bukuku Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Witajcie Mam nowiutkie zebatki Rotora 50/34 oraz kasete z łanuchem 11-25 Sram Metodą matematyczną dokładnie policzyłem i wyszło mi że powinien mieć 106 ogniw. (wyszlo106,06) Niestety skuwaczem usunąłem zle ogniwo w efekcie czego lanuch ma 104 (przykladajac lancuch na dwohc najwiekszych zebach z przodu i z tylu jest prawie na styk (+ /- jedno ogniwo) Zrobiłem to ponieważ potrzebowałem dwoch ogniw wewnetrznych aby mogl to zlaczyc spinka.. I teraz pytanie , Czy moze miec to wplyw na zywotnosc napedu ?? Szkoda hajsu..
kamfan Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Jak skrajne przełożenie (największe zębatki) wchodzi bez problemu to spokojnie możesz jeździć na takim łańcuchu. BTW masz łańcuch o długości 105 ogniw (104 + spinka), więc jedno ogniwo mniej od poprawnej długości na pewno nie robi różnicy. Za krótki łańcuch nie wpływa na żywotność napędu, chodzi o to, żeby przerzutka była w stanie obsłużyć wszystkie przełożenia.
Piter233 Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Wrzuć z tyłu i z przodu największą, jak przerzutka nie wpadnie pod kasetę i to może zostać.
Gość Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 2 ogniwa ( a właściwie 1 tak jak pisze ktoś wyżej) praktycznie nie powinno mieć znaczenia. Przerzutka będzie minimalnie bardziej naciągnięta na mocnym przekosie, tylko kto jeździ na takim ustawieniu?
phoe Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Jak się uprzesz to nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieć 2 spinki, ale u ciebie by musiała być spinka, ogniwo wewnętrzne i od razu kolejna spinka... trochę słabo, ale działać to będzie. I jak wg was łańcuch może mieć ze spinką nieparzysta ilość ogniw?(WTF?!?!?) Zawsze liczba musi być to liczba parzysta czyli 103 + spinka lub 105 + spinka. Ogniwo wewnętrzne + zewnętrzne(lub spinka w jego miejscu) i to razy ileś tam zawsze da liczbę parzystą.
bukuku Napisano 2 Września 2018 Autor Napisano 2 Września 2018 @phoe @skom25 @Piter233 @kamfan dzięki panowie za odpowiedz Kurcze zle sie wyrazilem , tutaj zdjecie ze strony manuala od Sram-a https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/95-2518-002-000_rev_c_user_manual_cassettes_and_chains.pdf nie mam dokladnie tych ogniw ktore zaznaczylem czerwoną petlą na zdjeciu. Teoretycznie najwyzsza wchodzi (ale sprawdze jutro jak wyreguluje przerzutki,natomiast strasznie ten lancuch jest napiety Aha no i dodam ze nie uzywam spinki dolaczonej do lancucha tylko mam conexa dla latwiejszego wypinania
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.