Kavoo Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Cześć Otóż posiadam rower na ramie NS bitch a w nim korby Suntour Duro DJ-T ze zintegrowaną osią. Łożyska w suporcie padły całkowicie uszkodzony jest gwint na misce suportu i przyszła pora na wymianę problem polega na tym, że nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaki suport do nich spasuje (tak jak np suport GXP pasuje do Srama i Truvativa a Shimano tylko (?) do Shimano to jaki będzie tu odpowiedni?) Jedyne informacje na miskach które są obecnie zamontowane to BC1.37/24, podejrzewam, że jest to oznaczenie gwintu angielskiego BSA (jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić). Zastanawiałem się nad suportem od Shimano np takim https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-sm-bb52-pd8099/?v_Id=73932 bo oznaczenie 1.37/24 się zgadza ale reszty nie jestem pewny.
Gość Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Psikus i niespodzianka w jednym. Miałem tą korbę i najwyraźniej pasuje do niej tylko i wyłącznie suport Suntour. Próbowałem użyć suportu Shimano, tyle że oś korby SR jest znacznie dłuższa niż w Shimano. Także teoretycznie sama oś wchodzi w suport, natomiast musiałem użyć chyba po 2-3 podkładki z każdej strony suportu żeby całość trzymała się kupy. Tyle że takie rozwiązanie to jest proszenie się o rozwalenie gwintu w mufie. PS: Robiłem to testowo, z ciekawości.
Kavoo Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 Dzięki wielkie bo dopiero tu znalazłem odpowiedź Też tak podejrzewałem bo kupując korby suntour'a ze zintegrowaną osią dostajemy od razu suport a jak się rozleci to jest problem.. Faktycznie dodając podkładki zmniejsza się ilość zwojów gwintu które są o siebie ,,zazębione" w mufie... No nic muszę zmienić korby
Gość Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Ja niestety na własnie skórze przekonałem się że Suntour'a trzeba omijać szerokim łukiem. Fajne są jedynie ich amortyzatory z średniej i wysokiej półki.
Kavoo Napisano 18 Lipca 2018 Autor Napisano 18 Lipca 2018 Z tym się muszę zgodzić bo zmieniając amor myślę o jakimś aion'ie lub auron'ie także do firmy nie mam nic ale te korby...
abdesign Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 TEORETYZUJĘ, nie miałem tej korby ale być możesz się ratować np. takim suportem race face i większą ilością podkładek.
Gość Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Z większą ilością podkładek to może i Shimano założyć, średnica osi jest taka sama.
abdesign Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Shimano ma krótkie gwinty... nawet Saint ma tylko z jednej strony dłuższy. Nie wiem jak wygląda ta korba suntoura, zaraz się okaże że ma oś dłuższa na tyle że zwykle shimanowe łożyska suportu trzymają na dwóch zwojach gwintu.
Gość Napisano 18 Lipca 2018 Napisano 18 Lipca 2018 Na dwóch nie, ale było tego gwintu na tyle mało że nie ryzykowałem, nawet w rowerze do jazdy po bułki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.