Skocz do zawartości

[4000zł] 2x2000zł, 2 Rowery Cross/Trekking asfalt/drogi polne/leśne. Może używane?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie forumowicze! :)

Przeglądałem forum i zauważyłem że całkiem niedawno założony był całkiem podobny temat przez użytkownika Roso. Jednak autor skupił się na rowerach nowych. Ja za radami znajomych postanowiłem spróbować poszukać czegoś z drugiej ręki z racji na lepszy osprzęt w niższej cenie. 

Potrzebuję roweru dla siebie 182cm, wymiar wewnętrzny nogi 82cm i dla żony 160cm/74cm. Niestety jestem kompletnym laikiem w tematyce rowerowej i boję się, żeby nie kupić czegoś nietrafionego czy przepłaconego. Na razie oszacowałem, że wg tabelek powinniśmy celować w rowery o ramach 17 i 19 calowych. Co do rozmiaru kół - sam nie wiem. Zależy nam przede wszystkim na precyzji działania przerzutek, hamulcach jak brzytwy (nie muszą być tarczowe) i komfortowej jeździe. Rowery będą użytkowane głównie na popołudniowe kilkunastokilometrowe wypady na łono natury i okazjonalne (powiedzmy raz do roku) 2-3 dniowe wypady z sakwami pod namiot. Wcześniej korzystaliśmy z wysłużonych już rowerów trekkingowych, ale zastanawiam się czy crossowe nie sprawdzą się lepiej. Dużo dobrego słyszałem o osprzęcie firmy Shimano Deore i jego optymalnym stosunku jakości do ceny, ale zdaję sobie sprawę, że nawet gdybym przez kilka tygodni czytał informacje i recenzje osprzętu i tak nie osiągnę poziomu wtajemniczenia pasjonatów-forumowiczów, stąd moja prośba o pomoc w poszukiwaniach.

Od czego zacząć i czy warto wchodzić w używki? Przeglądaliśmy różne oferty, ale czujemy się kompletnie zagubieni w temacie.

Napisano
2 minuty temu, mietas55 napisał:

Niestety jestem kompletnym laikiem w tematyce rowerowej i boję się, żeby nie kupić czegoś nietrafionego czy przepłaconego.

Kup nowe. 

Z 2 powodów: nie mając wiedzy nie jesteś w stanie ocenić stanu roweru podczas oględzin. Dwa - każdy używany sprzęt wymaga mniejszego bądź większego serwisu. A jeśli nie zrobisz tego sam to musisz rower powierzyć jakiemuś serwisowy. To rodzi koszta - i okaże się że kupno używanych rowerów wyjdzie drożej niż coś nowego ze średniej półki. Rower nowy nie jest bezobsługowy ale na pewno wszelkie naprawy wyjdą dopiero po jakimś czasie. 

Do takiej rekreacyjnej jazdy nie potrzebujecie nie wiadomo jakiego osprzętu. Deore jest okej, ale myślę że coś pokroju Alivio w zupełności Wam wystarczy

Napisano

Będąc w bardzo podobnej sytuacji zamówiłem 21-calowy Trek DS2  oraz 18 -calowy Trek Neko 2 WSD (oba z 2018 roku). Wyszło jakieś 4 100 PLN. Według tabelek na moje 182 cm ten rozmiar będzie prawdopodobnie ok (mam nadzieję). Żona też raczej da radę na 18-calach. Wiem, że klasa osprzętu jest niższa niż np. w Unibike za podobną kwotę, ale kupowałem też trochę oczami i opiniami o bardzo dobrej ramie w tych Trekach. Aktualnie oczekuję na dostawę. 

Napisano

mietas55, w sumie to jednak poczytaj sobie cały temat, który założył Roso, bo pytasz dokładnie o to samo. A dlaczego patrzeć raczej na nowe rowery, to wyjaśnił Mike.

Napisano

Dziękuję :) Poprzeglądam tamten temat, podjadę może w wolnej chwili do jakiegoś sklepu na jazdę testową i jak już wybiorę jakieś modele to zapytam jeszcze dla pewności o ocenę.

Napisano

Nie umiałem edytować więc nieelegancko napiszę post pod postem. Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Co myślicie o takich rowerach. Cena niewysoka, a osprzęt dobrej klasy? Czy jest tutaj jakiś haczyk?

https://allegro.pl/oferta/2018-lazaro-elitary-v3-alivio-27s-hydraulika-19-7245086466

https://allegro.pl/oferta/rower-kands-maestro-deore-alivio-7868542287

https://allegro.pl/oferta/2018-queen-of-the-road-lazaro-integral-v3-17-7232020587

https://allegro.pl/oferta/kands-maestro-dam-na-deore-17-czar-sel-2018-od-zts-7353152610

Napisano

Temat znany i popularny. Te wszystkie Kandsy, Lazaro, itp. to wytwór jednego producenta. Wg jednych cud, miód i orzeszki. Wg innych delikatnie mówiąc "takie se" ramy, tylko obwieszone nieco "ładniejszym" niż u konkurencji w tej cenie osprzętem. Tak czy siak jest o tym mnóstwo informacji na forum, poszukaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...