Skocz do zawartości

[Licznik] z obsługą dwóch rowerów

tomiii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuję licznik który będzie w stanie obsługiwać dwa rowery z różną wielkością koła (fajnie jakby przełączanie pomiędzy rowerami było w miarę proste). Czy do 75 zł znajdę coś wartego rozważenia? Cena dotyczy zestawu dla jednego roweru. 

Pozdrawiam

Napisano

@rzezniol

jesteś pewien że od przewodowej wersji 16.16 się da dołożyć kandencję?

Szukam też i szukam jak zrobić automatyczne wykrywanie drugiego roweru w 16.16 i nie mogę znaleźć ? Ktoś podpowie?

Napisano

No to sigma w kablowych modelach 16 funkcji na rok 16 widzę że zmieniła "filozofię"
Sprzęt nadal niby ma 16 funkcji ale zamiast przydatnej kadencji wstawili jakieś brednie z oszczędnością paliwa czy jakąś ETA.
Wygląda na to że nie ma takiej opcji.

Pozdrawiam 

• Mod Team
Napisano

Co prawda nie miałem i chyba miał nie będę ciągot co by kadencje sprawdzać ale faktycznie przelatując menu tej zabawki nie znalazłem.

No bo jak by miał czytać kadencje na jednym kabelku?

Napisano
W dniu 22.04.2019 o 18:03, tomiii napisał:

Czy do 75 zł znajdę coś wartego rozważenia? Cena dotyczy zestawu dla jednego roweru. 

Tu za 80 masz na dwa rowery : ) To jak działa to działa ... zadzwoniłbym bo 16.12 to dobry licznik !

https://www.olx.pl/oferta/licznik-przew-sigma-16-12-2-czujniki-z-podstawkami-CID767-IDzCJ9a.html#48792f95b6

Wykrywa drugi rower po podstawce : ) 

Da się dołożyć kadencję ale trzeba dokupić czujnik za grosze.

https://allegro.pl/oferta/sigma-sport-00425-czujnik-kadencji-przewodowy-fv-8029126526.

Inną kwestią jest czy rozwiązanie z kabelkiem jest praktyczne ... choć bezprzewodowe też ma swoje wady.

Napisano

Tylko że ten kabelek działa ze starymi 1609 i 1612 ... z www sigmy wychodzi że 16.16 wykastrowali z kadencji.
Stare 16`stki miały 5 kontaktów z podstawką. 2 dla kadencji i 3 dla prędkości (1 wspólny + 2 - po jednym dla odpowiedniego roweru).
Dzięki temu dało się "dorobić" metodą DIY kadencje czy czujnik na drugi rower.

Pozdrawiam 

Napisano

No ale ja wrzuciłem właśnie link do 16.12 - moim zdaniem świetny licznik. 16.16 bym sobie nie zawracał głowy.

Tu facet ma dwie podstawki - to chyba nie jest DIY : ) po prostu zakłada licznik do tego roweru którym w danej chwili jeździ wkładając go w dedykowaną podstawkę.

80 złotych na dwa rowery + opcja kadencji za 28 złotych to moim zdaniem deal !

Napisano

Dzięki wszystkim za porady.

Też doszedłem do wniosku iż 16.16 po kablu nie da rady ani dwóch rowerów ani kadencji. W wersji STS da się niby dwa rowery (jest wpis w instrukcji) 

Ja chciałem przewodowy ponieważ nie ufam jeszcze wireless no i koszty mniejsze. 

16.12 fajna opcja tylko trochę ryzykowna - ponieważ jak się zepsuje licznik to niemal nie do dostania i zostanę z sporą ilością akcesoriów. 

Chyba będę musiał zmienić podejście. 

Ale może do 100 zł da się kupić coś innego na dwa rowery  ? Już niekonieczne przewodowe. Cokolwiek co można polecić?

• Mod Team
Napisano
3 minuty temu, tomiii napisał:

Też doszedłem do wniosku iż 16.16 po kablu nie da rady ani dwóch rowerów ani kadencji.

Z kadencją to ok ale dwa rowery obsługuje. 

Napisano

STS ma swoje wady - każdy czujnik wymaga bateryjki, droższy, ma lekkie opóźnienie ... 

Droższy : )

A swoja drogą kadencja to przydatna rzecz - jazda bardzo się zmienia jak się ją obserwuje ... 

Napisano

Instrukcja mówi tylko o ustawieniu dwóch rowerów dla wersji STS, 

Podstawki dla 16.16 nie mają miejsca na więcej niż 2 piny.

• 2 lata później...
Napisano

Witam wszystkich,
Postanowiłem podpiąć się pod temat, ponieważ prawie pokrywa się z tym czego szukam.

Z racji tego, że padł wiekowy Kellys KCC09 pora na zmianę licznika na coś lepszego. Do tego w niedługiej przyszłości planuję zakup szosy, a i nie jestem pewien co do czujnika kadencji.
Wymagania:
-obsługa dwóch rowerów
-możliwość dołożenia czujnika kadencji (?)
-w przypadku szosy chyba uchwyt z wysięgnikiem (chyba, że da się po prostu kupić uniwersalny wysięgnik i to ładnie poskręcać ;) )
-raczej jestem przekonany do liczników przewodowych.

Obecnie na oku mam wspomnianą wyżej Sigmę 16.16 wraz z podstawką do drugiego roweru:
https://www.bikestacja.pl/licznik-rowerowy-sigma-bc-16-16-p-6419.html
https://www.bikestacja.pl/podstawka-przewodowa-sigma-do-licznikow-pure-topline-2017-p-7275.html
Za taki zestaw wychodzi tu obecnie ~140 i powiedzmy, że okolic tego budżetu chciałbym się trzymać.
Dodatkowo wciaż waham się nad licznikiem, do którego można dołożyć w przyszłości czujnik kadencji, no i z tego co tu czytam to lepiej byłoby gdybym szukał wersji 16.12, ale z tym może już być problem, zwłaszcza jak się coś popsuje, albo po prostu zgubi.

Czy na chwilę obecną są inne liczniki, które spełniłyby te wymagania?
Pozdrawiam! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...