Skocz do zawartości

[korba] jaką kupić ? Zero Pojęcia !

Makaomen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam muszę wymienić korbę na nową i nie mam pojęcia jak dobrać aby pasowała do reszty na korbie mam takie nr. CK-310-2 BCD 104/64 D nie wiem co z tym robić ?! Muszę też wymienić suport lecz też nie mam pojęcia jaki dobrać ,rower jaki posiadam to Trek DS 8.5 a dokładnie taki model https://archive.trekbikes.com/us/en/2013/Trek/8_5_ds#/us/en/2013/Trek/8_5_ds/details bardzo proszę a pomoc w doborze suportu i korby z góry bardzo dziękuję  .

IMG-20190516-WA0000.jpg

Napisano

https://allegro.pl/oferta/shimano-alivio-fc-m431-kwadrat-48-36-26-170mm-7884313869

+ suport na kwadrat o długości 118 mm ( linia łańcucha 47,5 mm ) lub 122,5 mm ( linia łańcucha 50 mm )  - zmierzyć mufę ( szerokość ramy w miejscu  suportu ) czy jest 68 mm czy 73 mm i taki kupić.

Powinieneś mieć teraz  suport o długości 110,5 ( jeśli linia łańcucha 47,5 mm ) lub 113 mm jeśli linia łańcucha 50 mm o ile Twoja obecna korba to :

https://archiwum.allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-fsa-dyna-drive-26-36-48-3x9-i7420896771.html

Jeśli masz suport sprawny i długość osi to 118 lub 122,5 mm to możesz go zostawić.

Napisano

No bez jajec, ja mam  181/2 cm i nogę 87 cm i korba 170 mm jest ok, 175 mm to właśnie od nogi 87 w górę.

Długość nogi - Zalecana długość korb

< 735 mm - 165 mm
736-810 mm - 170 mm
811-865 mm - 172,5 mm
> 866 mm - 175 mm

Napisano

Odległość środkowej zębatki ( w korbie 3 rzędowej ) od "środka roweru", od osi roweru, od środka suportu, itp. Generalnie ma to wpływ jazdę na przekosach łańcucha. Jeśli masz linię 50 mm  to o przełożeniu z przodu największa, a z tyłu od połowy w górę - zapomnij. Łańcuch będzie ocierał o wózek przedniej przerzutki. Tak samo mając z przodu na środkowej, a z tyłu na największej  to łańcuch raczej na pewno będzie ocierał o wewnętrzną stronę przerzutki ( tu jeszcze można wyregulować, żeby nie ocierał - ale będzie wtedy na pewno ocierał przy przód  środkowa- tył najmniejsza zębatka - tym razem o zewnętrzną częśc przedniej przerzutki ) Generalnie linia łańcucha 47,5 jest lepsza.

Napisano

Bardzo  dziękuję za pomoc i poświęcony czas , postaram się wykonać zmianę według zaleceń ! DZIĘKUJĘ i Pozdrawiam 

Napisano

Bardzo przepraszam ale jeszcze jedno zmierzyłem stary suport na kwadrat i ma 118 mm więc czy te korby polecane będą ok skoro sugerowany wymiar suporta to 122mm ?

Napisano

Tak, możesz założyć dla 118,  może się okazać ( 10 % szans ) że będziesz musiał pozbyć się plastikowego pierścienia z nowych korb ( on tylko zapobiega spadaniu łancucha do osi suportu - nic więcej nie robi ) jeśli pierścień ten będzie ocierał o mufę ramy. Bardzo łatwo go zdjąć - podważasz i juz go nie ma. To zwykła osłonka jest.

image.png.3e1b76d867e84453ed9d441d5f8f7f5a.png

Tu go dobrze widać

Napisano

Wymien korbe na deore/slx bo nie są strasznie drogie a drugi plus to oś hollowtech 2. Sam kupilem przedwczoraj zee i jestem zadowolony, jest piękna :rolleyes:

Napisano

Przerzutkę przednią - najprawdopodobniej - trzeba będzie podregulować dla nowej korby. Nowe korby jak nałożysz na oś - to najpierw nabij lekko ( klucz nasadowy - nakładka grzechotki itp. - żeby nie zniszczyć gniazda korby - tam gdzie gwint ) i młotkiem ze 2-3 razy ( nie za mocno - nie za lekko ) i dopiero dokręcasz śrubą korbę do osi. Klin osi wyczyść, żeby był czysty i nie nasmarowany.

Teraz, KaDeT5 napisał:

Wymien korbe na deore/slx bo nie są strasznie drogie a drugi plus to oś hollowtech 2

Jak chcesz @Makaomen wydać 360 pln ( najtańsza na allegro ) to też możesz : ( tutaj tylko i wyłącznie linię łańcucha zrobisz 50 mm - nie kombinując jak koń pod górkę )

https://allegro.pl/oferta/nowa-korba-shimano-deore-fc-m591-suport-7581943588

Napisano

O faktycznie, niecałe 330 pln. To będzie najtaniej.  Jeśli narzekałeś na sztywność korb to możesz dołożyć. Jeśli nie to nie dokładaj i kup tańszą alivio na kwadrat. One w swojej klasie sztywnosci nie są złe ( klasa na kwadrat ) Są całkiem przyzwoite.

Napisano

Ja z rozmysłem jeżdżę do dzisiaj ( inny model korby - stare xt fc-m750 ) Wraz z suportem 110,5  ( linia łancucha 47,5 ) nie narzekam na sztywność mimo 114 kg ;) I choć może nie mam nogi jak Armstrong czy tam Mathieu van der Poel ;) a na stravie ( bez pomiaru mocy ) pokazało mi max 401 Watów ( minutowy podjazd - sprint ) to naprawdę nie narzekam na sztywność, ani na żywotność suportu traktowanego karcherem ;)

Napisano

Wiem. Mi się to po prostu jakoś w głowie nie mieści bo ostatnio tylko HTII które też ma swoje za uszami a przedtem octalink i pamiętam te męki z młotkowaniem ale trwale to to było ; )

Z tą sztywnością to się czuje dopiero po jakimś czasie na sztywnym jak się wróci do mniej sztywnego :D

Sztywne osie to samo : )

Napisano

Problem powrócił mimo tego bardzo dziękuję za duży oddzew dokonałem zakupu polecanej korby i niestety problem jest gdyż nie pasuje jednak na suport mimo usunięcia zabezpieczenie nie b dzień pasować  w załączniku zdiecie  starej i nowej .bardzo proszę o pomoc w doborze ! Przypomnę że to co potrzebne to korba na suport 118 mm  48/36/26 170 mm

Korba.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...