Skocz do zawartości

[przerzutka] niewłaściwe działanie

Karol1994czx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Regulowałem przerzutki shimano 2300 i napotkałem następujący problem:  przerzutka przerzuca w górę bezproblemowo od 1 do 8 (  biorąc 1 za najmniejszą zębatkę),  lecz gdy  chce zrzucić na dół to z 8 na 7, z 7 na 6 i z 6 na 5 zrzuca normalnie,  z 5-4 nie chce zrzucić, dopiero gdy kliknę manetką  bieg w dół to zrzuca( czyli 5-4 = 4-3), następny klik zrzuca mi już dwa biegi aż do 1. W czym tkwi problem?

Napisano

Zaraz , zaraz . 1 to największa zębatka , a 8 najmniejsza . Tak są opisane manetki ( tzn te które mają opisy ) . Zrzucić tzn zmienić z większej na mniejsza np. z 5 na 4 .

Jeśli w górę chodzą dobrze ( tzn z mniejszych na większe ) , a problem jest ze zrzucaniem ( z większych na mniejsze ) to masz za krótka linkę . Trzeba poluzować .

Jeśli zrzuca dobrze ( z większych na mniejsze ) a nie chce przerzucać w górę ( z mniejszych na większe ) to linka jest za długa . Trzeba skrócić .

Regulacje dokonuje się małymi krokami po 1/3 - 1/2 obrotu baryłki i sprawdzamy efekt .

Jeśli problem występuje tylko na 2-3 tarczach i tych najczęściej używanych może to oznaczać że są już mocno zużyte i nie będzie się dało tego dokładnie wyregulować . Podobnie zużyty łańcuch może powodować trudności z precyzyjną zmianą biegów .

Przyczyną może być też brudna , zatarta linka ( kiedy zmieniałeś linki i pancerze ? ) albo przerzutka , skrzywiona przerzutka albo hak ...

Instrukcji jak wyregulować przerzutkę na you tubie znajdziesz dużo .

A dlaczego w ogóle zacząłeś tą regulację ?

Napisano

Wymieniałem linki i pancerze oraz łańcuch. To jak regulować przerzutki to wiem, postępowałem zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi gdzieś tu na forum. Może w klamkomanetce jest problem?

Napisano

Manetki ? Hmmmmm   , z manetkami częściej jest problem taki że nie chcą wrzucać biegów w górę , na większą zębatkę .

Jeśli zmieniałeś łańcuch to może nie dogaduje się on ze starą kasetą . Zobacz czy zębatki które sprawiają kłopot nie są zużyte bardziej niż pozostałe . Po jakim przebiegu zmieniłeś łańcuch i jaki to był łańcuch ?

Napisano

Masz z przodu 2 koronki czy  3 ?  To jest na najmniejszej z przodu ( te objawy ) ? Spróbuj wkręcić baryłkę na tylnej przerzutce o 1 obrót i zobacz czy dalej poprawnie wrzuca z tyłu z najmniejszej na największą ( po kolei ) jeśli linka będzie zbyt luźna ( po wkręceniu o 1 obrót ) i nie będzie wrzucało poprawnie w górę to wykręć z powrotem o 1 obrót i będziemy myśleli dalej.

Napisano

Panowie robiłem dzisiaj jazdę próbną. Łańcuch "szarpał" na środkowych zębatkach kasety.  Czy to oznacza że kaseta jest zużyta i nowy łańcuch nie chce się  prawidłowo na niej układać?

Napisano

Jeśli przeskakiwał, szczególnie przy średnio-mocnym depnięciu to te koronki są za bardzo zużyte, jeśli tylko hałasował, rzęził,  to się ułoży.  Możesz pojeździć i poczekać ( powiedzmy 100 km ) czy się ułoży na tyle, że będzie ok.

Napisano

Tzn. nie chce na nim jeździć chce  ten rower doprowadzić do 100% stanu używalności i go sprzedać. Ciężko jest dzisiaj sprzedać rower, no chyba że za bardzo promocyjną cenę. Dlatego też  myślę nad wymianą kasety i wtedy wystawić rower  w stanie bdb.

Napisano

Myślałem, że pytasz o nowy łańcuch, w sensie, że założyłeś nowy do starej kasety. Jeśli to jest stary łańcuch i kaseta to tylko wymiana obu pomoże.

Możesz szukać używanego zestawu ( taniej ) ale warunek - nie może przeskakiwać ( jeszcze )

Napisano

To zostaw na starym zestawie ( łańcuch/kaseta ) i cenę niższą o wartość nowego łańcucha ( nowy  łańcuch sobie zostaw, jeśli on Ci się przyda w innym rowerze, a jeśli nie to zwróć - jeśli nie możesz zwrócić - kup nową kasetę i podnieś cenę o wartość kasety i łańcucha  ).  Łatwiejsza wersja nr 1 czyli na starym zestawie zostaw.

Napisano

Przy największej zebatce na korbie moglbys uzywac kasety mniej wiecej w 2/3 liczac od najmniejszej. Na środkowej i małej z całej kasety. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...