haski1576 Napisano 19 Maja 2019 Napisano 19 Maja 2019 Witam, Robiłem w rowerze "generalny remont". Po złożeniu sprzętu jest gorzej niż przed remontem. Do rzeczy... Zauważyłem że kółeczko przerzutki górnej jest za blisko kasety. (tak blisko,że jest poniżej największej tarczy zębatki). Słychać także zgrzytanie kółeczek. Prawdopodobnie przez to łańcuch na skrajnych przełożeniach jest bardzo luzny. Wręcz wiśi. Dodatkowo przednia przerzutka zablokowała się na najmniejszej zębatce (manetka stawia opór, gdy chce przerzucić na wyższy bieg) Co odkrecałem: -kółeczka przerzutki -kasetę -suport,korbę -przednie tarcze zębatek Przed rozebraniem wszystko działało w miarę dobrze. Chciałem go tylko dobrze wyczyścić i przesmarować. Pytanie co zrobiłem zle? Dlaczego kółeczko praktycznie styka sie z kasetą? (Przed odkręceniem było wporządku,a nic nie zmieniałem) Byc może zle założyłem. Kółeczka przerzutki wydają się być symetryczne, ale na górnym po jednej stronie jest mały trójkącik. Z której strony powinnien byc umieszczony? Proszę o rady Pozdrawiam,
Mod Team durnykot Napisano 19 Maja 2019 Mod Team Napisano 19 Maja 2019 Upewnij się ,ze prawidłowo założyłeś przerzutkę. Przy śrubie mocującej jest wypust ,który musi być w określonym miejscu przy haku przerzutki do tego sprawdź położenie widocznej śrubki. Na przyszłość podawaj ,jaki masz sprzęt , jaka przerzutka , wrzuć zdjęcie.
haski1576 Napisano 19 Maja 2019 Autor Napisano 19 Maja 2019 Przerzutki nie odkrecałem od ramy. Tylko same kółeczka. Przerzutka: rd-m591 deore kaseta: cs-m770 korba: fc-m591 Zdjecia w załączniku
haski1576 Napisano 19 Maja 2019 Autor Napisano 19 Maja 2019 Łańcuch jest za długi o 2 ogniwa,lecz dało sie na nim jezdzic. Teraz nie da się. Zdjęcie zrobione na przełożeniach 1-10. Dla 3-10 łańcuch jest bardziej napięty,jednak dalej dosyć luzny. Odległość od kasety.
uzurpator Napisano 19 Maja 2019 Napisano 19 Maja 2019 0. Upewnij się, że włożyłeś kółeczka odpowiednio ( Centron / G-guide czy jak mu tam, przy kasecie, Tension na dolne ). Kółeczko górne ma niewielki luz na boki. 1. Skróć łańcuch ( metoda: duża/duża, tak jak radzi shimano ). 2. Nie przychodź po radę "dlaczego nie działa", jeżeli od razu widać błędy montażu. 2.a - kółko nie jest za blisko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.