AdwokatBoga Napisano 3 Stycznia 2019 Napisano 3 Stycznia 2019 Siemanko, kupiłem Gianta TCX SLR 2 2019, który od modelu z 2018 różni się przede wszystkim tym, że ma napęd 1x11 SRAM/FSA zamiast 2x11 Shimano 105/FSA. Problem? Korba została chyba ta sama, tylko wrzucono zębatkę jak w temacie: 4 x 120 BCD Megatooth 40T. Bo i raz, że 40T to dla mnie trochę mało (noga jest), a dwa, że przecież w końcu się zużyje, a nie mogę takiej zębatki nigdzie znaleźć. Jak coś jest, to np. max 38T marki Wolf Tooth za jedyne $95... Ktoś coś, czy pozostaje mi wymiana korby? Np. w Apex 1 miałbym na początku 42T (asymetryczne 110 BCD) i później mógłbym wymienić na 44T (odpowiednio ~46 i 48 km/h przy kadencji 90). PS – Przerabiać na 2x11 nie planuję... Jak coś, to dokupię po prostu klasyczną szosę.
remover Napisano 3 Stycznia 2019 Napisano 3 Stycznia 2019 Na ali. Do 60T :), od 30$. Na przyklad https://m.aliexpress.com/item/32959164753.html Poszukaj 120bcd, jest tam trochę tego.
Michulo Napisano 3 Stycznia 2019 Napisano 3 Stycznia 2019 Większy blat nie będzie ocierał o widełki ? Jakoś mało tam miejsca.
AdwokatBoga Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Napisano 3 Stycznia 2019 12 minut temu, Michulo napisał: Większy blat nie będzie ocierał o widełki ? Jakoś mało tam miejsca. Oczywiście zależy o ile. Dodatkowe 4 zęby powinny wejść, bo wg moich obliczeń promień zwiększy się o niecały 1 cm. Ale najpierw wsadziłbym 42T w zastępstwo obecnych 40T.
kudizc Napisano 4 Stycznia 2019 Napisano 4 Stycznia 2019 Pytanie lekko z innej beczki, czy te zębatki NW od ryżo-głowych przyjaciół są coś warte? W zeszłym sezonie zakupiłem NW renomowanej firmy i już się wyjeździła. Zastanawiam się teraz czy w tej cenie nie lepiej zakupić 3-4 na ali.
AdwokatBoga Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Napisano 4 Stycznia 2019 1 godzinę temu, kudizc napisał: Pytanie lekko z innej beczki, czy te zębatki NW od ryżo-głowych przyjaciół są coś warte? W zeszłym sezonie zakupiłem NW renomowanej firmy i już się wyjeździła. Zastanawiam się teraz czy w tej cenie nie lepiej zakupić 3-4 na ali. No właśnie, bo ja potrafiłem rok temu zrobić w sezonie 10000 km po górach, a więc sporo przewyższeń, deptania na niskiej kadencji i stalowe Shimano montowane na sezon musiałem wymieniać już jesienią, więc pewnie brałbym od razu min. 2 szt. Po cichu liczę na to, że Giant trochę tych rowerów sprzeda i temat siłą rzeczy się wyjaśni. A jak nie, to jak wspomniałem: być może po prostu wymienię korbę i przynajmniej będę miał pełną grupę.
Amarider Napisano 8 Września 2020 Napisano 8 Września 2020 Czy zębatka do gravela nadawała by się do mtb?
Tatanka Napisano 8 Września 2020 Napisano 8 Września 2020 Jak rozstaw mocowania się zgadza , to nie ma znaczenia czy to z gravela czy mtb.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.