Skocz do zawartości

[Przerzutka tylka] Przerzutka przeskakuje, nie daje się poprawnie wyregulować.

Zakrzak1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

To mój pierwszy post tutaj, jeżeli coś skopałem to przepraszam, ale już nie mam pomysłów i nerwów do swojego roweru.

Zacznę od sprzętu :

przerzutka tylna - SHIMANO ACERA ARDM360 7/8 rzędów

klamkomanetki - Shimano 3/8 speed ST-EF500

Kaseta - shimano 8 rzędów 11-30 T

Rower przez zimę postanowiłem całkowicie przeserwisować i wymienić wszystkie graty. Wszystko wymienione, działa jak należy po za poza przerzutką... męczyłem się dwa dni żeby ją wyregulować, i zawsze staje na tym, że albo w dół albo w górę przerzutka pomija jedną zębatkę... wychylenia wózka ustawione, nie mam pojęcia co może być nie tak... Linki, pancerze - nowe.

Ktoś miał podobny problem?

Proszę o pomoc.

Napisano

Hak oglądałem ze wszystkich stron i wydaje się być ok. Wózek zakładam, że również ok - przerzutka dopiero co z pudełka wyjęta. Źle poprowadzone linki? Jakieś inne pomysły? Klamkomanetki powinny być kompatybilne z przerzutką?

Napisano

Co prawda napęd 8 rzędowy jest wysoce tolerancyjny na drobne krzywizny haka ale wierz mi, że nie zawsze da się ocenić to na oko. Poza tym sprawdź, czy linka odpięta od przerzutki bez najmniejszych problemów i z bardzo niewielkim oporem przesuwa się w pancerzu oraz czy górne kółko wózka nie ma nadmiernego luzu.

Napisano

Witam. 

Dzięki za odpowiedzi. Temat rozwiązany. Linka była źle przykręcona do przerzutki. Tak drobny szczegół a ile mi nerwów napsuł... 

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...