mazaq Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Witam przechodząc do rzeczy: Kupiłem nowy łańcuch KMC 10-rzędowy do mojego napędu. Napęd cały ma niecałe 2 lata (kwiecień 2017). Przebieg trudno określić ale jakieś 3-4k, czyli nie tak wiele. Jestem nielekki, ale 90% przebiegu to miasto do pracy bez brutalnego obchodzenia się. Łańcuch sprawdzałem przymiarem dość regularnie... Na start tego sezonu postanowiłem kupić nowy bo przy 0,75 zaczął wpadać, przy 1,0 absolutnie jeszcze nie wejdzie. Dlatego też jestem zdziwiony bo... Niestety łańcuch przeskakuje jak szalony na 2,3,4 zębatce - absolutnie nie da się jeździć. Moim zdaniem kaseta dramatycznie nie wygląda. Myślałem nad różnymi opcjami, bo trochę mam nerwa na myśl o kupnie nowej kasety za ponad stówkę. Szczególnie że nie wiem jak będzie z blatami korby Shimano FC-M552 (kupiona razem z resztą napędu), których wymiana to też nie bułka z masłem. Generalnie ten rower nie jest przeznaczony do inwestycji. Kupiłem sobie ostatnio szosę na wycieczki, więc ten będzie miejskim upinaczem. Mam takie opcje: 1. kupić kasetę (najrozsądniej) choć nie wiem czy blaty korby nie zaczną protestować 2. założyć stary łańcuch i piłować do śmierci, ale wtedy będą cierpiały blaty z przodu :/ 3. założyć stary łańcuch, dokupić badziewny jednoblat za 5 dyszek aby nie niszczyć blatów shimano: https://allegro.pl/oferta/zebatka-narrow-wide-vxm-38t-104-bcd-czerwona-7807620007 i piłować to w tym roku. Przełożenia do miasta mi starczą mam nadzieję. A za rok wrócę do starego 4. może te "zagniotki" na kasecie wystarczy spiłować albo da się zrobić inne czary-mary? Mam ostatnio inne wydatki, poza tym muszę zluzować z inwestycjami w rower bo było ich za dużo :D Za
abdesign Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Ta kaseta nie da rady z nowym łańcuchem, ale zębatki korby po takim przebiegu masz zapewne jeszcze w miarę zdrowe, najrozsądniej skoro masz już nowy łańcuch kupić nową kasetę. (i drugi łańcuch na zmiany) Masz post z ocenianiem stanu zębatek, wrzuć tam zdjęcie korby będziesz miał pewność.
dovectra Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Dremel Kamień do ostrzenia łańcuchów do piły i jedziemy.....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.