Skocz do zawartości

[Do 3000 zł] Kupno Nowego Roweru - Co polecacie dobrego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się powoli do zakupu nowego roweru do jazdy po mieście czyli asfalt, jakiś lasach, piasku i kamyczkach. Bo takie też mogą występować w czasie przejażdżki rowerowej w ciepłe dni. Mam 175 cm wzrostu i jestem szczupłej budowy ciała. Na zakup roweru przeznaczyłem budżet 3000 złotych. Przeglądałem wiele rowerów i z tych wszystkich najbardziej mi się spodobał Giant na kołach 28'': http://rowerowy.pl/rowery_giant/prd,giant-roam-1-disc-m-46-nie-18,rid,50602.html 

Czy warto kupić ten rower i będzie dobry ? W sensie czy osprzęt jest dobry w tym rowerze ? Jeśli chodzi o lakier to mam nadzieje, że nie będzie też łatwo się odpryskiwał ? Czy będę mógł w miare szybko na tym rowerze jeździć ?

A jeśli nie ten rower, to co możecie mi takiego dobrego i rozsądnego polecić ? 

Czy wjazdy pod górkę na tym rowerze będą w miare lekkie ? W sensie, że nie trzeba się tyle mamęczyć w czasie wjazdu co kiedyś przy wolnobiegu. Bardzo bym prosił o Wasze zdanie na ten temat. Niechce kupować też kota w worku i potem być nie zadowolony. Obecnie jeżdzę na rowerze mtb romet mustang na kołach 27,5'' i ramie o rozmiarze M. Proszę Was o pomoc w tej sprawie.

Napisano

Jeśli Ci się podoba - to warto. Osprzęt dobry, widelec powietrzny, o lakier też bym się nie bał. 

To jak szybko będziesz mógł jeździć zależy od tego jak szybko będziesz kręcił :P

Ale na pewno odczujesz różnicę na plus w porównaniu do roweru który masz teraz - raz że większe koła, dwa że węższe opony. 

Napisano

Porównaj sobie tego Gianta do chociażby Unibike Viper Disc 2018 

Cenowo Giant dużo drożej, amorek tylko ma lepszy, za to gorsze nawet dużo hamulce/koła (ale nie wiem dokładnie jak te seryjnaki Gianta się spisują)/ Zelowe siodło w Viperze z lookin. 

W Viperze tylna przerzutka ze sprzęgłem oraz manetki na I Specu montowane. Może nieduże plusy ale jakoś to już trochę lepiej "wygląda"

Unibike 2400 zł (jak coś pisz) tutaj Giant blisko 3000 zł. 

Ogólnie dobry rower ale szczerze porównaj sobie obie specyfikacje. 

Napisano

Gianta odradzałbym ze względu na to jak podchodzą do reklamacji. Przynajmniej w moim przypadku. Od czterech miesięcy nie mogę z nimi dojść do porozumienia.

Napisano

No o ten amor się rozchodzi. Bo za 3000 to i Zethosa można mieć - tylko ciągle ze sprężynowym widelcem. A jednak lepszy widelec jest w pierwszej kolejności odczuwalny podczas jazdy. 

Żeby nie było też kibicuję mocno Unibike-owi. I kupno Vipera plus zmiana widelca na powietrznego Suntoura czy Paragona to dobry pomysł. I do zrobienia za 3 tysiące - pod warunkiem kupienia Vipera właśnie w okolicy 2400-2500. 

Napisano

Powiedzcie mi proszę jeszcze czy ten Giant Roam 1 Disc osprzętowo jest lepszy od tego roweru, który mam - czyli Romet Mustang 1 ? 

Przeglądam jeszcze oferty rowerów Unibike Viper ale wszędzie mi znajduje te rowery w cenie 2600 lub 2700 i one już mają amortyzator Suntoura i w swym osprzęcie posiadają dźwignie przerzutek Altus albo Deore. Też nie wiem co jest lepsze: Altusy czy Deore? I ten rower występuje tylko w kolorze szarym, szaro-zielonym lub biało niebieskim i te kolory jakoś mi tak nie bardzo pasują do mnie. Nawet są w cenie 2849 wersja GTS 2018. Widziałem też w tym rowerze przerzutkę Shimano Acera T3000 i występuje też ten sam model unibike viper gts 2018 tylko z przerzutką przednią Shimano Deore T610. Która z nich lepsza ?  

Jakoś ten Giant bardziej do mnie przemawia, może właśnie ze względu na to, że jest taki trochę bardziej pod szose podchodzący i jeśli go kupie to będę miał dwa różne rowery, a nie dwa takie same tylko inna ich nazwa. Czy zgodzicie się zemną ?  Proszę doradźcie mi w tej sprawie. 

I pytanie też: w którym rowerze jest lepszy amortyzator - w Giancie czy w Unibike Viper ?

Napisano

Lepszy jest w Giancie. Osprzęt podobnie - jest lepszy niż w Twoim Romecie. Także jeśli serce podpowiada że rower się podoba to ja bym się raczej nie zastanawiał. 

Aczkolwiek jeśli szukasz roweru bardziej szosowego to może warto rozważyć jakiegoś fitnessa ze sztywnym widelcem? 

Napisano

Giant to dobry rower, ale jeśli nie zamierzasz w nim montować np. bagażnika, sakw itp, to chyba lepiej byłoby wziąć coś bardziej szosowego, np. fitnessa albo gravela.

Napisano

Muirwoods jest fajny - i jest też w kolorze czarnym. Do kupienia za jakieś 2 tysiące złotych - ale osprzęt z gatunku podstawowego. Niemniej jednak idzie go zmienić na lepszy - wedle potrzeb. 

Jako baza na rower okołomiejski bardzo dobry pomysł. 

Napisano

Cześć wszystkim.
Chciałbym się podpiąć pod wątek, bo parametry mam podobne ;)

Mam nadzieję że jakaś mądra głowa będzie mi w stanie coś doradzić :)
Wzrost : 189
Waga : 110 kg
Mój budżet to 3000 zł.
Rozglądałem się za Krosem level 6.0 z 2018 r. ale kiedy się już zdecydowałem to ostatnie sztuki zniknęły. Nowy z kolekcji 2019 jest dla mnie za drogi (kosztuje blisko 3700 zł).
Planuje głównie jeździć po lasach, lekkich górkach i pewnie czasem jakaś szosa.

Z góry dzięki za pomoc.
M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...