kwasu1991 Napisano 8 Stycznia 2019 Napisano 8 Stycznia 2019 Witam serdecznie. Planuje kupic nowy rower, niestety moja wiedza na ten temat jest bardzo mala. Mezczyzna, 181cm wzrostu i aktualnie 95kg wagi,(redukuje). Budzet jaki chce przeznaczyc na ten cel wynosi 2000(aczkolwiek jesli jest cos znaczaco lepszego o pare $$ wiecej rowniez rozwaze taka propozycje) Zalozenia : -Rower ma sluzyc glownie do jazdy do pracy. Jest to trasa 15km, glownie zlozona z ulicy, ale rowniez zahaczam o tereny zielone takie jak parki. -jako ,ze w obie strony to juz 30km musi byc bardzo wygodny. -Rower nie musi posiadac calego osprzetu trekingowego, w razie czego moge dokupic odpowiednie akcesoria -Nie mam zamiaru jezdzic rowerem w zime, czy tez bardzo ulewne deszcze. Za wszelkie rady i wszelkie wskazowki w doborze sprzetu bede dozgonnie wdzieczny pozdrawiam
MikeSkywalker Napisano 8 Stycznia 2019 Napisano 8 Stycznia 2019 Rower crossowy - to coś co Cię interesuje. Polecę dwa sprawdzone modele: Unibike Crossfire i Trek Dual Sport 2. Oba do kupienia za nieco ponad 2 tysiące. Ten pierwszy to solidny rower, na dobrym osprzęcie, ale też wygodny - znika na wiosnę jak świeże bułeczki. Drugi - droższy, na nieco słabszym osprzęcie ale bardzo wygodny - to również opinie użytkowników. Opcja 3: Unibike Voyager - to już coś w teorii jeszcze bardziej wygodniejszego i nastawionego na rekreację, pozycja na takim rowerze będzie bardziej wyprostowana. Opcja 4: Marin Muirwoods - czyli typowy rower okołomiejski. Sztywny widelec (zysk na wadze, bezobsługowość i nieco efektywniejsza jazda po asfalcie) ale i miejsce na dość szerokie opony - spokojnie można założyć takie od górala z kołami 29. Co bym zrobił na Twoim miejscu - mierzył, jeździł, poczytał. Bo jeśli oczekujesz roweru bardzo wygodnego to bez tego się nie obejdzie. Wygoda to pojęcie względne i każdemu pasuje coś innego. Teoretycznie wygodny rower do spokojnej jazdy powinien oferować wyprostowaną sylwetkę - ale z drugiej strony zobaczysz że przy nieco bardziej sportowej jedzie się inaczej i nieco szybciej. To przy monotonnych po pewnym czasie codziennych dojazdach pozwala urwać kilka minut.
WaGiant Napisano 8 Stycznia 2019 Napisano 8 Stycznia 2019 Ja myślę że klasyczny trekkking byłby jak najbardziej ok . Z tego co zrozumiałem nie zamierzasz szaleć na rowerze tylko raczej przemieszczać się . Trekking będzie wygodniejszy ( choć cięższy ) od crossa . Za 2 kzł cudów się nie spodziewaj ale napęd 3X8 i osłona łańcucha w tej cenie powinna się znaleźć . Jeśli zamierzasz jeździć w normalnych ubraniach to osłona łańcucha i błotniki są bardzo wskazane . Niezłym rozwiązaniem jest też piasta z prądnica . Oświetlenie masz zawsze ,,przy sobie " , a taka piasta daje duuuuużo mniejsze opory niż dynamo . Gdybyś znalazł rower z wewnętrzną przerzutką , powiedzmy 7 biegów to do miasta i rekreacji bierz w ciemno . Bardzo wygodne i bezobsługowe rozwiązanie . Z amortyzowanej sztycy można śmiało zrezygnować , w tej cenie dobra nie będzie , sztywny widelec też nie jest złym wyborem . Konkretnych modeli nie ma sensu podawać . Zobacz co możesz u siebie kupić i podaj linki . Wtedy można doradzić .
kwasu1991 Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Napisano 9 Stycznia 2019 Ok dziękuję za pierwsze porady i wskazówki. A powiecie mi czy jest sens aby uwzględniać tańsze rowery?? Bo tak jak mówię rower ma być dosyć często eksploatowany aczkolwiek nie potrzebuje sprzętu do zawodów.
MikeSkywalker Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 Zawodniczy potrzebują i dobrze i lekko. Stąd lepsze rowery tyle kosztują. Dla Ciebie wystarczy dobrze - ale tutaj też nie można zejść poniżej pewnego pułapu. Na pewno napęd musi być z kasetą z tyłu, bo to trwalsze rozwiązanie od wolnobiegu. Koła powinny być solidne - a w tańszych rowerach często na tym oszczędzają dając szprychy za kilkanaście groszy które są nic nie warte. No i kwestia hamulców - w takim rowerze fajnie mieć tarczówki, a one wymagają innej piasty, sztywniejszego koła, czy w końcu tarczy i hamulca które są nieco droższe. Chcąc oszczędzić na eksploatacji roweru możesz rozważyć piastę Shimano Alfine 8 - na dojazdy do pracy to świetna opcja.
pp516 Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 Ja bym uwzględnił raczej droższe niż 2 tys. Żeby mieć niezłej klasy komponenty trzeba dać w okolicach 3-4 tys. Poniżej 2 tys. robi się już mocno budżetowo i dostaniesz niskiej jakości częsci, czyli większa waga, gorsza zmiana biegów, trudniejsza regulacja, itp. Krótko mówiąc raczej mniejsza przyjemność z jazdy. Na przykład zamiast proponowanego w zakładanym budżecie Unibike Crossfire za trochę ponad 2 tys. osobiście wolałbym Unibike Zethos : https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-unibike-zethos-gts-2018 za 3300. Praktycznie wszystkie komponenty masz lepszej klasy (Shimano Deore) .
MikeSkywalker Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 Ale skoro autor szuka roweru za dwa tysiące, rozważa nawet tańsze to jaki ma sens proponowanie roweru dwa razy droższego?
pp516 Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 No napisał na początku, że dopuszcza też droższe Zresztą w razie czego może zignorować moją dobrą radę
kwasu1991 Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Napisano 9 Stycznia 2019 Nie szkodzi droższe propozycje też mogę rozważyć. Pytanie tylko czy to jest ogromna różnica i czy laik taki jak ja ją zauważy i będzie w stanie wykorzystać. Wiadomo rower ma być na lata a nie lato.
SoloTM Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 https://allegro.pl/nowosc-lazaro-aero-v3-wypas-na-szose-alivio-19-i7440266270.html Plus buty, ciuchy, pedały, rogi, kask, licznik, błotniki, oświetlenie ( opcja ) i masz ponad 2000 pln. ( nawet 2500 )
pp516 Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 Godzinę temu, kwasu1991 napisał: Pytanie tylko czy to jest ogromna różnica i czy laik taki jak ja ją zauważy i będzie w stanie wykorzystać. Różnica może nie jest ogromna, ale jednak zauważalna. W jednym rowerze mam mieszankę grup Altus/Acera/Alivio, w drugim Deore / XT . W tym drugim praktycznie wszystko działa lepiej, szczególnie zmiana biegów odbywa się momentalnie. nawet jak napęd jest już trochę brudny. Pewnym minusem jest to, że w przypadku wyższych grup koszty serwisu też są wyższe. Np. kaseta 9 rzędowa Acera : 60 zł, a 10 rzędowa to już będzie 100 zł. Podobnie jest z łańcuchami. Przy dojazdach do pracy 15 km w jedną stronę, zużyjesz co najmniej jeden zestaw łańcuch/kaseta rocznie. W przypadku piast, te wyższych grup mają i lepsze uszczelnienia i lepsze łożyska (czyli mniejsze opory toczenia). Istotna jest też waga całego roweru, np. różnica pomiędzy Unibikami Crossfire i Zethos wynosi 1,5 kg, czyli całkiem sporo.
kwasu1991 Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Napisano 9 Stycznia 2019 poszukalem troche w internecie oraz mojej okolicy, poczytalem rowniez nieco o komponentach takze znalazlem cos takiego https://www.centrumrowerowe.pl/rower-kross-evado-7-0-2018-pd18131/?v_Id=123495 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-kross-evado-6-0-2018-pd18132/?v_Id=123492 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-kross-evado-5-0-2018-pd18133/?v_Id=123489 wszystkie na promocji. Co myslicie?
SoloTM Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 To mniej więcej to samo ( 5.0 ) co ja dałem plus widelec za 300 pln. Każdy z nich ok. Ile masz kasy tego kup.
pp516 Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 Trochę słabe koła dają w tych Krosach, nawet w 7.0 są tanie piasty Tourney, do tego obręcze produkcji własnej Krossa, nie za bardzo wiadomo jaką mają specyfikację. Chociaż w sumie jak za tą cenę, to nie jest źle.
Alsew Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 Teraz, pp516 napisał: Trochę słabe koła dają w tych Krosach, Fakt.
kwasu1991 Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Napisano 9 Stycznia 2019 Hmm, gdyby koła zawodziły i byłaby po jakimś czasie potrzebne wymiana to każde o tej samej średnicy pasują czy może tylko jakieś dedykowane?
SoloTM Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 Każde 28/29 cali z szybkozamykaczem ( QR ) o odpowiedniej szerokości obręczy względem potrzeb. Jak zawiodą piasty - można wymienić samą piastę. W joytechach ( Joy Tech D041DSE / D142TSE ) z reguły najpierw padają bębenki, konusy ( kulki rzadziej ). Z kolei w piastach Shimano HB-M475 / FB-M475 najszybciej łozyskowanie właśnie, choć bębenek też nie jest wybitnie wieczny/wytrzymały. Z kolei w Evado 7.0 nie wiedzieć dlaczego zastosowali piasty 2 grupy niżej niż w 6.0 Shimano HB-TX505 / FH-TX505 które generalnie są podobnie wytrzymałe jak 475 tki. ( i niewiele tańsze )
kwasu1991 Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Napisano 9 Stycznia 2019 Rozumiem, a gdybyś miał wybor. Mieć gorsze kola ale lepsze przerzutki, lub na odwrót to co byś wybrał?
SoloTM Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 To trzeba konkretnie porównywać. O których myślisz?
kwasu1991 Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Napisano 9 Stycznia 2019 Rezygnacja z Shimano deore na rzecz mixa acero altus, ale za to z jakimiś markowymi kołami,
SoloTM Napisano 9 Stycznia 2019 Napisano 9 Stycznia 2019 Trochę mało konkretnie, ale same przerzutki to nie wszystko. ( przednia trochę mniej ważna niż tylna ) Ważne są jeszcze manetki. Z kolei koła to piasty i obręcze ( o szprychach i nyplach nie wspomnę, ale załóżmy, że są nierdzewne i przyzwoite ) Patrzyłbym chyba na to za ile można wymienić w przyszłości mniejszym kosztem, hehe. Przy amatorskiej jeździe po raczej płaskim terenie to koła wystarczą po prostu dobre ( nie muszą być ani bardzo lekkie ani drogie ) z kolei acera/altus to raczej 8/9 biegów bo deore może być już więcej. Konkretne rowery musiałbym porównywać żeby się na coś zdecydować. No i zastosowanie jest ważne, i waga użytkownika ( do kół ).
kwasu1991 Napisano 10 Stycznia 2019 Autor Napisano 10 Stycznia 2019 Ciężko mi coś dać do porównania bo tak jak mówiłem nie znam się jeszcze zbytnio. A z tego centrum rowerowego, powiedzmy do okolic 3k kilka propozycji??
SoloTM Napisano 10 Stycznia 2019 Napisano 10 Stycznia 2019 Chyba to :https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-romet-orkan-4-m-2017-pd17734/ koła 28 rama alu 6061 rozmiar 19" widelec SR Suntour NCX DS-RL napęd 27 manetki tył, przód Shimano Acera M3000 9 speed / Shimano Acera M3000 3 speed przerzutka tył, przód Shimano Deore M592 / Shimano Alivio T4000 mechanizm korbowy Shimano Alivio T4010 48 / 36 / 26 175 mm hamulec tył, przód Shimano M315 tarczowy hydrauliczny / Shimano M315 tarczowy hydrauliczny tarcza hamulcowa tył, przód Shimano SM-RT10 160 mm / Shimano SM-RT10 160 mm opony Michelin Protek Cross 700×35 obręcze Alexrims MD17 piasta tył, przód Shimano RM35 / Shimano RM35 kaseta / wolnobieg Shimano HG-200 11-32 9 speed kierownica Romet aluminiowa sztyca Romet aluminiowa 31,6 mm 350 mm mostek kierownicy Romet aluminiowy 90 mm siodło Romet pedały Feimin FP-920B waga 13.8 kg A nadmiar kasy zostaw sobie na przyszłość/dodatki.
pp516 Napisano 10 Stycznia 2019 Napisano 10 Stycznia 2019 Ten Romet Orkan 4 za około 2000 całkiem nieźle wypada. Napęd x9 może być w tym przypadku zaletą w stosunku do x10, niższe koszty zużywających się części (łańcuch, kaseta, korby, suport). Zaletą też są markowe obręcze Alexrims, mam w swoim crossie Alexrims DH19 (trochę mocniejsze ale i cięższe) i bardzo fajnie się sprawują.
kwasu1991 Napisano 10 Stycznia 2019 Autor Napisano 10 Stycznia 2019 https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-unibike-viper-disc-gts-2017 a co powiecie o tym modelu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.