Skocz do zawartości

[przerzutka] pojemność sram gx

Manquegriot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam kłopot. Otóż zakupiłem sobie tylna przerzutkę sram gx 2x10 ze średnim wózkiem (max pojemność 36). Kasetę mam 11-36 a zębatki na korbie 26-36. Dałem do serwisu żeby założyli i serwisant z automatu mi powiedział że trzeba wymienić na długi wózek. 

Obliczam pojemność tak: (36-26)+(36-11)= 10+25=35 

Czyli wychodzi na to że średni wózek jest ok. Czy ja coś źle liczę czy koleś w serwisie się myli? 

.

Napisano

Oczywiście, że jest różnica, ale liczysz prawidłowo pojemność i pasuje, więc "mechanik" się myli. Pewnie nawet nie liczy tylko z automatu przydziela długie wózki, bo potem łańcucha nie musi skracać dokładnie.

Napisano

Co za człowiek. Dzięki Wam za odpowiedzi. Właśnie jadę do niego to wytlumaczyć i że musi zrobic i tyle. 

Muszę w końcu pouczyć się sam robić większość rzeczy w rowerze a nie tylko te najbardziej podstawowe xD 

Napisano

Mój Stumpjumper  oryginalnie miał GX  (mid cage) 11-36 i 22-34 (25+12) = 37

Teraz mam szerzej 11-36 i 22-36  (25+14) = 39, musiałem wymienić tylko przerzutkę przednią i dużą tarczę.

Oczywiście wszystko działa, ciekawi mnie tylko skąd macie całkowitą pojemność przerzutki skoro SRAM jej oficjalnie nie podaje.

Napisano

Sram podaje max obsługiwana zębatkę na swojej stronie. Podobno można też to wywnioskować po długości wózka mierzonego w milimetrach. 

A co do instalacji to samą przerzutkę na spokojnie bym wymienił, ale kupiłem też kilka innych rzeczy do których nie mam kluczy. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...