Skocz do zawartości

[Canyon] Endurance czy Ultimate ?

Cienki_123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dokonałem właśnie zakupu oto takiego Canionka [rozmiar M]: 

https://www.canyon.com/pl-pl/road/endurace/2019/endurace-cf-7-0.html

Generalnie szosówka bez zarzutu, tylko cały czas siedzi mi w głowie, czy jednak nie wymienić na Ultimate [też rozmiar M], taki oto [tym bardziej, że mam 30 dni na darmowy zwrot/wymianę]: 

https://www.canyon.com/pl-pl/road/ultimate/2019/ultimate-cf-sl-7-0.html

Endurance Caniona jest super, ale to jednak Endurance, czyli bardzo wygodny i dość krótki, dlatego zastanawiam się jednak nad bardziej "agresywnym" Ultimate. Tylko czy warto ???? Ja kolarki używam, by trzymać formę, 1 może dwa razy w tygodniu wypady na 50-60 km, raz w roku wypad w Bieszczady, by pojeździć po górach oraz raz w roku jakieś zawody amatorskie [np. Majka day's]. Czy ktoś z Forumowiczów miał doświadczenie z wymianą w/w modeli Canyon ??? [jestem przekonany, że na pewno tak :)] 

Przy wymianie w/w modeli jest jeszcze kwestia rozmiaru ramy: co do Endurance to nie mam wątpliwości, że rozmiar M jest odpowiedni [ja mam 176 cm wzrostu, długość nogi 82 cm]. Sam pisałem do Canyon i poradzili mi M, bo mam rozmiar na granicy, a Endurance jest generalnie krótki i ludzie przy moim rozmiarze wybierają generalnie M [rozmiar M zaczyna się od wzrostu 177 cm]. Przy Ultimate M zaczyna się z kolei od wzrostu 178 cm [de facto mój rozmiar też jest na granicy] - Canyon poradził mi przy Ultimate też M [jeśli podpasuje mi M przy Endurance], choć tu już mam lekką wątpliwość ............ 

Poradzicie ??? Pozdrawiam Damian 

Napisano
Teraz, Cienki_123 napisał:

Ja kolarki używam, by trzymać formę, 1 może dwa razy w tygodniu wypady na 50-60 km, raz w roku wypad w Bieszczady, by pojeździć po górach oraz raz w roku jakieś zawody amatorskie

No to nie warto na moje oko, to żadna jazda, osobiscie nie widze sensu brać do takich zastosowan poważniejszego (ulitmate) roweru.

A co do rozmiarówki Canyona, to jest ona dla mnie dziwna, rozważałem rower tej marki ale jestem dokladnie miedzy rozmiarami i jeden wydawał mi sie za krotki drugi za długi :P brak mozliwosci przymiarki spowodował iż  skonczyłem na innej marce ;-P

Napisano

"cinol123" dziękuję za odpowiedź. 

Mam jeszcze jedno pytanko - dla Was pewnie trywialne, dla mnie nie do końca - rozumiem, że jak wydłużę sobie /ewentualnie/ mostek (obecnie mam 100 mm) to sylwetka już będzie bardziej sportowa dla tej ramy ?? 

Pozdrawiam Damian 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.04.2019 o 09:51, Chociemir napisał:

Tak. Podobny efekt możesz osiągnąć usuwając podkładki spod mostka.

Bardzo dziękuję za w/w wskazówkę, tak też uczyniłem i chyba już rama idealnie mi pasuje. Zaczynam być królem szosy ......... :) 

A tak przy okazji - jeździłem na Ultegrze, teraz mam 105 (z tego roku) i nie czuję żadnej różnicy, tzn. Kwiato był pewnie poczuł, ale ja nie .......... :) 

Pozdrawiam serdecznie 

Napisano

Kwiato też by nie poczuł....ja z kolei jedyną różnicę jaką poczułem w pracy napędu między tiagą a 105 to taka, że 105 muszę częściej regulować, a z kolei między 105 ,a Ultegrą nie czuje żadnej różnicy. Pewnie trzeba by na Sorę albo Claris się przerzucić to wtedy różnica jest odczuwalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...