Skocz do zawartości

[suport pres fit] do hexgon v6 2011 rok

JarkOne01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć proszę o pomoc

Jestem całkiem nowym rowerzystą ale nie młodym :) nagle mnie olśniło na rower i postanowiłem zmodernizować mojego Krossa HexagonaV6 z 2011 roku. Nigdy nie grzebałem przy rowerach więc idzie mi to powoli,  napęd zmieniam na Alivio i stąd moje pytanie czy będzie pasował 

Suport Shimano XT BB-MT800-PA Press Fit

chcę założyć  korbę  

Shimano Alivio Boost

z dwoma zębatkami z przodu  a mój suport jest starej generacji na kwadrat chyba się to nazywa .

Fotki pod spodem 

Proszę o podpowiedz czy się da.

Dzięki i pozdrawiam Jarek:thanks:

300x300.jpg

shimano-alivio-boost.jpg

Napisano

aha . pewnie się nie opłaca ale chodzi mi o spędzenie wolnego czasu  , wyjdzie troche drożej ale się trochę nauczę .

Ja ten rower mauje i wszystko czyszcze i wymieniam .

bedzie czarno srebrny :)

Chciałem zmienic naped z 3x8 na 2x9 , czyli na tej korbie tego nie zrobię czy tak ?

Napisano

Na korbie Boost nie bo twój rower nie jest kompatybilny ze standardem Boost.

Znajdź takie Alivio bez dopisku Boost a do tego wkręcany suport z gwintem BSA. Standardowo suport pod zintegrowaną oś powinien też mieć w zestawie 3 podkładki, które zakładasz w zależności od szerokości mufy. W twoim przypadku zakładasz wszystkie 3 ... 2 od strony zębatek 1 od strony nienapędowej.

O opłacalności nie ma co dyskutować ty masz, swoj plan, swoje wyliczenia i kaprysy :). Plus za poziom osprzętu w jaki wchodzisz bo widuje się pomysły aby od razu walić z grubej rury w XT co przy bazie w postaci Hexagona to prawdziwie kiepski pomysł ;). 

Piwodzenia.

Pozdrawiam

Napisano

Okidoki już rozumiem o co kaman z boostem :) dzięki .

taki kaprys :),  tak przemyslałem ten temat napędu teraz Alivio , o drugim rowerze będę myslał potem i pewnie będzie na lepszym osprzecie .

Dzięki  i pozdrawiam

Napisano

ale Deore FC-M615 jest Ok ,fajna tylko janie rozkminiłem jeszcze sprawy z suportem , mam na kwadrat mogę te korbę założyć ?

Zaraz wkleję foto

Napisano

Do korby ze zintegrowaną osią kupujesz suport pod taką oś. A że masz Hexagona to nie press fit jak na początku pisałeś tylko wkrecany na gwint BSA.

Suport na kwadrat jest dla korb na kwadrat .

Pozdro

Napisano

874474298_20180715_214231kopia.thumb.jpg.3276756e8173b8a17df0ffd7fc4ee6b2.jpg

Ok , do mnie trzeba po woli jak krowie na rowie to jest u mnie calkiem nowy temat

sorry za zdjęcie ale walczę ze zmniejszeniem rozdziałki , i cos mi nie idzie :0

Taki mam suport, poradźcie co mam zrobić jeśli chcę korbę z dwiema koronkami ?

20180715_220210 — kopia.jpg

O , jest foto , i chcę zmianic naped na 2x9 nie wiem co z korbą i suportem , po prostu się zawiesiłem .

Napisano

Ok , dzięki teraz łapię . Na spokojnie do tego przysiądę , jak byś potrzebował na prezent obrus albo narzutę do kogoś to pisz śmiało :) tym się zajmuję :) W rowerach na razie nie pomogę:)

Napisano

Myślę że będzie OK ;)
Musisz mieć jeszcze na uwadze że przednia przerzutka może za specjalnie nie chcieć współpracować z tą korbą.
Manetkę możesz zostawić przy prawidłowo wyregulowanej przerzutce (śruby ograniczające wychył)  zwyczajnie będziesz miał zablokowaną możliwość wrzucenia "3" na korbie.

Pozdro 

Napisano

dzięki za info , mam zamiar kupić manetki z dwoma przełożeniami , sa takie alivio.

Ok biore się za wymiane . ile dac tych podkładek ? mam 2 grubsze 1 cieńsza i 1 najcińszą 

tak wygladaja te podkladki

20180724_210917.jpg

Napisano

Na foto wygląda to jakby cieńsza i najcieńsza w sumie była jak gruba.
Słowem masz 3 grube a 3 grube z mufą 68 konfiguruje się 2 od strony zębatek 1 od strony bez zębatek.

Pozdro

Napisano

Nie potrafie wkrecic suportu , krece prawy w lewo ale ni kuski  nie wchodzi albo wkreca sie krzywo , normalnie zaraz mnie rozie z nerwów , nie chce gwintu zerwać .

• 2 tygodnie później...
Napisano

OK, bedę kończył temat.

przy malowaniu proszkowym nie dokładnie zakleili mufę i naleciało farby musiałem oddać ramę do gwintowania . Teraz jest git.

Dzieki za pomoc i pozdro .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...