Skocz do zawartości

[Kaseta] 11-34 a 11-32 różnice ? regulacja po wymianie ?

pazdziochhh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, musze wymienic kasete i łancuch w mojej meridzie, aktualnie mam CS-HG200 9-RZ 11-34 ( Czarna ) . Na allegro nie daleko mojego miejsca zamieszkania znalazłem aukcje CS-HG400-9 ( Silver ) tylko że z indeksacją 11-32 +łancuch CN-HG53 , wpłynie to na zmiane przełożen ? tzn czy bedzie potrzebna regulacja tylnej przerzutki  ? . Tak naprawde to tylko pare razy wrzucałem łancuch na koronke 34.  

Który łancuch wybrac do nowej kasety, bo jest taka mozliwosc CN-HG53 czy KMC X-9-73 ?

Pytania zapewne dla wielu banalne, ale chciałbym poznać profesjonalna odpowiedź

Pozdrawiam

Napisano

HG 201 poza najmniejsza koronka w innym kolorze nie różni się chyba zbytnio od 400. Chociaż stoi niby niżej w hierarchii. Miałem  400 i uważam ją za dobrą kasetę i chyba bym nie kupił 201 z powodu różnicy kilku zł.

Napisano
6 minut temu, Tatanka napisał:

HG 201 poza najmniejsza koronka w innym kolorze nie różni się chyba zbytnio od 400. Chociaż stoi niby niżej w hierarchii. Miałem  400 i uważam ją za dobrą kasetę i chyba bym nie kupił 201 z powodu różnicy kilku zł.

Nie chodzi mi o kilka złoty :) kupie HG 400 z łancuchem KMC 

https://allegro.pl/zestaw-9-rz-shimano-hg400-11-32-kmc-x9-73-spinka-i7465528054.html

Napisano

Z mojego doświadczenia - pod względem działania nie ma kaset lepszych i gorszych w ramach jednego systemu. Najczęściej kupuje się "lepszą" bo lżejsza, "ładniejsza", ma aluminiowe pająki, ładniejszy znaczek, itp.

Z budżetowych nowości przerobiłem już HG300 i 400, a obecnie mam HG200 w jednym z rowerów. Na pierwszy rzut oka mają nieco inaczej wyglądającą powłokę antykorozyjną (200 i 300 bardziej matowa, 400 błyszcząca) i inaczej wykonaną najmniejszą koronkę. W praktyce 400 zaczęła mi rdzewieć na krawędziach, a 300 nie ;) Ale to i tak po dłuższym czasie i nie było to nic czym warto się przejmować. Obie były jeżdżone w trudniejszych warunkach oraz w zimę i starczyły na taki sam okres/przebieg.

Napisano

To już wiele razy przerabialiśmy - koronki stalowe we wszystkich kasetach danego producenta są z tej samej stali poddanej temu samemu procesowi utwardzania (kilka lat temu na jakiejś niemieckiej stronie był test twardości kaset - różnice w granicach błędu pomiarowego). Powłoka zewnętrzna może być (i jest inna). Tym samym jeśli weźmiemy najtańsza nawet całą czarną kasetę i kasetę np. XT to jeżdżąc na tym samym typie łańcucha obydwie zużyją się po tym samym czasie. Fanomen pozornie większej żywotności kaset z wysokich grup polegał na tym, że nikt przy zdrowych zmysłach nie pakował do nich najtańszych łańcuchów gdzie w rowerach budżetowych było to na porządku dziennym.

Teraz, SoloTM napisał:

@Arni220 wyłapał różnice w nacięciach  hg200/400

Jeśli potrafi wskazać/udowodnić wymierną wyższość jednych nacięć/frezowań* nad drugimi to wtedy faktycznie jedna może być lepsza od drugiej.

*chociaż widziałem kiedyś na YT film jak się koronki robi to nie jest to frezowane tylko kute odpowiednim stemplem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...