JarkOne01 Napisano 15 Lipca 2018 Napisano 15 Lipca 2018 Cześć proszę o pomoc Jestem całkiem nowym rowerzystą ale nie młodym nagle mnie olśniło na rower i postanowiłem zmodernizować mojego Krossa HexagonaV6 z 2011 roku. Nigdy nie grzebałem przy rowerach więc idzie mi to powoli, napęd zmieniam na Alivio i stąd moje pytanie czy będzie pasował Suport Shimano XT BB-MT800-PA Press Fit chcę założyć korbę Shimano Alivio Boost z dwoma zębatkami z przodu a mój suport jest starej generacji na kwadrat chyba się to nazywa . Fotki pod spodem Proszę o podpowiedz czy się da. Dzięki i pozdrawiam Jarek
rzezniol Napisano 15 Lipca 2018 Napisano 15 Lipca 2018 Nie nie i jeszcze raz nie... Suport BSA i korba bez boost. Pozdro
JarkOne01 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Napisano 15 Lipca 2018 WOW dzięki za błyskawiczną odpowedz , muszę się wczytac w internet boost to chyba poszezenie piasty czy tak ?
Piter233 Napisano 15 Lipca 2018 Napisano 15 Lipca 2018 Piast oraz korby żeby zachować odpowiednią linie łańcucha. A poza tym najpierw policz czy to ci się opłaca bo wątpię.
JarkOne01 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Napisano 15 Lipca 2018 aha . pewnie się nie opłaca ale chodzi mi o spędzenie wolnego czasu , wyjdzie troche drożej ale się trochę nauczę . Ja ten rower mauje i wszystko czyszcze i wymieniam . bedzie czarno srebrny Chciałem zmienic naped z 3x8 na 2x9 , czyli na tej korbie tego nie zrobię czy tak ?
rzezniol Napisano 15 Lipca 2018 Napisano 15 Lipca 2018 Na korbie Boost nie bo twój rower nie jest kompatybilny ze standardem Boost. Znajdź takie Alivio bez dopisku Boost a do tego wkręcany suport z gwintem BSA. Standardowo suport pod zintegrowaną oś powinien też mieć w zestawie 3 podkładki, które zakładasz w zależności od szerokości mufy. W twoim przypadku zakładasz wszystkie 3 ... 2 od strony zębatek 1 od strony nienapędowej. O opłacalności nie ma co dyskutować ty masz, swoj plan, swoje wyliczenia i kaprysy :). Plus za poziom osprzętu w jaki wchodzisz bo widuje się pomysły aby od razu walić z grubej rury w XT co przy bazie w postaci Hexagona to prawdziwie kiepski pomysł ;). Piwodzenia. Pozdrawiam
JarkOne01 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Napisano 15 Lipca 2018 Okidoki już rozumiem o co kaman z boostem dzięki . taki kaprys , tak przemyslałem ten temat napędu teraz Alivio , o drugim rowerze będę myslał potem i pewnie będzie na lepszym osprzecie . Dzięki i pozdrawiam
Dokumosa Napisano 15 Lipca 2018 Napisano 15 Lipca 2018 Nie ma korby alivio 2x non-boost. Najbliżej dełore fc-m615, 617, 625 i 627.
JarkOne01 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Napisano 15 Lipca 2018 no to może dełore:) do zrobienia , chciałem na srebrno ale jak nie znajde to będzie na czarno. Dzięki Dokumosa
JarkOne01 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Napisano 15 Lipca 2018 ale Deore FC-M615 jest Ok ,fajna tylko janie rozkminiłem jeszcze sprawy z suportem , mam na kwadrat mogę te korbę założyć ? Zaraz wkleję foto
rzezniol Napisano 15 Lipca 2018 Napisano 15 Lipca 2018 Do korby ze zintegrowaną osią kupujesz suport pod taką oś. A że masz Hexagona to nie press fit jak na początku pisałeś tylko wkrecany na gwint BSA. Suport na kwadrat jest dla korb na kwadrat . Pozdro
JarkOne01 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Napisano 15 Lipca 2018 Ok , do mnie trzeba po woli jak krowie na rowie to jest u mnie calkiem nowy temat sorry za zdjęcie ale walczę ze zmniejszeniem rozdziałki , i cos mi nie idzie :0 Taki mam suport, poradźcie co mam zrobić jeśli chcę korbę z dwiema koronkami ? O , jest foto , i chcę zmianic naped na 2x9 nie wiem co z korbą i suportem , po prostu się zawiesiłem .
Dokumosa Napisano 15 Lipca 2018 Napisano 15 Lipca 2018 Będziesz potrzebował suport do korby z osią zintegrowaną w standardzie shimano mtb np.: https://www.sbike.pl/shimano-suport-shimano-deore-sm-bb52-bsa-o_l_1142.html
JarkOne01 Napisano 15 Lipca 2018 Autor Napisano 15 Lipca 2018 Ok , dzięki teraz łapię . Na spokojnie do tego przysiądę , jak byś potrzebował na prezent obrus albo narzutę do kogoś to pisz śmiało tym się zajmuję W rowerach na razie nie pomogę:)
JarkOne01 Napisano 21 Lipca 2018 Autor Napisano 21 Lipca 2018 Siema ponownie Mi się wydaje korba FC-M4050-B2 i suport SM-BB52 będzie Ok , co myślicie ?
rzezniol Napisano 21 Lipca 2018 Napisano 21 Lipca 2018 Myślę że będzie OK Musisz mieć jeszcze na uwadze że przednia przerzutka może za specjalnie nie chcieć współpracować z tą korbą. Manetkę możesz zostawić przy prawidłowo wyregulowanej przerzutce (śruby ograniczające wychył) zwyczajnie będziesz miał zablokowaną możliwość wrzucenia "3" na korbie. Pozdro
JarkOne01 Napisano 24 Lipca 2018 Autor Napisano 24 Lipca 2018 dzięki za info , mam zamiar kupić manetki z dwoma przełożeniami , sa takie alivio. Ok biore się za wymiane . ile dac tych podkładek ? mam 2 grubsze 1 cieńsza i 1 najcińszą tak wygladaja te podkladki
rzezniol Napisano 24 Lipca 2018 Napisano 24 Lipca 2018 Na foto wygląda to jakby cieńsza i najcieńsza w sumie była jak gruba. Słowem masz 3 grube a 3 grube z mufą 68 konfiguruje się 2 od strony zębatek 1 od strony bez zębatek. Pozdro
JarkOne01 Napisano 24 Lipca 2018 Autor Napisano 24 Lipca 2018 OK , dzięki, jutro napiszę jak poszło Pozdro
JarkOne01 Napisano 26 Lipca 2018 Autor Napisano 26 Lipca 2018 Nie potrafie wkrecic suportu , krece prawy w lewo ale ni kuski nie wchodzi albo wkreca sie krzywo , normalnie zaraz mnie rozie z nerwów , nie chce gwintu zerwać .
JarkOne01 Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Napisano 4 Sierpnia 2018 OK, bedę kończył temat. przy malowaniu proszkowym nie dokładnie zakleili mufę i naleciało farby musiałem oddać ramę do gwintowania . Teraz jest git. Dzieki za pomoc i pozdro .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.