giagi Napisano 24 Lutego 2019 Napisano 24 Lutego 2019 Stoję przed wyborem napędu do mojego składaka. Wiadomo 2x10 daję większy zakres przełożeń za to 1x11 prostotę i wygodę. Który z tych napędów jako całość jest lżejszy? Wydawałoby się, że 1x11 powinien być lżejszy ale czy na pewno? Kaseta 11x42 do lekkich nie należy i tu kaseta 10s będzie sporo lżejsza.... Kolejna sprawa to koszty, 2x10 można zapewne skompletować mniejszym kosztem?
Ador Napisano 24 Lutego 2019 Napisano 24 Lutego 2019 Przecież nie musisz pakować tego kowadła nx masz lżejsze kasety , chociażby sunrace mx8, która u mnie super śmiga w 2 rowerze z resztą napędu sram ( przerzutka gx, manetka gx, korba truvativ stylo). Jeżeli chodzi o koszty to grupa nx 1x11 to podobne pieniądze. https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kasety-11-biegowe-kaseta-sunrace-mx8-11-speed-11-40t-czarna-o_l_260_10850.html
giagi Napisano 24 Lutego 2019 Autor Napisano 24 Lutego 2019 Czy różnia się trwałością kasety MX8 srebrna względem czarnej wersji? Czy MS8 również są godne uwagi?
Ador Napisano 24 Lutego 2019 Napisano 24 Lutego 2019 Niczym, w czarnej zejdzie szybciej anoda , MX8 oprócz tego posiada największą zębatkę z aluminium w przeciwieństwie do MS8, która jest budżetową wersją tej pierwszej , trwałość ta sama.
giagi Napisano 24 Lutego 2019 Autor Napisano 24 Lutego 2019 MS8 11-42 waga 465g a MX8 11-42 460g różnica w zakupie około 60zł co ciekawe wersja czarna MX8 jest droższa od srebrnej o 30zł Zapewne najbardziej opłacalna wychodzi MX8 11-40 i waga jedyne 389g Wprawdzie z przodu planuję 32T a jak wejdzie to i 34T
Ador Napisano 24 Lutego 2019 Napisano 24 Lutego 2019 Wiesz w czarnej nawet jak zejdzie anoda , to i tak jest czarna od kurzu a srebrna... to wiadomo
mateo_s Napisano 24 Lutego 2019 Napisano 24 Lutego 2019 coś źle sprawdziłeś waga 11/42 mx8 = 411g temat wagi był wałkowany wszędzie 3-4 lata temu: odpada przerzutka, manetka pancerz z linką ,śruby i zębatka, czyli minimum 400g, tyje kaseta ale jak widać o 50g w stosunku do slx jeśli mogę coś doradzić w temacie 1x11 to nie daj się nabrać na przerzutkę NX. GX kosztuje chyba 8-10 euro więcej a same kółka są tej dopłaty warte.
giagi Napisano 24 Lutego 2019 Autor Napisano 24 Lutego 2019 Korba leci GX, manetka NX (ponoć tu nie czuć takiej różnicy), przerzutka GX lub używka X01, kasetę właściwie już mam - nieszczęsny sram NX Być może w przyszłość zmienię bębenek na XD i poleci lepsza i lżejsza kaseta...
alekloy Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Czołem forumowicze Jestem dość zielony w temacie,więc z góry przepraszam jeśli kogoś zdenerwuje moje pytanie. Czy da się poskładać sensownie napęd 1x10 z następujących elementów: korba Sram NX,kaseta 10tka obecnie współpracująca z przerzutką Sram X0,manetka Sram X0. Czy jednak chcąc mieć napęd 1x... trzeba kupić np.kompletny NX ? Chodzi mi o to,czy korba NX będzie współpracować z łańcuchem który chodził w zestawie korba XX,kaseta 10ka,przerzutki X0.
mateo_s Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Nx 11 bez problemu. nx eagle nie wiem ale np. zębatka X01 eagle nie lubiła się z 10-tkowym łańcuchem (spadał) tak samo, łańcuch 11 bez problemu poradzi sobie na napędzie 10-rz (przynajmniej sramowski) a czemu chcesz wogle korbę NX do napędu X01 wsadzić? ani to ładne ani lekkie ani tanie. to już bym wolał SLX korba GX jest w tej chwili na CRC za 48 funtów
alekloy Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Chcę odchudzić rower poprzez pozbycie się przerzutki przedniej i blatów z korby.Obojętne jest mi w jaki sposób,ale akurat rzucił mi się lansowany ostatnio napęd NX eagle i myślałem nad tym,z tym że wolał bym po prostu wymienić obecną korbę XX ,a jakąś dedykowaną pod 1x.. i z blatem 32T bo to wedle moich prognoz będzie najkorzystniejsza opcja w moim przypadku. No chyba że by kupić X1. Pisałem że jestem laikiem,a wychodzi to głównie w temacie łańcucha:) Zastanawiam się,czy w napędach 1x.. stosowany jest inny łańcuch niż w napędach 2x.. , 3x.. Po prostu czy w blatach są grubsze zęby,czy takie same jak w korbach z trzema lub dwoma. Przypomniało mi się...jakiś czas temu kupiłem za grosze jakiś blat 32T,licząc,że go "dorobię" i zamontuję na korbie XX.Po tym jak przyszedł,okazało się,że to jakiś narrow/wide i za nic mój łańcuch go nie przyjmie.te zęby wide po prostu nie wchodzą w łańcuch.takie chyba blaty występują w napędach 1x... , związku z czym chyba trzeba pewnie dobierać kasetę,łańcuch i blat,a nie tak jak bym chciał,na skróty,wymienić tylko blat?
abdesign Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Nie ma opcji żeby nie założyć łańcucha 10s na dowolną zebatkę nw. Widocznie nie trafiasz zębami tam gdzie trzeba, narrow ma być w wewnętrzne ogniwo a wide w zewnętrzne.
mateo_s Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 masz korbę XX, jeśli masz demontowalny pająk (?), kupujesz do niej zębatkę 1x11 direct mount i masz korbę dedykowaną do 1x w kazdym razie odchudzenie roweru przez zamianę karbonowego XX na klocka NX nie jest najlepszym pomysłem
alekloy Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Niestety,pająk zintegrowany.Blatu 32t 120BCS nie znalazłem,bo to by było rozwiązanie.Natomiast rozważam jeszcze przeróbkę jakiegoś blatu 32t poprzez wywiercenie w nim otworów montażowych o rozstawie 120mm.Jesli się uda,to załatwi sprawę
mateo_s Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 nie znalazłeś bo minimalna wielkość zębatki na 120bcd to chyba 38 albo 40 poza tym napęd 1x na dwublatowej korbie zazwyczaj oznacza złą linię łańcucha. rzeczywiscie potrzebujesz nowej, tylko unikaj NX. GX w górę juz jest OK. SLX/XT tak samo i raczej nie eagle do łancucha 10spd
Ador Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Jaki masz rodzaj suportu ? Od siebie polecam korbę truvativ stylo, lekka i wytrzymała.
giagi Napisano 27 Lutego 2019 Autor Napisano 27 Lutego 2019 20 minut temu, mateo_s napisał: ... tylko unikaj NX. GX w górę juz jest OK... Bez przesady, miałem korbę NX 1x11 i do zastosowań do jakich została stworzona jest idealna...
mateo_s Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 ta, zwróć uwagę na klasę sprzętu którą op posiada
alekloy Napisano 27 Lutego 2019 Napisano 27 Lutego 2019 Dziki mateo_s.Zapewne masz rację co do linii łańcucha.Dla takiego laika jak ja,jest to w zasadzie czarna magia,ale musi być coś na rzeczy,bo już obecnie mam problemy ze swoim kombinowanym napędem:) Kombinowany,bo korbę XX kupiłem używaną i miała być pod suport GXP,gdyż taki mam zamontowany,jednak dostałem w jakimś innym standardzie,niby tez gxp ale tam chyba były jakieś dwa różne,bo nie zgrała się z suportem.Wykombinowałem dystanse z dwóch stron i korba ładnie pracuje,bez luzów,ale coś się musiało popierdzielić z linia łańcucha,bo wyregulowanie przerzutek jest prawie nie możliwe.Niby wszystko pracuje,ale nie jest jak w ustawieniach fabrycznych. Tak więc faktycznie kupię chyba korbę dedykowaną pod napęd 1x.. Co do klasy,to nie mam już tak strasznego bzika,jak wcześniej,bo jeżdżę wyłącznie rekreacyjnie,zero zawodów,i chyba wcześniejsza gonitwa za wagą,była nie najmądrzejszym pomysłem. Obecna koncepcja napędu 1x10 ma uprościć rower i przywrócić właściwą pracę napędu,a jeśli coś tam schudnie przy okazji,to super. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.
mateo_s Napisano 28 Lutego 2019 Napisano 28 Lutego 2019 weź tego GXa z chain reaction za 48 funciaków, do tego najtanszy suport GXP (nie ma różnych GXP, muszą pasować do siebie - jedyne co mi przychodzi do głowy to próbowałeś założyć suport do mufy 68mm bez podkładek) i masz z głowy tego XXa jeszce dasz radę sprzedać tak że wyjdziesz na zero
giagi Napisano 1 Marca 2019 Autor Napisano 1 Marca 2019 Czy prawdą jest, że średnica osi z lewej strony jest mniejsza od średnicy lewego łożyska (24mm) przy suporcie GXP? Po założeniu korby otrzymujemy sporawy luz z lewej strony, który jest likwidowany tylko przez dokręcenie lewej korby do podkładki z wycięciem pod wielowpust, która z kolei opiera się na krawędzi łożyska... Trochę dziwne to rozwiązanie chyba że mam błędne informacje? Nie mogli zrobić z lewej strony osi na 24mm tak jak z prawej zrobili na równe 22mm?
alekloy Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 Dzięki Mateo.Kupiłem tego GX z chainreactionbicycles.Wyszło 280zł z wysyłka łącznie,więc taniej niż używki na alledrogo. Przy okazji nowości w napędzie,bo nie miałem jeszcze 1x10,będę miał też nowość w długości ramienia korby,bo były już tylko 170mm. Odnośnie niedpoasowania wcześniejszej korby XX,to w sumie nie wiem,co to w końcu był za standard,ale ja mam GXP w ramie i wcześniejsza korba oczywiście była z podkładkami,po zastosowaniu tych samych,był spory luz.Dorobiłem sobie kilka innych i udało się całość poskładać,ale był to czysty fuks:)
giagi Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Mam pytanko co do wybory przerzutki NX/GX; różnica zakupu pomiędzy nimi to około 150zł z tym, że NX ma już sprężynę typu 3 a dostępny GX typu 2. Czy warto dopłacać do GX-a czy może typ sprężyny jest tu ważniejszy?
mateo_s Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 @giagi oś GXP ma 24/22mm ale nie ma żadnego luzu bo łożyska GXP tez mają takie otwory. można używać łożysk HTII 24/24 ale z tulejką redukcyjną po lewej różnica w cenie GX i NX to chyba 20 euro, dostajesz za to przede wszystkim lepsze kółeczka, lepsze wykonanie i mniejszą wagę co do wersji sprzęgła nie mam pojęcia czym się różnią, ale GX 11 mam już trzy lata, kupiłem zaraz po premierze, założona jest już w trzecim rowerze, i nie mam ze sprzęgłem najmniejszych problemów. W porównaniu z M8000 to jest bajka.
giagi Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Zmierzyłem oś w mojej korbie i owszem z prawej strony ma 24mm ale z lewej na wielowpuście jest mniej niż 22mm Pierwszy efekt przy włożeniu korby niepokojący - se to lata, dopiero dokręcenie lewego ramienia powoduje dociśnięcie łożyska do garbu na osi a luz znika. System GXP jest jak dla mnie dziwny, całe ustalanie i unieruchomienie korby odbywa się na lewym łożysku, co ciekawe lewe łożysko nie wspiera się wewnętrzną tuleją na osi lecz jedynie krawędzią łożyska do zgrubienia osi. Prawe łożysko jest można rzec pływające a luz osiowy osi likwiduje jedynie plasticzana tulejka, stabilność całego systemu spoczywa na krawędzi lewego łożyska...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.