gregor1983 Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Witam, Poszukuje roweru, mam 184cm, 77kg. Rower ma służyć do: - dojazdów do pracy ( ok 8 km w jedną stronę) - głownie asfalt - rekreacyjne wycieczki - leśne drogi, polne ścieżki, - wędrówki na wakacjach nad morzem ( do 80-100km) - czasem wypad w góry myślałem o cross, gravel lub MTB 29er MTB mi sie wydaje ciężki ( szerokie opony) ale uniwersalny w sumie może MTB z dwoma zestawami opon?
Piter233 Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Gravel byłby fajny ale bez wypadów w góry. Zostaje ci mtb 29 właśnie z dwoma zestawami opon.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 4 Kwietnia 2019 Zacząłbym od : 1. przymiarki do kilku typów rowerów, koniecznie połączonej z jazdą testową ( jak będzie krótka, to być może niewiele da, ale lepsza krótka niż żadna ) 2. określenia, czy w górach będzie grany jakiś teren, czy będzie to nadal głównie asfaltowa rekreacja Cross w tym budżecie nie będzie raczej lżejszy od MTB, a jeśli nawet, to niewiele. Zasadniczą kwestią będzie za to odmienna geometria każdego z tych rowerów, gdzie cross teoretycznie umożliwi zajęcie stosunkowo najwygodniejszej pozycji, a w przypadku pozostałych może być różnie - gravel ma kierownicę typu baranek, ale za to umożliwia zmianę ułożenia rąk na kierownicy, a MTB o sportowej geometrii raczej za wygodne nie będzie ( przynajmniej dla większości ), jednak w wersji bardziej "cywilizowanej" - czyt. komfortowej, pozycja może się nawet zbliżyć do tej na rowerze typu cross. Tak jak piszesz - MTB miałby sens, ale właśnie z dwoma zestawami opon, chociaż nawet dzisiaj widziałem zdjęcie z oponami 2.4" użytkowanymi w mieście, ale to już z kategorii : co kto lubi/ma/wie/nie wie... Coś mi się wydaje, że gravel będzie najdroższy z racji mody. Dochodzą kwestie związane z amortyzatorem - o ile z crossa i MTB można się go pozbyć, bez większego problemu zastępując go widelcem sztywnym, o tyle w gravelu amorka nie zamontujesz ( widywałem jakieś patenty, ale raczej firmowe i budowane specjalnie pod tę konstrukcję, ale to nie ten budżet ). Na pewno sporo osób podpowie Ci wybór gravela ( choć jak się nie ma tzw. nogi, to w górach może się okazać zbyt ciężko, więc żeby zachować rozsądny zakres, powinny być dwa blaty korby ), ale jak wspomniałem na początku - zacznij od przymiarek i testów.
gregor1983 Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Napisano 4 Kwietnia 2019 https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html?rec=recommendations_home_1 zastanawiam się nad tym rowerem. w tej cenie chyba będzie trudno coś podobnego?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 4 Kwietnia 2019 Jeżeli chodzi o nowe rowery z gwarancją, to w tej cenie ciężko będzie go przebić.
Galvatron Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Skoro w planach masz góry, to warto też rozważyć Primala: https://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-evo-29-0 Jeśli chodzi o geometrię, to będzie podjeżdżał gorzej od typowego roweru XC, jak ten Rockrider, ale za to będzie się pewniej i stabilniej prowadził na zjazdach, zapewniając szerszy margines bezpieczeństwa. Pozycja też będzie wygodniejsza niż na typowym XC-ku. Można kupić do niego drugi komplet opon, na asfalty i w lżejszy teren.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2019 Myślę, że to już przesada, choć nie wiemy nic bliżej na temat tych "gór", jednak Primal jest słabiej wyposażony i do tego jakieś 2.5 kg cięższy... Domyślam się, że o gwarancji jak w Decu, to można tylko pomarzyć w jego przypadku - reasumując, więcej minusów jak plusów...
Galvatron Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor musi doprecyzować, co dokładnie zamierza robić w tych górach.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Kwietnia 2019 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2019 Śmiem twierdzić, że po wybraniu Primala to wrażenie ciężkości może być zdecydowanie większe niż w przypadku XC500 i to przez większość czasu użytkowania w zwykłych, głównie miejskich warunkach - przy górach słowo klucz, to "czasem". Chociaż pewnie znajdzie się niemała grupa osób, tocząca się leniwie po bulwarach i zadowolona z roweru pokroju Primala. Sporo zależy, czy lubimy sobie czasami przycisnąć, czy też wystarczy nam niespieszna jazda w stylu "po bułki". Wolny wybór.
gregor1983 Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Napisano 5 Kwietnia 2019 W górach to raczej bardziej w strone rekreacyjnych wypadów 30-40km bez szalenstw
gregor1983 Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Napisano 8 Kwietnia 2019 generalnie idę w kierunku ROCKRIDER XC 500, na kołach 29` + dodatkowy komplet opon bardziej gładkich na szosę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.