Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] przeskakuje, regulacja

borsooq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy, pierwszy raz w życiu postanowiłem poskładać rower na piaście planetarnej. Koła kupiłem używane wraz z piastą, bez łańcuszka, manetki, linek i jak się okazało - ze złamanym klockiem.

Klocek dokupiłem, łańcuszek, łącznik, linkę, pancerze i manetkę - typową dreigang. Wszystko poskładałem i z grubsza działało.

Z grubsza, bo problemy, jakie mam:

1. manetka jakby nie dochodzi do końca na najniższym biegu, gdzie linka jest najbardziej naciągnięta. Nie słyszę ani kliknięcia, ani nie jest wyczuwalna jakakolwiek blokada. Linki bardziej naciągnąć nie mogę, a czasami bieg wskakuje na środkowy (1:1) samoistnie, na przykład na nierównej jezdni pod wpływem drgań. Nie słyszę też charakterystycznego tykania, ponadto czasami jakby przerzutka chciała przeskoczyć na wyższy bieg i szarpie i popuszcza, pomaga wrzucenie na wyższy i znowu na najniższy, ale przeważnie na chwilę.

2. najwyższy bieg wchodzi z mocnym opóźnieniem - sama piasta jakby nie do końca znajdowała moment w którym powinna przeskoczyć. Linka chowa się ładnie, ale nie wiem, może łańcuszek się kleszczy o kant nakrętki z dziurą? Nie mam pojęcia. Czy jakaś sprężyna nie jest już wymęczona?

3. Dzisiaj się ponadto mechanizm zaczął kleszczyć i przeskakiwać. Kleszczyć, tzn. ma opór, jakby był na hamulcu. Może kontra nie odpuszcza, bo ma za duży luz? Do przodu za to przeskakuje i generalnie nie rusza nawet.

Rowerem jeździłem po zrobieniu kilka tygodni i w sumie, jako tako jeździł ,ale te mankamenty mnie irytują, a teraz, to jeździć się nie da wcale. Biegi zmieniałem odpuszczając pedałowanie, jakby na luzie - wtedy to szło w miarę sprawnie, poza tym najlżejszym, który do końca nie blokuje się w miejscu. W nexusie to wygląda inaczej i nie wiem, czy moja piasta jest zużyta/niedoregulowana/coś nalezy wymienić, czy Sachs po prostu tak ma.

Za jakiekolwiek sugestie i pomoc będę wdzięczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...