Skocz do zawartości

[Korba] shimano deore fc-m591 lewa a prawa odległość

Bartek82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nową trzy rzędową korbę shimano deore. Czy fakt, że lewa korba jest o kilka milimetrów bliżej środka roweru od prawej to oznaka nieprawidłowego montażu, uszkodzenia czy tak po prostu jest.

Napisano

Suport założony odpowiednio ? Ile podkładek i z której strony ?

I w jaki sposob zmierzyles te pare milimetow ?

Napisano

Mam ramę Accent Nordkapp z mufą 68mm i też tak mam. Linia łańcucha jest prawidłowo.

Sprawdź specyfikację swojej ramy - szerokość mufy. Potem ściągnij pdf korby i tam wszystko jest pokazane.

• Mod Team
Napisano

Zakładając ze rama jest symetryczna w miejscu suportu, mając mufę 68, normalnym jest asymetria, skoro z jednej strony mam 2 podkładki a z drugiej jedną. Przy mufie 73 powinno być raczej równo.

Napisano

Mam mufę 68, z lewej 1 podkładka (A) a z praw 2 (A,B), rama jest symetryczna.

Czyli te 3mm różnicy w odległości (mierzone do tylnych widełek) to nic niepokojącego?

Napisano

Wyznać oś roweru i mierz odległość ramion właśnie do niej, lub mierz do rury podsiodlowej.
Prawa i lewa strona dolnych rurek widelca często ma różny kształt ze względu na fakt istnienia strony napędowej i nienapędowej ;)

Pozdrawiam   

Napisano
W dniu 24.07.2018 o 13:35, Bartek82 napisał:

Czyli te 3mm różnicy w odległości (mierzone do tylnych widełek) to nic niepokojącego?

Zmierz do dolnej rury ramy, a nie do widełek. Widełki mogą być właśnie lekko przesunięte, a dolna rura nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...