BabyBuns Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 Witajcie rowerowe świry Po 3 latach eksploatacji roweru postanowiłem trochę go zadbać. Jako, że łańcuch przeskakiwał mi na 6 biegu głównie przy mocniejszym dociśnięciu, postanowiłem zmienić łańcuch. Po zmianie łańcucha na nowy, przeskakuje jeszcze bardziej praktycznie na każdym biegu. Myślicie, że kaseta będzie do wymiany? Dodam, że przy zakładaniu łańcucha postanowiłem rozkuć jedno ogniwo i założyć spinkę. Chyba nie ma to większego znaczenia?
Gość Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 Skoro stary już zaczął przeskakiwać, to nie ma cudów że nowy nagle cudownie zacznie działać. Kup kasetę, z tego co widzę jest to kwestia 40-50 zł żeby mieć model taki jak masz teraz.
BabyBuns Napisano 16 Września 2018 Autor Napisano 16 Września 2018 Teraz, skom25 napisał: Skoro stary już zaczął przeskakiwać, to nie ma cudów że nowy nagle cudownie zacznie działać. Kup kasetę, z tego co widzę jest to kwestia 40-50 zł żeby mieć model taki jak masz teraz. No droga nie jest ale chcę się upewnić, że będzie miało to sens i naprawi problem. Nie chcę niepotrzebnie wydawać kolejne 50zł
dziksoltys Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 Czeba było poczytać byś zaostrzędził na przesyłce bo wymiana kasety jest konieczna.
cervandes Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 Niech zgadnę, znów kupiłeś HG40? To jest łańcuch, który 1% wyciągnięcia osiągnął u mnie na nowej kasecie po 700km. Na KMC X8, dwukrotnie droższym przejedziesz tysiące km.
BabyBuns Napisano 16 Września 2018 Autor Napisano 16 Września 2018 Teraz, cervandes napisał: Niech zgadnę, znów kupiłeś HG40? To jest łańcuch, który 1% wyciągnięcia osiągnął u mnie na nowej kasecie po 700km. Na KMC X8, dwukrotnie droższym przejedziesz tysiące km. No już trudno Na wiosnę wymienię na coś lepszego. Teraz i tak coraz zimniej to będą dojazdy do pracy tylko
Bojkow Napisano 16 Września 2018 Napisano 16 Września 2018 27 minut temu, Sobek82 napisał: Ta kaseta nie wygląda na zużytą. też tak mi wygląda. Zwykle i tak wymienia się komplet jak w aucie rozrząd. Ciekawe jak wygląda przód jeśli przeskakuje tył to albo łańcuch jest za długi albo konkretna zębatka albo co najpewniejsze niestety trzeba dobrać łańcuch a może wymienić też niestety cały komplet (nie są to duże koszty ale wyjdzie ze 40-120zł), no i też zależy czy warto, bo rower może nie być tego wart.
BabyBuns Napisano 17 Września 2018 Autor Napisano 17 Września 2018 W dniu 16.09.2018 o 14:01, Bojkow napisał: też tak mi wygląda. Zwykle i tak wymienia się komplet jak w aucie rozrząd. Ciekawe jak wygląda przód jeśli przeskakuje tył to albo łańcuch jest za długi albo konkretna zębatka albo co najpewniejsze niestety trzeba dobrać łańcuch a może wymienić też niestety cały komplet (nie są to duże koszty ale wyjdzie ze 40-120zł), no i też zależy czy warto, bo rower może nie być tego wart. Długość łańcucha jest taka sama jak starego. Kasetę już zamówiłem. Mam nadzieję, że jutro przyjdzie i wszystko zadziała po wymianie :/
Bojkow Napisano 17 Września 2018 Napisano 17 Września 2018 2 godziny temu, BabyBuns napisał: Mam nadzieję, że... wszystko zadziała po wymianie :/ Winno działać;-)
Sobek82 Napisano 17 Września 2018 Napisano 17 Września 2018 Panie, widziałeś kiedyś zużytą kasetę? ta którą masz wygląda jak nówka sztuka, założę się ze po wymianie na nową nic się nie zmieni a wina leży po stronie regulacji, czyt. nieumiejętnej regulacji. Pozdrower
woojj Napisano 18 Września 2018 Napisano 18 Września 2018 Kaseta jest do wywalenia 3 zębatki za bardzo zużyte (środek kasety) ..... nie ma jak przeskakujący łańcuch w momencie depnięcia - kolano rozwalone o mostek ;-))). 50-60 to żaden koszt mając w perspektywie niemiłe przygody. Zmieniaj bo to tani napęd.
BabyBuns Napisano 18 Września 2018 Autor Napisano 18 Września 2018 Kaseta i klucze dotarły więc szybko wymieniłem. Rower śmiga aż miło, nawet go nie słychać Dzięki za pomoc
gocu Napisano 19 Września 2018 Napisano 19 Września 2018 No i co, eksperci od "ta kaseta wygląda jak nowa"? Teraz cicho siedzicie? :)))
BabyBuns Napisano 19 Września 2018 Autor Napisano 19 Września 2018 Godzinę temu, gocu napisał: No i co, eksperci od "ta kaseta wygląda jak nowa"? Teraz cicho siedzicie? :))) Kaseta była dobita. Ciulowe zdjęcia dałem. Po zdjęciu się przyjrzałem i było wyraźnie widać, że niektóre te "zagłębienia", przerwy między zębami są dużo większe od pozostałych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.