Lukas_Bukowski Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Dzień dobry ponownie! Wracam w nowym temacie. Kilka dni temu prosiłem o pomoc, jednak byłem podzielony pomiędzy MTB a crossy i nie do końca wiedziałem czego potrzebuję. Postanowiłem zwiększyć budżet skoro znowu kupuję rower na lata. Teraz jestem po kilku jazdach i w trakcie przymierzania się do kolejnych rowerów. Przy moim wzroście 188 cm i wadze 90 kg zdecydowałem się na MTB i koła 29". Pozostaje mały dylemat rozmiaru ramy L czy XL, 21 czy 23 cale. Mój wzrost jest na granicy wyboru, np. w przypadku Treka, 21 czy 23 calowa rama pasowała i czułem się wygodnie na obu, fakt że 23 jest odczuwalnie dłuższa. Myślę, że zostanę przy L - 21". Z osprzętem różnie, generalnie podobnie lub identycznie, są oczywiście różnice i z nimi mam problem, ale może pomożecie. Do tej pory miałem okazje przejechać się Trekami i Giantami, na dniach zaliczę Krossy i może resztę jak się uda. Żeby tym razem nie robić długich opisów podzielę się swoją listą kandydatów i powiedzcie proszę co o tych modelach czy firmach myślicie: Trek X-Caliber 8 21,5' 29' 3.999,00 siwy - AIR Trek X-Caliber 7 21,5' 29' 3.099,00 czarny - Sprężyna Author Radius 29' 3.799,00 srebrno pomarańczowy - AIR Giant Talon 1 GE 29' 3.599,00 czarny - AIR Kross Level 5.0 29' 3.499,00 szaro niebieski - AIR Kross Hexagon 8.0 29' 2.999,00 czarno grafitowy stalowy mat - Sprężyna? Cube Attention SL 29' 4.099,00 czarny - AIR Merida Big Nine 500 29' 3.999,00 silk titan silver black - AIR
Lukas_Bukowski Napisano 12 Kwietnia 2019 Autor Napisano 12 Kwietnia 2019 Scott Aspect 910 29' 4.099,00 black bronze - AIR Scott Scale 980 29' 4.099,00 czarno biały - AIR?
WaGiant Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Ja myślę że ludzie chętniej by coś napisali gdybyś dał linki do tych wszystkich rowerów . Trochę pracy trzeba włożyć samemu . A co do meritum , bez wyszukiwania i oglądania rowerów . Jeśli masz do wyboru amor sprężynowy i powietrzny bierz powietrzny . Wygoda i dopasowanie jest najważniejsze , osprzęt ważny ale warto też zwrócić uwagę na wagę . Krossa hexagona od razu bym skreślił . To taka gorsza linia krossa . Bardziej rekreacyjna . Odstaje ceną od konkurencji więc pewnie i jakością komponentów .
Lukas_Bukowski Napisano 12 Kwietnia 2019 Autor Napisano 12 Kwietnia 2019 Jasne, już wklejam linki (miałem je wcześniej, ale myślałem że mi Forum wytnie je):https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-8/p/23156/ https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-7/p/23147/?colorCode=black http://pl.author.eu/cross-country/mtb-29/author-radius-29-2019-ua42906902-6404#!technicka-specifikacehttps://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29-1--ge--2019https://www.kross.pl/pl/2019/mtb-xc/level-5-0https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-sl-blacknwhite-2019/https://www.rowerymerida.pl/produkt1656/bignine-500-rower-merida.htmlhttps://www.scott.pl/produkt/816/4957/Rower-910-Black-Bronze/https://www.scott.pl/produkt/811/4917/Rower-Scale-980-Kolor-2/ Chyba zrobię sobie w Excelu zestawienie osprzętu i będę bardziej przejrzyście widział kto co ma.. Na powietrznych jestem skupiony jak widać po zestawieniu, są pojedyncze bez co daje lepszą cenę. Z wagą to kwestia kilograma w jedną lub drugą stronę, bo tak to bardzo zbliżone są. Hexagona usunąłem, faktycznie jest jak mówisz. Właśnie takich ogólnych porad też potrzebuję, dawno przestałem śledzić ten "świat" i nie wiem jak teraz jest z jakością i awaryjnością producentów. Trek, Giant na pewno dają dożywotnią gwarancję na ramę.
WaGiant Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Scott Scale to wg opisu rower wyścigowy XC . Nie napisałeś do czego potrzebujesz rower ale jeśli nie ścigasz się , a potrzebujesz rower do turystyki , rekreacji czy zabawy to geometria XC nie koniecznie musi być dobra . Moim zdaniem kolejny do wykreślenia . Wstawiłeś 2 rowery treka . Skoro możesz pozwolić sobie na 8kę to wykreśl 7kę . Sprężynowy amor i napęd 2x9 . Rama w obu modelach taka sama . Aha i dopisz do czego ma być ten rower .
Lukas_Bukowski Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Napisano 13 Kwietnia 2019 17 godzin temu, WaGiant napisał: Scott Scale to wg opisu rower wyścigowy XC . Nie napisałeś do czego potrzebujesz rower ale jeśli nie ścigasz się , a potrzebujesz rower do turystyki , rekreacji czy zabawy to geometria XC nie koniecznie musi być dobra . Moim zdaniem kolejny do wykreślenia . Wstawiłeś 2 rowery treka . Skoro możesz pozwolić sobie na 8kę to wykreśl 7kę . Sprężynowy amor i napęd 2x9 . Rama w obu modelach taka sama . Aha i dopisz do czego ma być ten rower . Nie ścigam się, przyzwyczajenie do MTB zostało, crossy za bardzo turystyczne są dla mnie, te wąskie oponki nie nadają się na piaszczyste tereny. Lubię wyskoczyć do lasu - zjazdy, podjazdy, jakieś dłuższe trasy leśne, ale żeby nie bać się przejechać jak nie będzie trasy pod ręką i nie mówimy tu o downhillu, ale też nie o niebieskiej trasie ;) Trasy nadmorskie i jeziora, więc nieraz mokro i większa oponka się przyda. Co prawda w większej części będę poruszał się po mieście, jakoś trzeba dojechać w teren, ale to mi nie przeszkadza, bo jak już wjadę w teren to ma być dobrze. Wiadomo, że nie będę tak zwinny i szybki jak na crossie w mieście, ale też nie będę się męczył, tak myślę.. Jak mam rower znowu kupić na długie lata to zwiększyłem budżet i zacząłem rozglądać się za mi.n. za powietrznym widelcem. Z tym Trekiem jest tak, że też nic na siłę, bo jeśli okaże się że 7 wystarczy pomimo braku powietrznego to ok, nawet bardziej mi się podoba malowanie 7 ;) z drugiej strony jak mam niewiele dorzucić to chyba jest to lepsze rozwiązanie z 8. Podoba mi się możliwość rozbudowy o dodatkowe akcesoria, nigdy nie wiadomo kiedy przyda się bagażnik, albo dedykowane miejsce na stopkę. Dzięki za podpowiedzi, widzę że znasz się na temacie.
WaGiant Napisano 13 Kwietnia 2019 Napisano 13 Kwietnia 2019 Skoro jeździłeś na Trekach to od nich zacznę . Rowery różnią się widelcem , napędem , obręczami i nieznacznie wagą . Obręcze w 8 są przystosowane do opon bezdętkowych i mają 28 szprych . W 7 tradycyjne z 32 szprychami . Jeśli myślisz o ,, bezdętkach " to wybór jest prosty ale normalne opony z dętkami też można tam założyć . Koło które ma więcej szprych łatwiej nacentrować więc pod tym względem koła z 7 będą lepsze . Wagi kół żaden producent nie podaje ... Opony są ok . Jeździłem na XR3 i w terenie są znakomite , tutaj są XR2 czyli delikatniejsze . Trochę gorsze w terenie ( od XR3 ) lepsze na asfalcie . Napęd . Trek nie ma szybkich przełożeń ! W ogóle rozpiętość przełożeń w obu modelach jest taka sama ale 7 ma 2x9 więc mogą być większe dziury . Piszę ,,mogą być " bo trzeba by dokładnie policzyć . Najlżejsze przełożenie wynosi 0,61 czyli dostatecznie miękko nawet na spore podjazdy , najtwardsze 3,27 ..... proponuję pobawić się kalkulatorem http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=26,39&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36&UF=2126&TF=90&SL=3.5&UN=KMH Ogólnie 8 ma napęd wyższej kalsy niż 7 . Widelec . W 8 co prawda jakiś podstawowy ale jednak powietrzny . Z drugiej strony jeździłem na sprężynowym RockShox-u i był ok . Waga . 0,5 kg to już różnica na którą warto zwrócić uwagę . Niestety nie wiadomo które elementy są lżejsze . Giant . Amor - podstawowy powietrzny od innego producenta . Ogólnie Rockshox ma lepszą renomę niż Suntour ale w produktach tej klasy różnie może być . W każdym razie ja nie znam ani jednego ani drugiego . Napęd . 3x10 . Bardzo niemodny i bardzo uniwersalny . Daje dobre stopniowanie i spory zakres . Najlżejszy bieg jak w Trekach za to najtwardszy to 3,6 . Napęd dobrej klasy , korby ze zintegrowaną osią . Hamulce takie same jak w Treku . Waga średnia . Geometrii nie będę porównywał bo skoro jeździłeś i na T i na G to wiesz czy i jakie są różnice .
kipcior Napisano 13 Kwietnia 2019 Napisano 13 Kwietnia 2019 Ja bym się nad tą Meridą zastanowił o ile to co piszą o wadze to prawda. Wg producenta jest kilogram lżejsza od reszty. Osprzęt jest generalnie wszędzie zbliżony, więc można się i wyglądem kierować. Oba Scotty mają jakieś nieciekawe przełożenia.
Lukas_Bukowski Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Napisano 13 Kwietnia 2019 Serdecznie dziękuję za bardzo pomocne opinie. Trek cały czas na pierwszym miejscu, faktycznie Merida może być ok. Muszę zobaczyć ją na żywo, zawsze mi się Meridy podobały. Kross ma ciekawą cenę w sumie 500 zł taniej, a też na powietrznych. Cube to chyba ta sama klasa co Trek.
WaGiant Napisano 13 Kwietnia 2019 Napisano 13 Kwietnia 2019 Cube w specyfikacji jest faktycznie podobny do Treka . Amor trochę wyższej klasy . Ale Cuby mają dość krótkie ramy więc tu dopasowanie będzie ważniejsze niż osprzęt . Może Ci przypasować , może nie . Merida faktycznie ma dobrą wagę . Może to wynikać ze zwijanych opon . Inni producenci nie podają jakie opony więc pewnie drutówki . Z jednej strony lekkie opony ( lekkie koła ) to duży + , z drugiej opony można zmienić w każdym rowerze . Tak jak siodło , czy mostek . To podstawowe zabiegi dopasowujące i w nowych rowerach sporo ludzi wymienia te elementy . Merida ma dziwnie zestawiony napęd . Korba 24/34 . Jest bardzo miękkie przełożenie , nie ma twardego - 34:11=3,09 . Żeby szybko jechać trzeba mieć sporą kadencję . Kross w tym zestawieniu wygląda jak uproszczona wersja Gianta . Mówię o napędzie . Taki napęd jest mega niemodny ;) Ale za tą cenę ....https://www.centrumrowerowe.pl/rower-kross-level-5-0-2019-pd19687/?v_Id=129438&gclid=EAIaIQobChMIo-CV-6nN4QIVkhoYCh3o4AFiEAQYAyABEgIK2fD_BwE . Jeździłem trochę na Krosie , co prawda damskim i ciut za małym ale to był ( jest ) bardzo przyjemny rower . Edyta : a kross ma powietrzny amor ? Normalne XCR . No to słabo . Scott 910 ma faktycznie dziwnie zestawiony napęd . Ani miękkich , ani b. twardych przełożeń . Do tego opony 2,35 . Szeroko i Kenda . ???
Lukas_Bukowski Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Napisano 15 Kwietnia 2019 Dzięki ponownie za opinię. Przyglądając się jeszcze raz specyfikacji, odrzucam z listy Scotty i Krossa (jak okaże się bez powietrznego). Na placu boju zostają: Treki, Cube, Merida, Giant, Author i może Kross (na stronie producenta podają, że jest na powietrznym, a w Twoim linku widać że nie..) Znajdę sklep, w którym będę mógł przejechać się Cubem, Meridą i Authorem, wtedy zostanie jeszcze raz przyjrzenie się specyfikacji, osprzętowi i kupujemy Dobrze, że zwróciłeś uwagę na kadencję, zapomniałem o tym, a poruszając się po mieście jednak przyda się mieć czasami prędkość.
Lukas_Bukowski Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Napisano 15 Kwietnia 2019 W dniu 13.04.2019 o 17:33, WaGiant napisał: Cube w specyfikacji jest faktycznie podobny do Treka . Amor trochę wyższej klasy . Ale Cuby mają dość krótkie ramy więc tu dopasowanie będzie ważniejsze niż osprzęt . Może Ci przypasować , może nie . Merida faktycznie ma dobrą wagę . Może to wynikać ze zwijanych opon . Inni producenci nie podają jakie opony więc pewnie drutówki . Z jednej strony lekkie opony ( lekkie koła ) to duży + , z drugiej opony można zmienić w każdym rowerze . Tak jak siodło , czy mostek . To podstawowe zabiegi dopasowujące i w nowych rowerach sporo ludzi wymienia te elementy . Merida ma dziwnie zestawiony napęd . Korba 24/34 . Jest bardzo miękkie przełożenie , nie ma twardego - 34:11=3,09 . Żeby szybko jechać trzeba mieć sporą kadencję . Kross w tym zestawieniu wygląda jak uproszczona wersja Gianta . Mówię o napędzie . Taki napęd jest mega niemodny ;) Ale za tą cenę ....https://www.centrumrowerowe.pl/rower-kross-level-5-0-2019-pd19687/?v_Id=129438&gclid=EAIaIQobChMIo-CV-6nN4QIVkhoYCh3o4AFiEAQYAyABEgIK2fD_BwE . Jeździłem trochę na Krosie , co prawda damskim i ciut za małym ale to był ( jest ) bardzo przyjemny rower . Edyta : a kross ma powietrzny amor ? Normalne XCR . No to słabo . Scott 910 ma faktycznie dziwnie zestawiony napęd . Ani miękkich , ani b. twardych przełożeń . Do tego opony 2,35 . Szeroko i Kenda . ??? Zrobiłem zestawienie w Excelu (w załączniku), ze wszystkimi danymi, możesz proszę zerknąć na całość i podsumować co myślisz i jaki wybór będzie według Ciebie najlepszy?
WaGiant Napisano 15 Kwietnia 2019 Napisano 15 Kwietnia 2019 Faktycznie na stronie producenta Kross ma powietrzny amor . Może niska cena w CR wynika właśnie z innej specyfikacji . Trzymajmy się danych producenta i wtedy wypada nieźle . Doszedł jeszcze Author . Z rowerem tej marki ( ciut niższej klasy - Traction ) miałem do czynienia w 2005 roku. Mogło się dużo zmienić ale miał dość wiotką bocznie ramę . Wyczuwalnie wiotką , przy mocniejszym depnięciu na pedały czułem jak rama wygina się w okolicach suportu . To była rama z hydoformowanego alu . O amorze RST też dużo powiedzieć nie można , podobnie jak o oponach . Trzeba by pytać użytkowników Authorów . Podana waga mała nie jest . Napęd ma spory zakres przełożeń . To solidny napęd . Co do innych rowerów , wydaje mi się że w miarę możliwości opisałem napędy . Amorów nie jestem w stanie porównać . Wagi widzisz . Hamulce takie same . Decyzję musisz podjąć sam . Ja najpierw dosiadł bym dostępne rowery i wybierał z tych których ramy są ok . Czyli długość , wysokość przedkroku i ogólne wrażenie z przymiarki czy przejażdżki są ok . Tu szczególnie zwrócił bym uwagę na najkrótszą ( pewnie cube ) i najdłuższą ramę . Będziesz wiedział co Ci bardziej odpowiada . Później trzeba zastanowić się czy wolisz staromodny ale uniwersalny i dający duży zakres przełożeń napęd 3x10(9) czy jednak wystarczy/wolisz 2x10 . Czy najtwardsze przełożenia z Meridy będą wystarczające , albo te z Treka . Skoro patrzysz na rowery za > 3500 zł to wykreślił bym treka 7 . To już inna półka i właściwie nie powinno się go porównywać do pozostałych . Generalnie gdybym miał wybierać między dopasowaną ramą , a lepszym osprzętem wybieram ramę . Złych rowerów w zestawieniu nie ma . Osprzętowo najsłabiej wypada Kross ale jest najtańszy ( i też nie jest zły ) .
Lukas_Bukowski Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Napisano 17 Kwietnia 2019 W dniu 15.04.2019 o 18:46, WaGiant napisał: Faktycznie na stronie producenta Kross ma powietrzny amor . Może niska cena w CR wynika właśnie z innej specyfikacji . Trzymajmy się danych producenta i wtedy wypada nieźle . Doszedł jeszcze Author . Z rowerem tej marki ( ciut niższej klasy - Traction ) miałem do czynienia w 2005 roku. Mogło się dużo zmienić ale miał dość wiotką bocznie ramę . Wyczuwalnie wiotką , przy mocniejszym depnięciu na pedały czułem jak rama wygina się w okolicach suportu . To była rama z hydoformowanego alu . O amorze RST też dużo powiedzieć nie można , podobnie jak o oponach . Trzeba by pytać użytkowników Authorów . Podana waga mała nie jest . Napęd ma spory zakres przełożeń . To solidny napęd . Co do innych rowerów , wydaje mi się że w miarę możliwości opisałem napędy . Amorów nie jestem w stanie porównać . Wagi widzisz . Hamulce takie same . Decyzję musisz podjąć sam . Ja najpierw dosiadł bym dostępne rowery i wybierał z tych których ramy są ok . Czyli długość , wysokość przedkroku i ogólne wrażenie z przymiarki czy przejażdżki są ok . Tu szczególnie zwrócił bym uwagę na najkrótszą ( pewnie cube ) i najdłuższą ramę . Będziesz wiedział co Ci bardziej odpowiada . Później trzeba zastanowić się czy wolisz staromodny ale uniwersalny i dający duży zakres przełożeń napęd 3x10(9) czy jednak wystarczy/wolisz 2x10 . Czy najtwardsze przełożenia z Meridy będą wystarczające , albo te z Treka . Skoro patrzysz na rowery za > 3500 zł to wykreślił bym treka 7 . To już inna półka i właściwie nie powinno się go porównywać do pozostałych . Generalnie gdybym miał wybierać między dopasowaną ramą , a lepszym osprzętem wybieram ramę . Złych rowerów w zestawieniu nie ma . Osprzętowo najsłabiej wypada Kross ale jest najtańszy ( i też nie jest zły ) . Jak zwykle, dzięki za dobre porady Jestem po kolejnym dniu sprawdzania i testowania, wczoraj miałem okazję przejechać się jeszcze raz Trekami, Cubem i Scottem. Jeśli chodzi o Meridę to była tylko wersja z ramą M. Niestety, ale dostępność Meridy jest znikoma, nie byli wstanie nawet jej sprowadzić i nie chodzi o dużą sprzedaż, po prostu producent za mało wyprodukował (ale jeszcze mają do mnie dzwonić, jak coś się zmieni). Cube odpada przez krótką ramę, nie czułem się na nim dobrze, chociaż sam rower świetnie się prezentował. Scotta Aspect 910 zobaczyłem rzutem na taśmę, chociaż wykreśliłem go wcześniej z listy i okazał się całkiem spoko. Merida co prawda z ramą M, coś mi w niej nie grało.. miałem obok Cube, to Cube jakby klasę wyżej się prezentował, także nie wiem czy będę chciał jeszcze sprawdzić.. Niestety nigdzie w salonach, w których byłem w 3city nie mieli Authora Radiusa. Jestem w trakcie weryfikowania gdzie może być, żeby jeszcze ten ostatni model sprawdzić. Wszyscy sprzedawcy kręcili nosem na Gianta Talona i Krossa (nawet Ci co mieli je u siebie w sprzedaży ).. Trek znowu najbardziej przypadł mi do gustu, lekki i naprawdę szybki, rama idealnie dopasowana do mnie, biegi twarde, ale dobrze wchodzą. Zdecydowanie lepiej się czuję na oponie 2,20 niż szerszej jak 2,25 (Scott, Cube). Przełożenie 2x10 robi robotę i mi pasuje. Coś czuję, że skończy się na Treku 8, od początku najbardziej mi pasował, ale musiałem/muszę sprawdzić konkurencję, żeby mieć czyste sumienie Chyba nie będę żałował podniesienia budżetu i zainwestowania w lepszy osprzęt niż w takim Treku 7.
066 Napisano 17 Kwietnia 2019 Napisano 17 Kwietnia 2019 Czy Giant w tym zestawieniu naprawdę jest słaby czy prowizje od sprzedaży najmniejsze? Mam jeszcze pytanie odnośnie ramy wielkości XL. Jak łączone są dwie rury schodzące się do główki ramy. Tak jak w linku zamieszczonym przez @Lukas_Bukowski czy przy tej wielkości jest między nimi odstęp?
Lukas_Bukowski Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Napisano 17 Kwietnia 2019 7 minut temu, 066 napisał: Czy Giant w tym zestawieniu naprawdę jest słaby czy prowizje od sprzedaży najmniejsze? Mam jeszcze pytanie odnośnie ramy wielkości XL. Jak łączone są dwie rury schodzące się do główki ramy. Tak jak w linku zamieszczonym przez @Lukas_Bukowski czy przy tej wielkości jest między nimi odstęp? Rozmawiałem w różnych sklepach od firmowych po te z różnymi producentami. U wszystkich reakcje były te same.. "o jest i nasz ulubiony Talon" i to nie był wydźwięk pozytywny. Nie wnikałem, bo sam go odrzuciłem wcześniej, chociaż z tego co pamiętam Giant ma dożywotnią gwarancję na ramę. Na drugie pytanie odpowiesz sobie sam, wejdź w linki, które zamieściłem wyżej i sprawdź zdjęcia, ewentualnie filmiki na YouTubie. Z głowy ciężko powiedzieć, w ogóle pytasz o który, Giant?
WaGiant Napisano 17 Kwietnia 2019 Napisano 17 Kwietnia 2019 Ciekawe dlaczego sprzedawcy tak nie lubią Talona ? Trek 8 ma lepszy amor i napęd . Rama jest taka sama więc teoretycznie możesz kupić tańszy i kiedyś go ulepszyć . Finansowo to nie będzie chyba dobry interes ale mógłbyś zmieniać części konkretnie pod siebie . W fabrycznym zestawieniu 7ki najbardziej niepokoi mnie napęd 2x9 . Przy tej samej rozpiętości przełożeń co w 8 ( 2x10) musi mieć jakieś ,,dziury " . Nie znaczy to że zabraknie ci przełożeń tylko że częściej będziesz używał przedniej przerzutki .
066 Napisano 17 Kwietnia 2019 Napisano 17 Kwietnia 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Co do ramy do rzeczywiście miałem na myśli Gianta. Mniejsze rozmiary jak widzę są zgrabniejsze. Ładniej poprowadzone są rury do główki i lepiej prezentują się lączenia z trójkątem przy tylnym kole. Takie moje fanaberie :-) Ale cóż, z jednej strony siły rozkładają się tak a nie inaczej, z drugiej rower musi się też podobać. A mnie nie pozostaje jak brać tylko największe rozmiary (191cm wzrostu i prawie 115 kg)
Lukas_Bukowski Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Napisano 18 Kwietnia 2019 9 godzin temu, WaGiant napisał: Ciekawe dlaczego sprzedawcy tak nie lubią Talona ? Trek 8 ma lepszy amor i napęd . Rama jest taka sama więc teoretycznie możesz kupić tańszy i kiedyś go ulepszyć . Finansowo to nie będzie chyba dobry interes ale mógłbyś zmieniać części konkretnie pod siebie . W fabrycznym zestawieniu 7ki najbardziej niepokoi mnie napęd 2x9 . Przy tej samej rozpiętości przełożeń co w 8 ( 2x10) musi mieć jakieś ,,dziury " . Nie znaczy to że zabraknie ci przełożeń tylko że częściej będziesz używał przedniej przerzutki . Dwóch z nich w różnych sklepach stwierdziło, że zepsuły im się po krótkim czasie używania, w tym jeden miał swojego na sprzedaż nie wnikałem, widocznie coś może być z tym modelem, z tym szczegółem że zapewne mówili o roczniku 2018. Authora Radiusa nie ma nigdzie w 3city. Także moja przygoda z poszukiwaniem zakończy się zapewne niedługo i zdecyduję się na Treka X-Caliber 8, od początku wszystko mi w nim pasowało. Pochwalić muszę Cube'a za jakość wykonania i ogólny efekt oraz niespodziewanie dla mnie Scotta, także pozytywne wrażenie zrobił. Kross czy Giant jakby lekko odstawały od reszty, a chyba największy zawód to Merida, kiepska dostępność i ogólne wrażenie, spodziewałem się innego efektu. To chyba tyle, dzięki serdeczne za wszystkie porady i sugestie, myślę, że dokonam bardzo dobrego wyboru i będę zadowolony do zobaczenia na trasach.
066 Napisano 18 Kwietnia 2019 Napisano 18 Kwietnia 2019 W mojej miejscowości nie ma Cube. A zastanawia mnie stwierdzenie, że ma krótką ramę. Poniżej rysunek z wymiarami (czarny kolor Cube Attention SL 29, czerwony Giant Talon 29, oba w rozmiarach XL) Naprawdę, wymiary robią różnicę?
Lukas_Bukowski Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Napisano 18 Kwietnia 2019 Sam widzisz jak duża jest różnica, wierz mi że czuć ją jak się wsiada na poszczególne modele producentów. Dlatego tak dobrze czuję się na Treku, a nie Cubie. Jeśli robisz zakup bez wcześniejszego sprawdzenia i przymiarki to stanowczo odradzam, bo możesz się rozczarować. Każdy cm czy mm wpływa na Twoje ułożenie ciała podczas jazdy, nie wspominając już o budowie ramy. Mi osobiście pasuje postawa bardziej pochylona do przodu niż wyprostowana, dlatego takiego wyboru dokonałem :)
Mod Team michuuu Napisano 18 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2019 Długość efektywna górnej rury: Kross Level 5 650mm, Trek x-cali9 655mm Twój Giant 646mm, w stosunku do Cuba 635mm i nie widzisz różnicy? Gdyby 10mm nie robiło różnicy to dlaczego w mostkach jest tyle długości, kątów, w sztycach różny ofset?
066 Napisano 18 Kwietnia 2019 Napisano 18 Kwietnia 2019 OK, dzięki za wyjaśnienia. Nigdy nie miałem możliwości przejażdżki Cubem, a też wolę być bardziej pochylony podczas jazdy. Raz jeszcze dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.