pazdziochhh Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Witam, musze wymienic kasete i łancuch w mojej meridzie, aktualnie mam CS-HG200 9-RZ 11-34 ( Czarna ) . Na allegro nie daleko mojego miejsca zamieszkania znalazłem aukcje CS-HG400-9 ( Silver ) tylko że z indeksacją 11-32 +łancuch CN-HG53 , wpłynie to na zmiane przełożen ? tzn czy bedzie potrzebna regulacja tylnej przerzutki ? . Tak naprawde to tylko pare razy wrzucałem łancuch na koronke 34. Który łancuch wybrac do nowej kasety, bo jest taka mozliwosc CN-HG53 czy KMC X-9-73 ? Pytania zapewne dla wielu banalne, ale chciałbym poznać profesjonalna odpowiedź Pozdrawiam
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Nie będzie potrzeby regulacji przerzutki. Łańcuch wybierz KMC X9.73 albo .93.
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Wybierz tą, która Ci się bardziej podoba. Pod względem jakości/trwałości bez różnicy.
Tatanka Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 HG 201 poza najmniejsza koronka w innym kolorze nie różni się chyba zbytnio od 400. Chociaż stoi niby niżej w hierarchii. Miałem 400 i uważam ją za dobrą kasetę i chyba bym nie kupił 201 z powodu różnicy kilku zł.
pazdziochhh Napisano 9 Sierpnia 2018 Autor Napisano 9 Sierpnia 2018 6 minut temu, Tatanka napisał: HG 201 poza najmniejsza koronka w innym kolorze nie różni się chyba zbytnio od 400. Chociaż stoi niby niżej w hierarchii. Miałem 400 i uważam ją za dobrą kasetę i chyba bym nie kupił 201 z powodu różnicy kilku zł. Nie chodzi mi o kilka złoty kupie HG 400 z łancuchem KMC https://allegro.pl/zestaw-9-rz-shimano-hg400-11-32-kmc-x9-73-spinka-i7465528054.html
SoloTM Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Ja podobnie. Uważam hg400 za lepszą, niewiele, ale jednak. No i ładniejsza jest.
m0d Napisano 10 Sierpnia 2018 Napisano 10 Sierpnia 2018 Z mojego doświadczenia - pod względem działania nie ma kaset lepszych i gorszych w ramach jednego systemu. Najczęściej kupuje się "lepszą" bo lżejsza, "ładniejsza", ma aluminiowe pająki, ładniejszy znaczek, itp. Z budżetowych nowości przerobiłem już HG300 i 400, a obecnie mam HG200 w jednym z rowerów. Na pierwszy rzut oka mają nieco inaczej wyglądającą powłokę antykorozyjną (200 i 300 bardziej matowa, 400 błyszcząca) i inaczej wykonaną najmniejszą koronkę. W praktyce 400 zaczęła mi rdzewieć na krawędziach, a 300 nie Ale to i tak po dłuższym czasie i nie było to nic czym warto się przejmować. Obie były jeżdżone w trudniejszych warunkach oraz w zimę i starczyły na taki sam okres/przebieg.
SoloTM Napisano 10 Sierpnia 2018 Napisano 10 Sierpnia 2018 @Arni220 wyłapał różnice w nacięciach hg200/400
Dokumosa Napisano 10 Sierpnia 2018 Napisano 10 Sierpnia 2018 To już wiele razy przerabialiśmy - koronki stalowe we wszystkich kasetach danego producenta są z tej samej stali poddanej temu samemu procesowi utwardzania (kilka lat temu na jakiejś niemieckiej stronie był test twardości kaset - różnice w granicach błędu pomiarowego). Powłoka zewnętrzna może być (i jest inna). Tym samym jeśli weźmiemy najtańsza nawet całą czarną kasetę i kasetę np. XT to jeżdżąc na tym samym typie łańcucha obydwie zużyją się po tym samym czasie. Fanomen pozornie większej żywotności kaset z wysokich grup polegał na tym, że nikt przy zdrowych zmysłach nie pakował do nich najtańszych łańcuchów gdzie w rowerach budżetowych było to na porządku dziennym. Teraz, SoloTM napisał: @Arni220 wyłapał różnice w nacięciach hg200/400 Jeśli potrafi wskazać/udowodnić wymierną wyższość jednych nacięć/frezowań* nad drugimi to wtedy faktycznie jedna może być lepsza od drugiej. *chociaż widziałem kiedyś na YT film jak się koronki robi to nie jest to frezowane tylko kute odpowiednim stemplem.
pazdziochhh Napisano 10 Sierpnia 2018 Autor Napisano 10 Sierpnia 2018 Już zamówiłem HG-400 oraz łańcuch Kmc. Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.