Skocz do zawartości

[przerzutka tylna i manetka] do kasety 12-25 10 rzędowej

Grzes4510

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Nie wiem czy pomysł jest dobry , chcę do korby przełajowej 46/36 dołożyć kasetę szosową 10 rzędową 12-25. Rower fitness tylko szosa teren raczej płaski trochę górek ale myślę że 36-25 spokojnie dam radę. I tu pytanie czy do takiej kasety da się zastosować przerzutkę Deore i wyżej żeby działało z manetkami deore. Czy jednak musi być przerzutka tiagra ewentualnie 105 i niestety manetki tiagra bo na prostą kierownice wielkiego wyboru nie ma a jak już jest to strasznie drogi.

Napisano

Deore 10 rzędów?

Technicznie rzecz ujmując, da się, ale... jeżeli mowa o Deore w systemie shadow, to te przerzutki są intymnie powiązane z kasetami 11-32 do 11-36 ( lub 11-42, w wersji RD-M6000-GS ). Takie przerzutki na szosowych kasetach działają bardzo słabo.

Z drugiej strony, wybór 10 rzędowych manetek do szosowych przerzutek jest bardzo słaby.

Najlepszym rozwiązaniem jest upolowanie przerzutki nie-shadow pod system dyna-sys - np deore rd-t610. Dodatkowo wymagać to będzie ustawienia wyższego napięcia sprężyny w wózku ( robota na 5 minut z imbusem 2mm ) i powinno śmigać.

Napisano

Dokładnie tak. Warto jeszcze przed montażem zmienić naprężenie sprężyny wózka - sprowadza się to do przełożenia pomiędzy dziurkami w wózku. Fabrycznie przychodzi to ustawione na niższe naprężenie, bo lepiej to działa z dużymi kasetami.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam. Jak by ktoś potrzebował wiedzy to się dziele. Przerzutka Shimano Deore RD-T6000 idealnie obsługuję kasetę 11-25 , nie wiem czy to wiedza i prawidłowe ustawienie Pana z serwisu czy co ale działa sprawnie.

• Mod Team
Napisano

Do tak małej kasety to albo przerzutka szosowa, przerzutka mtb o klasycznej konstrukcji, albo przerzutka shadowa dedykowana do DH, bo tam sa tak male kasety. Zwykły shadow nie będzie działa dobrze z tak mała kaseta.

Napisano

Kurczę teraz to będę cały czas nasłuchiwał czy nic się nie dzieje. Pocieszyliście mnie Panowie , dobrze że kaseta nie sprzedana. Przerzutka szosowa chyba z manetką deore by nie działała ?

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam. Może dla kogoś wiedza się ta przyda. Tak jak kilka postów wcześniej pisałem w rowerze Kross evado 7.0 wymieniłem kasetę z 11-34 na 11-25 reszta fabryczna. Po przejechaniu około 2700 km oczywiście o rower dbam zero problemów , nawet raz nie była regulowana przerzutka. Wszystko działa sprawnie łańcuch sprawdzany mniej więcej co 500 km w serwisie takim lub podobny przymiarem https://www.centrumrowerowe.pl/przymiar-do-sprawdzania-lancucha-unior-1643-4-pd12726/?v_Id=102455&gclid=CjwKCAjwo9rtBRAdEiwA_WXcFt_EwBfeK0QkQSOV9NyxOwhS5C9GbEKPqFBWtwzJW9WLsTEupjlYQhoC0asQAvD_BwE

Na chwile obecną łańcuch wyciągnięty na niecałe 0,25 , pewnie podczas dużego przeglądu przed sezonem  wymienię. Tak więc u mnie się sprawdziło. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...