Skocz do zawartości

[do 3500 zł] MTB czy Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Roweromaniaków,

stoję przed zakupem roweru, który głównie ma służyć do jazdy po Wrocławiu, z dodatkowo kilkoma jednodniowymi wypadami w góry/ las. Dotychczas myślałem o rowerze typu cross i tutaj moim faworytem był

ale zacząłem na poważnie rozważać zakup rekreacyjnego MTB i tutaj wybór padł na

będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie

Napisano

W tej cenie dostaniesz spokojnie Attention SL ktory ma powietrznego RockShoxa i ten czyni różnicę za którą warto dopłacić - czyli rower, który sam kupiłem mając podobny dylemat do twojego. Dlaczego?

Jestem dużym facetem i cross z racji sporo węższych rurek wyglądał przy mnie jak zabawka + komfort psychiczny, że (niby) grubsze wytrzyma więcej. Do tego mam 2 rodzaje opon (w przyszłości i kół) które zmieniam w zależności od terenu, na codzien poruszam sie na oponach 1.6 zasuwam średnio 28 - 30km/h. Jeżeli osiągam mniejsze prędkości to różnica wynosi pewnie z 2-3km/h a rower jest znacznie bardziej uniwersalny i w razie potrzeby wjedzie w naprawdę trudny teren. 

Do tego mam błotniki, odblaski, i wszystkie pedalskie rzeczy w oczach "prawdziwych" :-))

O taki (tylko niebieski), kupiony w sezonie i z 20 a nie 15% obniżką, warto powalczyć:

https://allegro.pl/oferta/cube-attention-sl-21-sezonowa-obnizka-15-7509733151

Napisano

@TomaszU84 masz w rozmiarze 21 (mój wzrost to 187 cm, przekrok ok 88 - 90cm) ?

Powiedz proszę jak wygląda serwis amorka powietrznego - obawiam się trochę jego kosztów 

Ps. na jakich oponach 1.6 jeździsz ?

Napisano

Ja mam rozmiar 23' (197cm wzrostu, 89cm przekrok) i na pewno nie wziąłbym mniejszego, tobie też tyle wychodzi (mierzymy po długości do jajec a nie wzrostu). 

Co do serwisu amorka to nie miałem jeszcze okazji, ale czytałem, że amor bardzo powszechny, znany i tani w naprawach. Zresztą, komfort i "ustawienie pod siebie" sa dużo więcej warte niż te, umówmy się, śrubki które będzie nam trzeba wydać raz na X lat.

Napisano

Recon jest banalnie prosty w serwisie. W pół godzinki amator to ogarnie. Z ciekawych rowerów jest jeszcze merida big nine 500 oraz bezkonkurencyjny obecnie rock rider xc500. Z nieco tańszych przyzwoity jest rockrider xc100 i ostatecznie xc050 (poziom wspomnianej meridy).

Napisano

Dla mnie rowery z Decathlonu w największych rozmiarach są za małe, myślę, ze dla autora tematu również. No i poza budżetem, ale pełna zgoda i +1 dla XC500.

Napisano
2 minuty temu, Dokumosa napisał:

Co do wspomnianych cube'ów to są one nierozwojowe i mają stosunkowo krótkie ramy.

Co masz na myśli przez nierozwojowe ? 

Stosunkowo krótka rama wpływa na rekreacyjną geometrię ?

Napisano

Cuby mają tą zaletę w twoim przypadku, że są niby MTB ale geometria bardziej crossowa i w ogóle ja uważam, że to crossy : ) Tyle, że rower z linka który zapodałeś ma amortyzator sprężynowy ! Niestety chyba zrezygnowali ostatnio z uchwytów pod bagażnik. Te z powietrznym amortyzatorem to:

https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-sl-blacknwhite-2019/

https://allegro.pl/oferta/cube-attention-sl-21-sezonowa-obnizka-15-7509733151?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=EAIaIQobChMIr4rMy6SM4gIVgk8YCh2SUQXhEAQYAiABEgLxtfD_BwE - starszy, z uchwytami pod bagażnik,

lub Acid:

https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/acid/cube-acid-greynorange-2019/

Generalnie osprzęt w tej cenie d nie urywa :/

Mam kolegę 186 cm jeździ na rozmiarze 21 cali i bardzo sobie chwali. Tyle, że to długonożny osobnik. Ale oczywiście warto się przymierzyć.

Co do dylematu kross vs mtb. Mieszkasz we Wrocławiu - tam z wyjątkiem Wzgórz Trzebnickich blisko jest raczej płasko, na Stawy Milickie wystarczy cross ale jak się wybierzesz w Izery to zapomnij o crossie. Nawet bez zacięcia górskiego i zamiłowania do podjazdów taka wycieczka gondolką ze Świeradowa i w dól do Szczawnicy wymaga MTB i to z dobrymi oponami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...