Lvcky Napisano 5 Marca 2019 Napisano 5 Marca 2019 Cześć, Szukam roweru MTB na kołach 29'. Głównie będę podróżował w lesie. Zazwyczaj trasami przebiegającymi wzdłuż rzeki. W mieście będę przejeżdżał jedynie kilka set metrów żeby się z niego wydostać ;-). Mam 186 cm wzrostu i 70 kg wagi. Zależy mi na tym żeby widelec był amortyzatorem, a nie uginaczem (czyt. amortyzator powietrzny). Rower ma być moja formą odstresowania. Nie będę startował w zawodach. Będę chciał pokonać trasę z punktu a do punktu b nie bojąc się wjechać w lekkie błoto, lub zjeżdżając z utwardzonej ścieżki. Chciałbym podjąć decyzję jak najszybciej, nawet dziś. Wstępnie rozglądałem się i wytargowałem następujące ceny. https://www.kross.pl/pl/2019/mtb-xc/level-6-0 Kross level 6.0 z roku 2019 za 3500 zł. https://www.kross.pl/pl/2018/mtb-xc/level-7-0 Kross level 7.0 z roku 2018 też za 3500 zł. Jestem otwarty na wszelkie inne propozycje do 3500. Jeśli jednak nie ma nic ciekawszego to co wybrać, i krótko dlaczego? Romet odpada, nie przeboleję kwestii wizualnych, choć wiem że osprzęt ciekawy ;-) Z góry bardzo serdecznie dziękuję za poświęcony czas i odpowiedzi. Będę śledził temat na bieżąco i czynnie uczestniczył w dyskusji. Pozdrawiam bardzo serdecznie, z niecierpliwością czekam na Waszą pomoc ;-) Tomek
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Marca 2019 Mod Team Napisano 6 Marca 2019 Zdecydowanie 7.0, który jest lepszy technicznie ( taperowana główka ramy, sztywne osie ), ale pod warunkiem, że posiada powietrzną wersję Recona ( sugerując się opisem i zdjęciami, wychodzi na sprężynę...) - w przeciwnym razie raczej bym odpuścił, chociaż do spokojnej rekreacji na pewno wystarczy.
Dokumosa Napisano 6 Marca 2019 Napisano 6 Marca 2019 Raczej sprężyna, TK i stal niestety, nie mniej jednak amortyzator można wymienić a w drugim amor nie jest warty wymiany ramy.
Lvcky Napisano 6 Marca 2019 Autor Napisano 6 Marca 2019 Myślałem że każdy recon jest na powietrzu więc odpada. Może trek x-caliber 8? Z katalogowej 4000 pewnie zejdę na 3500. Czy jest jeszcze coś ciekawego co było by optymalnym wyborem? Kompletnie nie znam się na geometrii ramy. Chciałbym bardziej rekreacyjną, niż sportową. W końcu nie będę startował w zawodach, tylko robił dłuższe trasy.
Dokumosa Napisano 6 Marca 2019 Napisano 6 Marca 2019 Nie musi być na powietrzu ale może (musiałbyś to sprawdzić). W treku amor jeszcze gorszy (ze względu na wiotkość goleni). Brak sztywnej osi z tyłu (ale jest boost ;)). Reszta to ta sama średnio-niska półka. W treku GW na ramę przynajmniej na plus i geometria już raczej taka pod XC więc sportowa (duży reach, relatywnie duża długość efektywna).
Lvcky Napisano 6 Marca 2019 Autor Napisano 6 Marca 2019 Wiedziałem, że namieszacie mi w głowie :) Cube Attention SL 2019, pewnie dam radę zjechać na 3600, warto? @Dokumosa może jesteś wstanie sam coś polecić, bo już mam mętlik w głowie, a chciałbym coś zamówić :)
Dokumosa Napisano 6 Marca 2019 Napisano 6 Marca 2019 W cube jest prosta główka i to IMHO skreśla ten rower w przedbiegach. Ze swojej strony poleciłbym meridę big nine 500 lite z 2018 (myślę, że da się w cenie 3,5k kupić). W skrócie - bardzo przyzwoita rama (sztywna oś, boost, taper, umiarkowana geo, relatywnie lekka), wideł bijący na głowę wszystkie wcześniej rozważane, rewelacyjne opony, b. dobry napęd, średnie koła, słabe (aczkolwiek często wystarczające) hamulce.
Lvcky Napisano 6 Marca 2019 Autor Napisano 6 Marca 2019 Niestety Merida nie osiągalna, albo rama nie ta, albo cena :) Jakieś inne typy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.