Skocz do zawartości

[Suport] Nietypowa ośka ze starego górala.

shakal84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Postanowiłem reanimować mojego starego "górala" rower jest z końcówki lat 90 około 96-98 rok. Po sprawdzeniu suportu (jest to zwykły suport taki jak w składakach cały rozbierany szerokośc mufy 68mm BSA) okazało się że jest praktycznie cały do wymiany razem z korbą. I tu pojawia się mój problem ośka która była w tym suporcie (68mm BSA) ma długość około (razem z gwintami) 146 mm nigdzie nie mogę znaleźć takiej długiej ośki. Pytanie jaką oś wybrać ? może coś krótszego ? może całkiem inny suport taki na wielowpust ? tylko nawet te  nie mają szerokości ośki 146 mm.  Ktoś wie o co z tą ośką chodzi ?  Dodam że oś nie jest symetryczna wałki są na wysokości około 5 cm i 4.5 cm.

DSC_1862.JPG

• Mod Team
Napisano

Co w niej nie typowego. Najtypowsza z typowych. Razem z gwintami sie nie mierzy, bo jaki byś podał wymiar jak by był otwór na śrubę a nie gwint na nakrętkę ? ?? Pomyśl chwilę ;)

Zmierz samą oś, od kwadratu do kwadratu. Kup możliwie najbliższy suport kompaktowy na 68mm. 

Napisano

Gwintów się nie mierzy. Współczesne osie na kwadrat nie mają trzpieni tylko gwintowane gniazda, w które wkręca się śruby.

Inna sprawa, że jak chcesz zmienić korbę to długość osi suportu dobiera się do niej, więc długość starej nie ma znaczenia. Przejście na wielowypust (octalink) to też nie jest taki zły pomysł.

• Mod Team
Napisano

Nie doczytałem ze razem z korbą. Tak że wybierz korbę, jaką sobie tam uważasz za stosowną, nawet XTR i do nie kup odpowiedni suport.

• Mod Team
Napisano

Zakładając ze masz przednią przerzutkę przystosowaną pod napęd 7-8sp to taka korba będzie ok. Generalnie by nie mieć problemów, kup korbę z taką samą ilością zębów na każdej zębatce. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...