azylybyly Napisano 7 Sierpnia 2018 Napisano 7 Sierpnia 2018 Witam, dzisiaj po 3 latach od zakupu roweru postanowiłem zmienić klocki i odpowietrzyć układ, chociaż klamka była fajna twarda, ale siły już brak. Odpowietrzyłem hamulce, wyczysciłem tarcze papierkiem 500 i odtłusciłem zmywaczem. Zakładam koła, klamki super twarde. Wsiadam na jazde testową i co ? Jeszcze gorzej niż przed serwisem... Co może być przyczyną tak słabych hamulców? czy klocki żywiczne muszą się jakoś dotrzeć ? specjalnie kupiłem oryginalne z shimano, ponieważ te podchodzą a tu klops... To na żony holenderce przy v brakech, nacisniecie na przednią klamke stawia mnie na koło, a tutaj można powiedzieć, ze nic sie nie dzieje... Pozdrawiam;)
Blueforce Napisano 7 Sierpnia 2018 Napisano 7 Sierpnia 2018 Cześć, niedawno przerabiałem sam ten temat- aby hamulce poprawnie działały po wyczyszczeniu tarczy papierem sciernym i założeniu nowych klocków, niezbędne jest prawidłowe dotarcie( podczas jego na powierzchni metalowej tarczy osadzi się materiał z klocków). Różnica przed i po jest ogromna- zamiast zwalniania otrzymamy żyletki stawiające na koło, ale bardzo istotne jest prawidłowe wykonanie procedury. Oto link do filmu po angielsku https://www.youtube.com/watch?v=iUV2Eo9ERSk w skrócie: rozpędzić się około dziesięć razy do prędkości 20 km/h i wyhamować do prędkości 5 km/h. Hamując oczywiście płynnie i niezbyt ostro, ale nie za słabo. Następnie znów dziesięć razy rozpędź się do prędkości około 25-30 km/h i z wyczuciem wyhamuj do prędkości 5 km/h- od siebie dodam, że lepiej mocniej, niż słabiej. Ja podczas docierania nie poczułem żadnej różnicy w sile, zostawiłem rower na 2. dni w spokoju i poczułem ogromny przypływ mocy hamowania- naprawdę różnica nie do opisania. Przygotuj się na mocny wysiłek- kilkadziesiąt sprintów daje się odczuć, nie można robić za dużych przerw, by klocki nie wystygły. Nie zalecam oblewania hamulców wodą- tarcza może się skrzywić.
MMMAAACCC7 Napisano 7 Sierpnia 2018 Napisano 7 Sierpnia 2018 Tak, powinny się jeszcze dotrzeć. Nie, nie będzie lepiej, jeśli zmywacz posiadał w sobie jakieś bliżej nieokreślone związki (typu nabłyszczenie, odżywienie etc), to potrafi to nawet bardziej zatłuścić, niż oczyścić. Nie, jeśli nie odpowietrzyłeś prawidłowo.
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2018 Należy pamiętać ze docieranie to nie znaleźć możliwie największą gorę na świecie i gonić z niej na hamulcu aż sie tarcze zaświecą. Wtedy zeszkli sie powierzchnia, właśnie od temperatury i klocek będzie miał raptem 15% sprawności, tarcza sie przegrzeje i tez to nie jest wskazane. Dociera sie stopniowo, hamując normalnie, zdecydowanie ale nie za mocno, nie za długo. Można wspomagać się niewielkim wzniesieniem, hamować zwyczajnie, jak przy zwykłej jeździe, ale niezbyt długo. Hamulec działający prawidłowo wytwarza taki swoisty szum. Cichy ale słyszalny i różny w zależności od rodzaju klocków. Kompletna cisza może być znakiem ze coś jest nie tak. Zwykle takie hamulce zaczynają jęczeć w końcowej fazie kiedy koło kreci sie wolno.
azylybyly Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Napisano 8 Sierpnia 2018 Dzięki, widocznie muszę dotrzeć hamulce, a czyściłem zmywaczem do tarcz hamulcowych, więc nie powinno zaszkodzić. Zakupiłem papierek 100 i jeszcze raz przejadę tracze i klocki, a później spróbuję dotrzeć hamulce według waszych sposobów. Dzięki za rady
Blueforce Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Zmywacz do tarcz hamulcowych przeznaczony do samochodów zostawi warstwę, która będzie niekorzystna- w motoryzacji nie ma to znaczenia, ponieważ temperatury są dużo wyższe i wszystko się wypali, przy rowerze może być problem. Do czyszczenia tarcz i klocków dobry jest alkohol izopropylowy, jeśli masz problemy z kupnem to zobacz skład denaturalu( tak, nazywa się Denatural) w zwykłych sklepach-jest to izopropanol, nie etanol ani metanol jak w przypadku denaturatu. Dodatkowo, izopropanol nie uszkodzi warstwy materiału z klocków na tarczy, która powstałą podczas docierania hamulców.
Biesz766 Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 @Blueforce a benzyna ekstrakcyjna nie sprawdzi się Twoim zdaniem ? Odtłuszczam w ten sposób i nie zauważyłem spadku siły hamowania.
Blueforce Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Benzyna ekstrakcyjna ma mieszane opinie- jest "tłusta", nie zostawia idealnie czystej powierzchni. Oczywiście, jest lepsza niż nic, ale przy potrzebie poważnego odtłuszczenia można próbować także odtłuszczać płynem do mycia silników, czy dedykowanymi środkami np. Motorex Power Brake Cleaner
Biesz766 Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 No niby jest "tłusta" ale jakoś klocki hamują i nie piszczą. Na nowych klockach zobaczę jakiś płyn mam K2 do odtłuszczania.
Gawel76 Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 4 godziny temu, Blueforce napisał: Benzyna ekstrakcyjna ma mieszane opinie- jest "tłusta", nie zostawia idealnie czystej powierzchni. To znaczy że producenci kłamią ? http://www.dragon.com.pl/produkt.html?id=244 "Produkt przeznaczony do odtłuszczania powierzchni przed lakierowaniem. Służy także do: rozcieńczania olejów, rozcieńczania smarów, rozcieńczania wosków, do czyszczenia części, narzędzi i innych zabrudzonych elementów. "
Blueforce Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 "Benzyna lekka obrabiana wodorem, czyli benzyna ekstrakcyjna jest także wykorzystywana w produkcji odtłuszczaczy do tarcz w motoryzacji, gdzie temperatury podczas zwykłego hamowania są dużo wyższe, więc powłoka po użyciu odtłuszczacza ulegnie rozkładowi. Oczywiście, wiele osób stosuje benzynę ekstrakcyjną do tarcz w rowerze, ale nie wszyscy są zadowoleni z rezultatów- dlatego zalecam alkohol izopropylowy, aby wyeliminować możliwe słabe punkty w sytuacji podanej w temacie"-Blueforce nic nie kopiowane, to moje słowa link do typu produktu: https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/zmywacz-srodek-do-czyszczenia-hamulcow-i-ukladow-tarcz-hamulcowych-spray-500ml-p-5144.html?gclid=CjwKCAjwqarbBRBtEiwArlfEIIRABeB-yTT5kXmTU0XeJ_VnVSn6aWs21u4fr0-EaJdD0p7nyj2FlhoC7f8QAvD_BwE
azylybyly Napisano 9 Sierpnia 2018 Autor Napisano 9 Sierpnia 2018 No właśnie zauważyłem, że po tym zmywaczu nie ma za bardzo różnicy jak psiknę w zacisk... A zmywacz sylikonowy może być ? Ewentualnie skocze do obi po denatural W sobotę wezmę się za hamulce jak czas pozwoli.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.