet nie z braku smaru - ono po prostu zardzewiało.

Napisano

Kolego, ja na tym jeżdżę już chyba 7 czy 8 lat, Campę znam jak własną kieszeń. 

Te łożyska występują w kilku wersjach, w cenie 1.1 usd są zwykłe i takie są montowane w korbach UT. Nie ma innych w oficjalnej sprzedaży pod marką Campagnolo. Ale jak chcesz, to za bodaj 6 dolców są nierdzewne, a za kolejnych kilka dolców dostaniesz ceramiki.

A co ma smar mieć wspólnego ze środkiem? Łożysko jest z jednej strony otwarte, napchasz sobie tam tego smaru ile tylko będziesz pragnął. A jak zapragniesz dodatkowego dosmarowania, to wystarczy rozkręcić korbę i ponownie dosmarować łożysko, bo dostęp do niego nie jest niczym utrudniony. Ten system tzn. UT nie przewiduje łożysk 2RS, nie ma dla nich tam miejsca z racji 6 a nie 7mm. 2RS wchodzą w PT tylko i wyłącznie. 

A bzdurą są te wypociny o rzekomo słabszym uszczelnieniu suportów Campy od zewnątrz. Nie, tak nie jest. HT2 ma od zewnątrz tylko jedną uszczelkę, a samo łozysko jest otwarte z tej strony. Model Campagnolo ma dwie uszczelki od zewnątrz, co daje lepszą gwarancję szczelności.

W suporcie Accenta nie miałeś żadnego uszczelnienia dodatkowego, które by zabezpieczało samo łożysko przed wodą/brudem/syfem. W tych suportach jest tylko ta plastikowa redukcja średnicy, ale ona nie stanowi żadnej przeszkody dla wody, która dostanie się bez problemu do łożyska. Jak chcesz z HT@ zrobić tak fajnie uszczelniony podwójnie system jak w Campie, to trzeba zrobić to tak jak opisałem w tamtym temacie, czyli podszlifować oryginalny dekielek z zewnątrz, a wtedy znajdzie się miejsce dla łożyska 2RS w suporcie HT2 wraz z tą ich dużą uszczelką.

Napisano
Teraz, Arni220 napisał:

Łożysko jest z jednej strony otwarte, napchasz sobie tam tego smaru ile tylko będziesz pragnął

Właśnie to zrobiłem. Na chwilę obecną rower będzie poskładany na oryginalnych(nieprzerobionych miskach) i ww. łożyskach. Temat frezowanych misek na razie odkładam na półkę, trochę mnie nastraszyliście z tymi ukręconymi miskami

Napisano
W dniu 20.05.2019 o 10:26, wkg napisał:

Znalazłem takie łożyska i nawet koledze wrzuciłem linka. 2RS jak w mordę, chcesz powiedzieć, że one nie mają uszczelnień ?

Nie wiem co prawda co to z skróty UT i PT ale ja oczywiście jestem zainteresowany HT II. Wiem co radziłeś i tak zrobiłem, zresztą na accencie z EZO zrobiłem już od tamtego czasu kilka tkm i też wszystko jest OK.

Napisano

Temat podtaczania misek tez kiedyż rozważałem, ale tam jest max 1,5mm materiału. Jak zbierze się 1mm, to pozostanie bardzo cienka ścianka i może się to skończyć tak jak napisałem. Lepiej nie ryzykować gdy z Ali można sobie kupić łożyska za 4zł. 

wkg, nic nie chcę ci powiedzieć, jeśli to łożysko ma 7mm grubości, to nie pasuje do korb UT, a do PT (Ultra Torque/Power Torque - pierwsze to system dzielonej osi, drugi ma oś podobną do osi korb Shimano, ale sposób osadzania łożysk jest inny niż w Shimano). 7mm powinno być już 2RS, ale 6mm UT jest łożyskiem 1RS. Oznaczenie N na końcu nazwy łożyska oznacza, że jest to rozmiar rowerowy czyli w praktyce są to specjalne łożyska. Nie spotkałem się z żadną firmą poza jakąś chińska fabryką, która by produkowała łożyska 6mm. 

Napisano

Czyli to by oznaczało, że oni oszukują i to nie jest 2RS tylko 1RS. Wierzyc mi się nie chce ... Może właśnie spotkaliśmy takie łożysko i problem  się rozwiązał : )

Napisano

Nie wiem co piszą na tej stronie, nie podają wymiaru tego łożyska. Na pierwszy rzut oka jest to te łożysko:

https://pl.aliexpress.com/item/2019-sprzeda-darmowa-wysy-ka-6805n-6805rd-Si3n4-Hybrid-ceramiczne-o-yska-25x37x6mm-6805-25376-rower/32858840317.html?spm=a2g17.search0604.3.50.716d73384Vhe61&transAbTest=ae803_3&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10065_10068_10890_319_10546_317_10548_10696_10084_453_454_10083_10618_10304_10307_10820_537_536_10882_10843_10059_10884_10887_321_322_10103%2Csearchweb201603_53%2CppcSwitch_0&algo_pvid=7899497f-4920-44e8-8d95-3fd5f3593594&algo_expid=7899497f-4920-44e8-8d95-3fd5f3593594-7

I jest to 6mm, a więc nie ma tam miejsca na drugą uszczelkę no chyba, ze kulki w środku mają 1mm średnicy. Ale pytanie, po co ceramika skoro 95% oporów łożyska generować będą te dwie uszczelki?

Jak będziesz je pchał do wkładu Shimanowskiego, to osadź je uszczelką na zewnątrz, a tubę dobrze osadź na taśmę silikonową do uszczelniania połączeń rurowych. W ten sposób od zewnątrz będzie podwójne uszczelnienie, a od środka 100% szczelna tuba powinna stanowić wystarczająca przeszkodę przed ewentualnym syfem z wnętrza ramy.

Napisano

No myślę, że jednak nie, tu jest to samo z opisem i wymiarami ale drożej więc wrzuciłem ta francuska stronę i teraz zobaczyłem, że jest bez opisu:

https://www.edgesportsuk.com/store/components/botton-bracket-bearings/campagnolo-ultra-torque-record-bottom-bracket-bearing-6805n-2rsv-bo.html

Stal chromowana. Sprzedają też z kulkami ceramicznymi troszkę drożej. Jednak co obustronne uszczelnieni to obustronne uszczelnienie ...

Napisano

Nie wiem, nie miałem tych łożysk w ręku, ale sądząc po cenie (6 dolców na Ali i 7 funi tu) nie spodziewał bym się, ze mamy do czynienia z innym produktem. Zachodni sprzedawca musi na czymś zarobić. To samo jest z tymi podstawowymi łożyskami stalowymi, to jest dokładnie to, co mamy w oryginale, nawet napisy się zgadzają. Na którymś wydłubanym z suportu Shimano miałem nawet nazwę firmy, jakoś na S to było. Pogrzebałem w komentarzach na Ali i ktoś zamieścił łożysko z tą sama nazwą. Dwa, wersja z czarną uszczelką ma plastikowy koszyk kulek - Shimano tez mają plastik, model montowany w Campie z czerwoną uszczelką ma koszyk metalowy, i te chińskie czerwone tez mają koszyk metalowy. Zbyt dużo zbieżności, by sądzić, że to jednak nie to samo. 

Czy 2RS w ceramice lepsze? Hmmm, można polemizować. Ideałem dla mnie byłoby stalowe nierdzewne, 2RS, ale na zewnątrz musi być dodatkowa uszczelka jak jest w UT czy we wkładach/systemach Enduro. Tyle wystarczy, uszczelki i tak generują opory więc przepłacać za coś co i tak nie będzie idealnie działać? 

Na tych niebieskich widnieje napis Finesun - chińska firma:

http://www.finesungroup.com/Bike-Bearings-c29.html

Zauważ też, że na uszczelce nie ma napisu 2RS, a tylko RS. 

Napisano

No nic, napisałem do nich, ten napis na uszczelce tez mnie zdziwił. Zobaczymy, co odpiszą. 

Ale stal chromowa to chyba dobrze ? Choć ona zdaje się nie jest nierdzewna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...