Skocz do zawartości

[napęd] Zmiana kół i kasety - klikanie podczas pedałowania

oSAend

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam rower szosowy CUBE ATTATIN SL 2018. Rower posiada napęd SHIMANO 105. 
Kilka dni temu miałem okazję kupić nowy zestaw kół FULCRUM RACING 7 LG za połowę ceny. Zestaw ściągniety z nowego roweru.
Do tego dokupiłem nową kasetę taką samą jak mam obecnie.

Zamontowałem kasetę na tylne koło i założyłem nowy zestaw kół. 
Problem polega na tym, że na nie których przełożeniach z tyłu przerzutka jakby klikała, ale przełożenia się nie zmieniają.

Co może być problemem?
Nie zmieniłem łańcucha ponieważ obecny łańcuch ma przebieg zaledwie 800 kilometrów.

Chciałem mieć ten zestaw na dłuższe wypady na weekend, a oryginalny zestaw kół chciałem używać do codziennej jazdy do pracy.

Jeśli zły dział to przepraszam.
Nie wiedziałem w którym dziale to opisać. Koła czy napęd?

Napisano

A na starym kole jest teraz tak samo? Możliwe, że przy wymianie skrzywiłeś hak przerzutki. Jeśli nie, problem jest raczej po stronie bębenka, a konkretniej przesunięcia kasety. Sprawdź, czy kaseta nie jest luźna i czy masz miejsce na podkładkę.

• Mod Team
Napisano

Inne koło i regulacja wskazana. Niestety, nawet przy kołach takich samych, przy 11sp może być problem i trzeba to ćwierć obrotu pokręcić. Jak regulacja nie pomoże, sprawdzić czy koło siedzi w ramie dobrze i jak wyżej, hak przerzutki. 

• 2 miesiące temu...
Napisano

Miałam tak samo, koła shimano vs mavic. Coś jednak było nie tak gdy zakładałam wyścigówki :) trzeba było regulować przerzutkę po zmianie koła. 

Napisano
W dniu 9.09.2018 o 10:15, oSAend napisał:

Nie zmieniłem łańcucha ponieważ obecny łańcuch ma przebieg zaledwie 800 kilometrów.

Kup drugi łańcuch, a ten zostaw potem na podmianki. Co około 600-800km sprawdzaj,  ktory jest krótszy i go zakładaj. Przedłużysz tak życie całego napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...